Sport

Moss har ikke slått FFK på Melløs på 17 år

FFK har det statistiske og formmessige overtaket før bortekampen mot Moss. Men i fjor høst knuste kråkene det siste av FFKs opprykkshåp. Er det nå de skal stoppe en historisk seiersrekke og moderne tids FFK-dominans på Melløs?

Et av de klassiske rivaloppgjørene i Norge står for tur når Fredrikstad gjester Moss på Melløs lørdag, dog på et lavere nivå enn begge lags tilhengere drømmer om. Knivingen mellom klubbene har vært mangeårig, men likevel periodevis i seriesammenheng ettersom de ikke alltid har spilt på samme nivå.

FFK har vært best når det gjelder, hjemme og borte i serie og cup (12-6-7). Moss har dominert i treningskampene (8-1-2).

Klubbrekord og Melløs-overtak

Nå jager rødbuksene både opprykk, med stø kurs, og en klubbrekord i seiersrekke fra sesongstart – den første på 69 år, ifølge Fredriksstad Blad. I 1951 vant FFK de ti første kampene i Hovedserien, som det het den gang. Med forrige helgs 3-0-seier hjemme mot Alta tangerte laget rekorden.

Nå står bare rivalene fra nabobyen, med begge beina i nedrykkssumpa, i veien for en seiersrekke på 11 kamper og klubbrekord. Nå er det ikke lenger sikkert at det finnes noen nedrykkssump i 2. divisjon akkurat i år, men det skal vi komme inn på senere i denne saken.

I seriespill på Melløs har gjestene overtaket. Her har FFK etter krigen vunnet seks ganger, én kamp har endt uavgjort og Moss har vunnet fire. Tar vi med cupkamper, står det 8-2-4 i FFKs favør. I de fem siste møtene mellom lagene i serie- og cupsammenheng på Melløs, fra 2010, har FFK dratt hjem med seier hver gang. Senest i vårsesongen i fjor, da en Sellin-dobbel senket Moss. Lørdag kan bli den sjette.

Moss tok siste stikk

Vi må tilbake til 26. oktober 2003 for sist Moss tok en FFK-skalp hjemme, da Råde-gutten Vidar Martinsen, senere i FFKs tjeneste, sørget for at mossingene vant 1-0 foran 10.085 tilskuere i 1. divisjon – mange av dem tilreisende fra Plankebyen.

Men friskere i minnet har nok klubbene returoppgjøret i fjor høst – den siste tellende kampen mellom lagene – da FFK var vertskap og fortsatt hadde mulighet til å rykke opp. Moss knuste opprykkshåpet. Christoffer med det passende etternavnet Skårn sto for kampens eneste mål.

Et svært redusert FFK-mannskap feide mossingene av banen med 4-1 i treningskampen de spilte bare få dager før Norge ble «koronastengt» i mars. Når lagene møtes lørdag er det topp mot bunn. FFKs seiersrekke taler for seg. Spillergruppa har en selvtillit og et samhold som klubben ikke har opplevd på mange år.

Les også: Professor: Derfor kan tomme koronatribuner ha bidratt til FFK-suksessen (Demokraten+)

Koronaskremt nedrykksspøkelse?

På motsatt banehalvdel står et mosselag på nest siste plass og i skikkelig poengnød. Vel, det er ikke lenger sikkert at de trenger poengene, som de bare har fem av så langt. Da breddefotballsesongen fredag ble avlyst, kan det få konsekvenser for opprykk og nedrykk mellom 2. og 3. divisjon. Koronaen kan ha skremt bort nedrykksspøkelset fra 2. divisjon.

Fotballpresident Terje Svendsen sier til NTB at det ikke er avgjort hva som skjer med tanke på eventuelt nedrykk fra 2. divisjon.

– Nei, det er det ikke. Vi skal ha en dialog med klubber og interesseforeninger som det vedrører, før vi beslutter hva som skal skje, sier Svendsen.

Så gjenstår det å se hvordan det usikkerhetsmomentet, rivaleriet og innbyrdes statistikk kan påvirke oppgjøret.

Mer fra Dagsavisen