Sport

Kretsen har ingen plan B for fotballsesongen: – Ikke mulig

Stor uforutsigbarhet gjør at NFF Østfold ikke har sett noe poeng i å operere med alternativer til gjennomføring av fotballsesongen.

Smittesituasjonen, regler og anbefalinger knyttet til koronaviruset endrer seg hyppig. Uforutsigbarheten det gir, med tanke på å gjennomføre sesongen i ulike årsklasser og breddefotballen for voksne, har imidlertid ikke ført til at fotballkretsen planlegger for alternativer til en vanlig sesong. Snarere tvert imot.

– Foreløpig har vi planlagt sesongen ut ifra én forutsetning, den eneste vi mener det er mulig å jobbe etter, og det er at seriespillet går som normalt, sier daglig leder Øyvind Strøm i NFF Østfold til Demokraten.

Den samme uforutsigbarheten er nettopp årsaken til at kretsen har vurdert planleggingen av sesongoppsettet slik.

– Skal vi per nå lage ulike oppsett med ulike smittescenarier som utgangspunkt, vil det likevel lenge være veldig usikkert hva vi kan lande på. Situasjonen endrer seg for ofte, med ulike regler for ulike aldersgrupper og lokale smittespredningstall vi har sett at kan endre seg fra dag til dag, begrunner Strøm.

Les også: Regler for hjemmekontor under lupen

– Viktig for alle

I slutten av april skal barne- og ungdomsfotballen etter planen starte opp. NFF Østfold fikk gjennomført en stor del av den planlagte aktiviteten til og med juniorklassene i fjor, til tross for en sen start og et par hindre underveis. I år håper Strøm og kollegene i det lengste at alle kan spille fulle sesonger etter planen.

– Det vil nok fortsatt være seriespill med smittevernrestriksjoner å forholde seg til, men det er klart det er kjempeviktig å få gjennomført. Og vi kan jo håpe. Så må vi, i stedet for å legge alternative planer, bare håndtere det som eventuelt måtte oppstå på veien, sier han.

Les også: Vaksineringen i Østfold kunne vært firedoblet

Breddefotballen på seniornivå ble det ikke noe av i det hele tatt i fjor. Strøm ser det som like viktig at også de får spilt årets sesong.

– Jeg tror det er viktig for alle. Er man utestengt fra fritidsaktiviteten sin for lenge, er det fare for at man mister følelsen av tilhørighet og dessuten motivasjon for å fortsette. Vi risikerer at mange slutter, påpeker han.

Les også: Kontaktsmitte kan skje via votter og hansker

– Ikke grunnlag for å synse

Kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad deler Strøms håp om en så normal fotballsesong som mulig.

– Selvfølgelig håper vi som alle andre, men utfallet er avhengig av nasjonale føringer og den lokale smittesituasjonen til enhver tid. Vi har ikke grunnlag for å synse særlig mye nå om hvordan dette blir i april og mai. Vi vet at smitten er relativt stabilt høy i Fredrikstad, og at det er innført nasjonale tiltak som skal hjelpe til å få ned smittetrykket. Når smittetrykket reduseres, som er umulig å spå noe tidsperspektiv på, krever det at vi igjen vurderer smitteverneffekt kontra tiltaksbyrde, sier kommuneoverlegen.

Les også: Solberg åpner for lettelser hvis smitten flater ut

Fredrikstad har per torsdag ettermiddag 266 nye smittede de siste to ukene og 19 det siste døgnet som er registrert. Utviklingen siden februar i fjor viser et markant større smittetrykk i Fredrikstad fra november til nå enn i resten av perioden, med et kortvarig unntak i september, da barne- og ungdomsfotballen ble stoppet i en uke.

Les også: Munnbindprodusent i Fredrikstad forklarer forskjellene (+)

Mer fra Dagsavisen