Sport

Kråkerøy IL om cup-kompensasjon: – En løsning som gagner de minste klubbene

Daglig leder Thomas Pedersen Murby i Kråkerøy IL mener nesten 90.000 kroner i erstatning for tapte cupinntekter er mer enn klubben ville tjent på et NM-oppgjør mot de aller fleste av elitelagene.

– For oss er dette en bra kompensasjon, og viktige inntekter i et år der det ikke blir spilt noen kamper, sier daglig leder Thomas Pedersen Murby i Kråkerøy IL til Demokraten.

Tirsdag ble det kjent at Norges Fotballforbund (NFF) deler ut til sammen 7,9 millioner kroner til klubbene i 2. og 3. divisjon som kompensasjon for tapte inntekter etter at årets fotball-NM for herrer måtte avlyses.

Midlene – som er del av kulturdepartementets andre krispeakke til idretten og frivilligheten – fordeles flatt mellom de totalt 89 klubbene, 88.800 kroner til hver. Kråkerøy er sammen med FFK de eneste klubbene i Fredrikstad-distriktet som får sin andel.

Les også: FFK «ekstremt skuffa» over NFF: – Fratar oss 260.000 kroner i et allerede vanvittig krevende år (+)

Over forventning

Pedersen Murby mener summen de nå får fra NFF er mer enn de trolig ville tjent på en hjemmekamp i cupen, dersom den hadde blitt gjennomført.

– Det er kun hvis vi hadde trukket FFK eller Vålerenga, kanskje også Sarpsborg 08, at vi hadde tjent spesielt mye mer enn dette. Og da måtte det vært i et normalår uten restriksjoner på antall tilskuere. Et lag som for eksempel Strømsgodset ville ikke dratt så mange folk at vi hadde kommet opp i disse summene, sier KIL-lederen.

Et voksent steinkast unna Kråkerøys klubbhus sitter daglig leder Joacim Heier i FFK med en helt annen oppfatning av NFFs fordeling av cupkompensasjonen.

– Vi er ekstremt skuffa. I våre øyne er det ingen tvil om at det å ikke forskjellsbehandle i akkurat dette tilfellet er den minst rettferdige løsningen. Når man skal dekke over så mange klubber på to vidt forskjellige nivåer, blir det sånn at ytterpunktene enten er veldig fornøyde eller veldig misfornøyde, sier FFK-lederen til Demokraten.

Les også: FBK dro inn 30.000 kroner på draktauksjon (+)

– Cupen ren bonus

Heiers kollega i KIL har forståelse for at en klubb med naboens ambisjoner opplever en flat fordeling av regjeringens krisemidler til NFF som urettferdig. Samtidig mener han det var den rette måten å gjøre det på når man ikke vet hvilke lag som ville fått hjemmekamper.

– Det er vel den mest fair måten å gjøre det på, men det er helt sikkert misnøye i mange klubber med denne løsningen også. Alternativet måtte blitt å foreta en trekning av kamper som ville blitt spilt, og fordelt ut fra det, sier Pedersen Murby.

– Noen klubber, særlig i 2. divisjon har nok budsjettert med å komme seg videre til 2. runde, og da blir ikke dette veldig mye penger. For oss er cupen en ren bonus, og dette er nok en løsning som i større grad gagner de minste klubbene, erkjenner KIL-lederen.

Les også: Stjernen-veteraner ute med ny klubbhistorie til 60-årsjubileet (+)

Spent på neste sesong

Han kan imidlertid si seg helt enig med FFK-Heier i at 2020 har vært et svært krevende år økonomisk.

– Det har det selvfølgelig, men jeg tror vi skal klare å lande et greit resultat likevel. Nå har vi fått noe tilskudd fra staten og støtte fra Sparebank1, men vi vil nok ende opp to til tre millioner under fjoråret. Det er ting som vil forplante seg i neste års budsjett med tanke på blant annet redusert momskompensajon, men det er ingen krise i Kråkerøy IL. Vi har flere bein å stå på, med både fotball, håndball og driften av Enhus camping, sier Pedersen Murby.

Nå er han spent på hvordan koronapandemien vil sette sitt stempel også på 2021-sesongen.

– Vi har fått beskjed fra både fotballforbundet og håndballforbundet om at vi skal planlegge for en full sesong, så da gjør vi det. Samtidig tror jeg personlig at det kan bli en redusert sesong også neste år, og ser for meg et scenario der det bare blir spilt kamper på høsten, fordi det er et ønske om å vaksinere et visst antall før man begynner å åpne opp.

– Jeg må understreke at vi har full forståelse for at det er nødvendig å stenge ned av smittevernhensyn, og vi stiller oss lojalt bak de tiltakene som gjelder. Samtidig er jeg bekymret for langtidseffektene av dette. Foreløpig har vi klart å holde bra på barn og unge, men hvis dette varer for lenge frykter jeg at vi etter hvert kan tape mange til mer passive aktiviteter, avslutter Pedersen Murby.

Mer fra Dagsavisen