Nyheter

Klare for NM i kjepphest

Østfold-jenta Marthe Marie Ørseng Granhus stakk av med seieren, og er dermed kvalifisert til NM i oktober. Fredrikstad-jenta Milla Jeksrud ble nummer to.

Bilde 1 av 3

Under helgens Norwegian Horse Festival (NHF) i Lillestrøm ble det avviklet en NM–kvalifisering i den nye farsotten kjepphestridning.

I klassen under 12 år var det Østfold-jenta Marthe Marie Ørseng Granhus fra Sarpsborg som stakk av med seieren, og Fredrikstad-jenta Milla Jeksrud ble nummer to. Marthe Marie er dermed kvalifisert til NM på Kingsland Oslo Horse Show på Telenor Arena i oktober.

LES OGSÅ: Råde-jenta har trent i 10 år for å komme til Norwegian Horse Festival (Demokraten+)

Helgens yngste deltaker var 3 år gamle Billie. I motsetning til andre idretter, er det ingen nedre aldersgrense for kjepphest. Foto: Helene Gjerde Aamdal

LES OGSÅ: Mathea (15) med dobbel seier i sprang - igjen (Demokraten+)

Litt skummelt i dressuren

Marthe Marie har konkurrert med kjepphest i snart tre år og liker denne sporten veldig godt. Også i fjor prøvde hun å kvalifisere seg til det første uoffisielle NM, men kom ikke til finalen.

– Hvordan synes du konkurransen gikk på årets NHF?

– Jeg synes det gikk veldig bra. Litt skummelt i dressuren siden det var første gang jeg startet dressur, men jeg var bare ett poeng bak vinneren, sier 10-åringen som innledet vinterferien med en helg på Norges Varemesse og Norwegian Horse Festival.

– Hvordan skal du forberede deg nå fram mot NM?

– Hoppe og trene dressur annenhver dag. Nå har jeg jo god tid til å øve da jeg ikke trenger å delta på flere kvalifiseringer, også håper jeg at vennen min fra Fredrikstad kommer med.

I år som i fjor ble det arrangert kvalifisering i tre klasser: under tolv år, over tolv år og høydehoppning. I tillegg ble det i år for første gang dressurkonkurranse i kjepphest, og kjepphestutstilling.

Til sammen fire jenter kvalifiserte seg under høydehopp-konkurransen. Her er Anni (12) midt i svevet hun kvalifiserte seg med. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Verdensomfattende fenomen

Marte Marie og venninnen Mille har også ordentlige ponnier å ri på, som de leier. Det vil si at de to jentene konkurrerer på både to og fire ben.

– Hva er det du liker best med din sport?

– En veldig fin sport for de som ikke har råd til å ha en ekte hest. Det å ha en kjepphest koster ikke så mye penger som en ekte hest.

– Er det noe som har vært vanskelig?

– Jeg synes det er vanskelig å hoppe høyt med kjepphest mellom bena så det håper jeg å bli bedre på, smiler Marthe.

Kjepphestridning er kjent internasjonalt under betegnelsen «hobbyhorsing», men det er uvisst akkurat når fenomenet oppsto. I følge The Finnish Hobbyhorse Association, som ble dannet i 2002, startet det hele i Finland.

I tillegg til selve ridningen og konkurransene, omfatter hobbyen produksjon av kjepphester, opplæring, kjøp og salg, og samle på kjepphester. Kjepphest har ingen nedre aldersgrense eller kjønnsinndeling.

Nå har fenomenet spredd seg til hele verden, og er blant annet omtalt i The New York Times. Særlig i Norge har det blitt populært for rideklubber og stevner å arrangere kjepphestkonkurranser.

Selv om dette er en lavterksel-aktivitet, er den ikke uten risiko: Hobbyen fikk bred omtale i fjor, da stevnearrangør for Kingsland Oslo Horseshow røk akillesen da han var med i kjepphestsprang (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Lokale talenter på arena med verdenseliten (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen