Sport

Grytidlig rekordår for turorientering

Aldri før har turorienteringspakkene til Fredrikstad Skiklubb (FSK) vært mer ettertraktet. Svein Sætre er en av mange nye som har blitt bitt av basillen.

Bilde 1 av 4

– Jeg har vært aktiv i FSK i flere år, men bare som skiløper. Selvfølgelig er jeg også glad i å gå turer til fots, men jeg hadde aldri tidligere prøvd det med kart og kompass, forteller han til Demokraten.

De siste ukene har han vært ute i marka med kone, hund og fostersønn. Det har de tenkt å fortsette med utover våren og sommeren.

– Sammen med familien fant jeg ut at dette kunne være en fin fellesaktivitet å prøve oss på i disse koronatider. Vi kjøpte pakka, og fant fort gleden i dette. Selv om vi noen ganger bommer litt, har vi stort sett funnet greit fram til postene.

– Det er veldig morsomt å ha et mål med turene våre, og selv om det ikke venter noen pokal i den andre enden, er det ikke minst moro og en stor aha-opplevelse å se sammenhengen mellom kart og terreng. Uten at jeg er noen ekspert, vil jeg si at dette trimmer både stedssansen og hjernecellene, i tillegg at man kommer seg i aktivitet, fortsetter Sætre med et smil.

Les også: Sesongstart for Borredalen Rundt utsatt på ubestemt tid – deltakerne bes tenke alternativt (Demokraten+)

Håper på varig effekt

Skiklubben har tilbudt turorientering i Fredrikstad og omegn i en årrekke, men har ikke vært i nærheten av årets etterspørsel tildigere. Førsteopplaget på 250 er borte for lengst, og nå trykkes det opp nye på løpende bånd.

– Vi vil kalle det «revet bort», for tidligere har det vært en «menighet» som har drevet med dette, og vi har pleid å ligge på rundt 170-180 pakker hvert år. Det som er veldig gledelig er at det er flere nye som aldri har vært med på dette tidligere, og vi håper det fører til at folk oppdager at orientering er en fin idrett for alle aldre, og at noen også fortsetter med det, sier nestleder i FSK, Anne-Sofie Hox.

Hun tror den økende interessen har en klar sammenheng med den spesielle tilstanden vi befinner oss i.

– Jeg tror folk trenger noe å bryne seg på i disse koronatider. Senest rett før påske hadde Aftenposten en større reportasje med NRKs sjakkekspert Torstein Bae, som også driver med turorientering, hvor det sto at dette har blitt superhot. Sånne ting er nok med på å gi litt drahjelp og øke oppmerksomheten og interessen, sier Anne-Sofie Hox.

I år valgte de også å framskynde oppstarten med to uker, og startet opp allerede 23. mars, som følge av situasjonen rundt koronaviruset.

– Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Mange trenger nok et alternativ til aktivitet i disse dager, når det er mindre annet å ta seg til, og man kan få en litt klaustrofobisk følelse av å bare være hjemme. Da er det veldig fint at flere også får øynene opp for turorientering og de mulighetene som finnes der. Det å kunne orientere seg i terrenget er ikke noen ulempe, og samtidig kan det gi stor mestringsfølelse, sier Hox.

Les også: Lønnsom VM-fest for FSK (Demokraten+)

250 slike pakker er solgt for lengst, og nå lages det fortløpende nye for å holde tritt med etterspørselen.

Førsteopplaget på 250 slike pakker er solgt for lengst, og nå lages det fortløpende nye for å holde tritt med etterspørselen. Foto: Fredrikstad Skiklubb

Vekk fra vante stier

Samtidig minner skiklubben om viktigheten av å følge myndighetens pålegg om smittevern og avstand til andre under aktiviteten. De oppfordrer også alle deltakere til å unngå å berøre postskjermene når de leser av kode, og heller ta et bilde med telefonen.

– Nå er det viktig å spre folk litt rundt omkring når de er ute på tur, og det er ikke mye man skal bevege seg vekk fra de vante stiene før man får mer plass for seg selv. Dette hjelper folk til å oppdage nye stier og områder, og det er en del som allerede er godt i gang, og flere som har rukket å stemple alle 65 poster i skogen, forteller Hox.

Årets kartpakke inneholder altså 65 poster, fordelt på områdene Veum/Skogstrand, Gressvikmarka/Sprinklet, Østsidenmarka og Sarpsborgmarka (Skjeberg). I tillegg tilbys tre såkalte grønne turer, med poster på Værste, St. Hansfjellet og Cicignon.

– Dette er turer som også er egnet for de som er bevegelseshemmet eller vil gå med barnevogn. Totalt er det 82 poster, sier FSK-nestlederen.

– I og med at vi startet et par uker tidligere i år, har vi også planer om å lansere en bonustur med nye poster etter hvert, legger hun til.

Les også: – Opplever ofte at folk ikke skjønner hva som ligger bak prestasjonene (Demokraten+)

Det at postene ligger utenfor allfarvei, gir deltakerne muligheten til å oppdage nye stier og turområder.

Det at postene ligger utenfor allfarvei, gir deltakerne muligheten til å oppdage nye stier og turområder. Foto: Fredrikstad Skiklubb

App og kompass

Ved siden av den tradisjonelle turorienteringen har skiklubben også omfavnet en ny trend i o-miljøet, såkalt usynlig orientering.

– Denne formen for orientering foregår uten fysiske poster, men via mobilappen «UsynligO» kommer det en fanfare og vibrasjon fra telefonen som forteller at man er på rett sted. Kartene kan lastes ned og printes ut, og det er helt touchfritt, forteller Hox.

I Fredrikstad har ett av klubbens medlemmer laget to «UsynligO»-løyper, en lett med utgangspunkt i Stjernehallen, og en litt mer krevende i området rundt Trondalen på Gressvik.

– Jeg har hatt med meg en 10-åring og en 14-åring for å teste turene her, og det fungerte veldig fint og var en suksess, sier Hox.

Les også: Greåker-gutt skal løfte Kina inn i langrennseliten (Demokraten+)

Variert tilbud

Helgen før påske var det også oppstart for den litt nyere FSK-tradisjonen «Stolpejakten», som har blitt arrangert her i byen siden 2017. Dette er et mer urbant mosjonstilbud, der deltakerne skal finne til sammen 77 stolper som er plassert rundt om i byen og bynære områder.

– Dette er også en fin aktivitet for hele familien, som er enda mer tilgjengelig. Her kan de fleste av postene finnes på sykkel eller mens man triller med barnevogn, mens turorienteringen tar deg med litt mer utenfor allfarvei, så vi har tilbud for noen og enhver, mener Hox.

Og Svein Sætre er ikke i tvil om at årets møte med orientering har gitt mersmak.

– Vi er bitt av basillen, og det neste blir å hive seg med på «Stolpejakten»! Det er viktig å holde seg i bevegelse, og jeg kan absolutt anbefale alle å komme seg ut på både stolpejakt, turorientering og geocaching, fastslår han.

Det er mange morsomme detaljer å oppdage langs de ulike turorienteringsrutene.

Det er mange morsomme detaljer å oppdage langs de ulike turorienteringsrutene. Foto: Fredrikstad Skiklubb

Mer fra Dagsavisen