Sport

Kompis-duell om historisk finaleplass

Når FBK omsider tar imot Sola i Kongstenhallen til NM-semifinale lørdag, er det også duket for en kamp mellom to trenere som kjenner hverandre svært godt – og fortsatt har et nært samarbeid.

– Det er gøy at vi begge har kommet oss til en semifinale, og at en av oss uansett vil være i finalen. Vi snakket om det før trekningen, at det kunne vært artig å møtes i en så avgjørende kamp. Om ikke det blir oss, så unner jeg Eirik det, sier Sola-trener Steffen Stegavik til Demokraten.

Den «Eirik» han henviser til er trenerkollegaen Eirik Haugdal i FBK, som han har et langt bekjentskap til. For ikke bare er begge trøndere og småbarnsfedre, de har også trent lag sammen på aldersbestemt nivå i Trondheimsklubben Strindheim da de selv fortsatt var ungdommer.

– Vi har vokst opp 500 meter unna hverandre, spilt sammen i en kort periode, og startet trenerkarrieren sammen da jeg var 15 år. Nå var jo Steffen et stort håndballtalent selv, og fikk en spillerkarriere i både Elverum, Drammen og Baia Mare i Romania. Det gjorde aldri jeg, som heller satset på trenergjerningen tidlig, forteller Haugdal.

Les også: FBK frister med kampbrukte drakter som julegave – håper å dra inn over 30.000 kroner (+)

«Uvenner» når fløyta går

Siden har de holdt kontakten, og kanskje enda tettere etter at Stegavik fulgte etter kompisen inn i en rolle som hovedtrener i kvinnenes eliteserie.

– Vi har jo sparret sammen i hele år om de andre lagene vi skal møte, så vi har hatt mye kontakt etter at jeg tok over som Sola-trener, røper Stegavik.

– Vi har prata veldig mye sammen det siste året, ja. Både i inngangen til sesongen og fra kamp til kamp, utvekslet videoer og analyse, supplerer Haugdal.

Når de møtes til kamp legges imidlertid vennskapet til side.

– Vi er begge konkurransemennesker, så akkurat under kampen kan det faktisk hende vi blir litt uvenner. Men til forskjell fra med andre trenere, går det nok fortere over etterpå, sier Haugdal.

Ved siden av at de to trenerne kjenner hverandre nærmest inn og ut, er det også to lag som har ferske minner fra forrige innbyrdes møte som nå skal slåss om den siste ledige plassen i cupfinalen. Det er nemlig ikke mer enn snaut tre uker siden de to lagene spilte mot hverandre i en seriekamp, også den i Kongstenhallen, et jevnspilt oppgjør som Sola til slutt vant 26-25.

– Det var forrige kamp for dem, og den nest siste for oss, så vi vet jo en del om hva det går i. Jeg tror det blir en ny spennende kamp der marginene avgjør. Sist var vi kanskje litt heldige med noen dommeravgjørelser mot slutten, som gjorde at vi vant, oppsummerer Stegavik.

Les også: Stjernen-veteraner ute med ny klubbhistorie til 60-årsjubileet (+)

Stegavik utveksler gjerne tips og triks med ungdomsvennen Haugdal, men når lagene deres møtes, legges vennskapet til side.

Steffen Stegavik utveksler gjerne tips og triks med ungdomsvennen Eirik Haugdal, men når lagene deres møtes, legges vennskapet til side. FOTO: Håkon Mannsåker

Kronglete forberedelser

Oppladningen til lørdagens NM-semifinale har mildt sagt vært spesiell, særlig for FBK-troppen som kommer rett fra koronakarantene etter flere smittetilfeller blant spillerne. Kampen skulle egentlig vært spilt onsdag 11. november, men måtte flyttes både en og to ganger. Begge trenere er usikre på hvordan dette vil påvirke sitt lags vinnersjanser.

– Vi har trent sammen hele tida, men samtidig ble jo denne kampen utsatt omtrent annenhver dag før den endelige datoen ble satt. Sånn sett har nok heller ikke vi fått forberedt oss helt som vi hadde lyst til. Mange vil kanskje si vi har en fordel, men det er vanskelig å si hvordan dette vil slå ut, mener Stegavik.

– Akkurat det får vi ikke fasit på før kampen er over, men det vi vet er jo at noen av spillerne våre ikke får vært med. Det har selvfølgelig en del å si. Så har vi heller ikke fått trent så mye sammen som vi ønsker, det er 12 dager og 16 treninger som er ute av planen. Kun tre håndballtreninger før semifinalen er ikke optimalt, men vi får håpe vi tar med oss overskudd og energi fra denne perioden til å bikke dette i vår retning, sier Haugdal.

FBK-sjefen er likevel ikke i tvil om hvem som må tåle favorittstempelet.

– Vi møter en tøff motstander som heller ikke har hatt et veldig tøft kampprogram i det siste, siden kamper har blitt utsatt på grunn av at semifinalen har blitt flyttet. Selve perioden uten lagtreninger er ikke nødvendigvis fordel Sola, men det at vi har færre spillere å velge mellom utgjør en forskjell. Så det er ingen tvil om at de er favoritter, og det er bare å se på eliteserietabellen også, sier Haugdal.

– Steffen har gjort en fantastisk jobb i Sola, et lag som holdt på å rykke ned i fjor. Selv om de har hentet inn noen forsterkninger, er det først og fremst det kollektive han har forbedret. Jeg unner virkelig Steffen å stå i en NM-finale, men aller helst vil jeg selvfølgelig stå der selv, legger han til.

Les også: FFK tvunget til å sette sportssjef-ansettelse på vent (+)

Førstereis

Uavhengig av hvem som går seirende ut av den TV2-sendte kompis-duellen i Kongstenhallen, blir utfallet historisk. Hverken FBK eller Sola har nemlig spilt en NM-finale i håndball tidligere.

– Dette er en ny opplevelse for fryktelig mange av spillerne våre, selv om noen av dem var med i semifinalen mot Storhamar for tre år siden. Så dette blir spesielt for oss alle, i et spesielt år. Da gjelder det å ta godt vare på de gledene man har og virkelig gripe denne muligheten, fastslår Haugdal.

Han trekker fram at alvoret ikke må ta overhånd som en av nøklene til suksess for sitt lag.

– For min egen del har jeg tenkt mye på denne muligheten helt siden vi slo ut Byåsen. NM-finalen er den desidert morsomste enkeltkampen du kan spille i norsk håndball, og uansett hvordan man ser på det er en medalje ekstremt stort for en klubb. Det viktigste for jentene blir å gå ut på banen med innstillingen at dette er veldig moro, ikke tenke at man må og skal, for da blir det fort kjempetrøbbel, advarer Haugdal.

Steffen Stegavik mener begge klubber vil få en voldsom opptur med en finalebillett i boks, selv om det er norsk kvinnehåndballs suverene ener Vipers som blir motstanderen.

– Det vil påvirke både sponsor- og markedssiden, publikumsoppslutning, publisitet og hele pakka – virkelig sette fart på klubben. Både vi og Fredrikstad er i startgropa på et prosjekt, og vil noe med klubbene våre i et lengre perspektiv. Den av oss som kommer til NM-finalen kan få en flying start på dette arbeidet, fastslår Sola-treneren.

Les også: Litt trå start for «Bysyklær» – vil høre fra både brukerne og de som nøler (+)

Det var Sola som til slutt kunne juble for en knepen seier da lagene møttes i seriekamp i starten av november. Nå står det om en cupfinaleplass.

Det var Sola som til slutt kunne juble for en knepen seier da lagene møttes i seriekamp i starten av november. Nå står det om en cupfinaleplass. FOTO: Tommy Skauen

Mer fra Dagsavisen