Sport

Har vært nær finale to år på rad – satser på at alle gode ting er tre

I 2018 måtte de gi tapt i nest siste NM-hinder, og i fjor ble medaljedrømmen knust i kvartfinalen. I år tar FBK-jentene gjerne imot en cupfinale som julegave.

– Vi får håpe svensken her bringer med seg litt lykke. Vi har vist i de siste kampene våre at vi er et sterkt lag, så vi har mye å komme med, sier målvakt Hanne Sagvold (20) offensivt mens hun smiler og nikker i retning lagvenninnen Andrea Johansson (25).

Søndag var de to med på å ekspedere serielederen i 1. divisjon, Follo HK, ut av åttedelsfinalen med komfortable sifre. Etter å ha ligget under med ett mål ved halvtid hjemme i Kongstenhallen, satte FBK inn et ekstra gir de siste 30 minuttene, og vant til slutt hele 37-25.

– Vi bestemte oss for at vi skulle løpe på alt, og når vi fikk tak i ballen og satte scoringene, føltes det som at de slapp seg ned ganske kjapt. Da fløt det på i de siste 20 minuttene, sier Johansson om forvandlingen etter pause.

Se bildeserie: FBK - Follo 37-25 (+)

Det «umulige» mulig

– Det jeg syns var veldig bra med den kampen, er måten vi klarer å snu det på. Vi spiller en ikke så bra førsteomgang, får det ikke helt til bakover, og satt den farten eller forsvaret vi vil. Men etter pause bare bestemmer vi oss, det er som om vi trykker på en knapp, og så er det helt stengt bak og full fart framover, er Sagvolds oppsummering.

Dermed rykket FBK ett steg nærmere den siste og avgjørende kampen i årets NM, som tradisjonelt sett har blitt spilt i Oslo Spektrum i romjula.

For to år siden var Plankebyens fremste håndballhåp bare én kamp unna å spille om cupgullet, da Storhamar til slutt ble for sterke i semifinalen. I fjor var det norsk kvinnehåndballs suverent beste lag de siste årene, Vipers Kristiansand, som satte en stopper for NM-eventyret i kvarten. Nå drømmer FBK-jentene om å gå hele veien.

– I rak motsetning til seriespillet, der man kan ha noen dårlige kamper og ta det igjen med bedre prestasjoner i andre, gjelder det her å prestere akkurat den dagen. Derfor tror jeg det kan være ganske åpent. Det er klart at Vipers alltid kommer til å være favoritter uansett hvem de møter, men treffer man dem på en dårlig dag, tror jeg ikke det er umulig å slå dem heller, mener kantspiller Johansson.

Les også: FBKs sponsorstunt ga over 300.000 kroner i klubbkassa (+)

Målvakt Hanne Sagvold og kantspiller Andrea Johansson går alltid på banen for å vinne, uavhengig av om det er serie- eller cupkamp.

Målvakt Hanne Sagvold (t.v.) og kantspiller Andrea Johansson går alltid på banen for å vinne, uavhengig av om det er serie- eller cupkamp. FOTO: Hermund L. Kjernli

Vil unngå kanonene

Svensken er ny i Fredrikstad denne sesongen, og har derfor ikke vært med på verken exitene de to siste årene, eller NM som sådan tidligere. I skrivende stund er det uavklart hvem FBK møter i årets kvartfinale, men spillerne er heller ikke så altfor opptatt av hvem som trekkes opp av hatten.

– Det hadde vært fint å unngå både Storhamar og Vipers så lenge som mulig. Da tenker jeg at vi i alle fall skal klare å komme oss til semifinalen. Samtidig var vi ikke så veldig langt unna å slå Storhamar i serien, så det hadde vært litt gøy å trekke dem og få en liten revansje. Men kanskje ikke så tidlig, vi kan ta dem i finalen, så får de slå ut Vipers på veien, sier Johansson.

Og det er liten tvil om at laget er like sultne på cupsuksess som å ende høyest mulig på eliteserietabellen.

– Vi går inn i hver eneste kamp for å vinne uansett, men cup er alltid gøy, og det er morsomt å komme seg videre, fastslår Hanne Sagvold.

– Vi gjør ingen forskjell på kampene, selv om det blir en annen følelse når man vet at det er «vinn eller forsvinn». Det er virkelig ikke sånn at vi tenker vi må hvile noen av spillerne når vi spiller NM, supplerer Johansson.

Les også: Vil unngå at toppidrettsutøvere står på bar bakke etter karrieren (+)

Nye prøvelser venter

I seriespillet har de helrøde åpnet med tre seire og like mange tap på de seks første kampene. Tatt i betraktning at to av nederlagene har kommet mot de tidligere nevnte ubestridte topplagene Vipers og Storhamar, gir de to et godkjent-stempel på sesonginnledningen.

– Vi er vel egentlig bare ordentlig misfornøyde med Tertnes-kampen, den er et svart hull. Ellers er det perioder i alle kamper der vi har vært ganske dårlige, og perioder vi har vært bra, så vi har variert kraftig. Sett under ett syns jeg vi har levert omtrent til forventningene, sier Johansson.

Hanne Sagvold mener også laget har tatt store steg fra i fjor, og trekker fram søndagens cupseier som et eksempel.

– Det at vi klarer å snu Follo-kampen, der vi er favoritter, viser at vi har et enda sterkere lag i år. I fjor følte jeg litt på at vi ikke helt klarte å riste dem av oss (FBK vant 29-28 i 3. runde av NM, journ.anm.), men det klarte vi nå. Det tror jeg kan være en styrke inn mot kampene som kommer, sier hun.

Nå ser målvakten fram til å bryne seg på blant andre Larvik, Sola og Fana i ukene som kommer.

– Det er de neste kampene nå som virkelig blir spennende, og der vi får prøvd oss skikkelig på hvor nivået ligger. Vi har tatt med oss lærdom fra Tertnes-kampen, og vi har gode perioder mot både Storhamar og Vipers, så det tar vi også med oss videre, sier hun.

Les også: Anette Hovind Johansen minnes seier i ungdomscup like varmt som EM-gullet (+)

Mer fra Dagsavisen