Nyheter

Greåker-gutt skal løfte Kina inn i langrennseliten

– Jeg tror kineserne kommer til å få fram topp 15-kandidater til OL i Beijing i 2022, og er man god nok til det kan man også klatre enda høyere, sier nybakt verdensmester på rulleski, Ragnar Bragvin Andresen (31).

– Kina har satset på langrenn siden 70-tallet, men forskjellen nå er at de har begynt å hente inn kompetanse og ekspertise fra utlandet. Staten putter enorme midler inn for å få fram store eliteutøvere, det arrangeres verdenscuprenn i rulleski og flere skoler har tatt inn rulleski som eget fag, forteller Andresen til Demokraten.

Det siste drøye året har han vært sentral i arbeidet med å bygge opp rulleskimiljøet i Kina, milliardlandet som har høye ambisjoner om å heve seg på alle arenaer fram mot vinter-OL på hjemmebane.

– Jeg er fortsatt engasjert, og har ukentlig kontakt på telefon. Det har blitt mange reiser til Kina det siste året, og det blir flere i tida som kommer. Nå har de nettopp opprettet en statlig rulleskiutviklingskomité. Der er sportsministeren også tungt involvert, og han er en av de 20 mektigste personene i Kina, så det er spennende ting på gang, sier 31-åringen fra Greåker.

Sikter høyt

Og ifølge Andresen har satsingen allerede begynt å gi resultater, både i topp og bredde.

– Veldig mange flere kinesere har begynt å gå på rulleski, for det er lettere å ta på seg rulleskiene i de store byene. Noe av det viktigste vi gjør er å få fram at skal du bli god om vinteren, må du gå bra på rulleski om sommeren, og omvendt. Håpet er at det rulleskiløftet vi har fått til skal bidra til at flere også finner fram vinterskiene.

– Jeg tror Kina kommer til å få fram topp 15-kandidater i OL i Beijing i 2022, i alle fall på kvinnesiden. De har også noen spennende utøvere på herresiden, særlig med tanke på fart og sprint. Og er man god nok til å komme topp 15, kan man også klatre enda høyere på resultatlistene, mener Andresen.

Les også: Klæbo vant i Kina: – Vondt og vanskelig å puste

– Det har blitt mange reiser til Kina det siste året, og det blir flere i tida som kommer, sier Andresen om engasjementet sitt rundt langrennsmiljøet hos OL-arrangøren i 2022. Her sammen med tidligere langrennsløper Bente Skari på rulleski ved Kinas berømte friidrettsstadion, Fugleredet i Beijing.

– Det har blitt mange reiser til Kina det siste året, og det blir flere i tida som kommer, sier Andresen om engasjementet sitt rundt langrennsmiljøet hos OL-arrangøren i 2022. Her sammen med tidligere langrennsløper Bente Skari på rulleski ved Kinas berømte friidrettsstadion, Fugleredet i Beijing.

Fersk VM-suksess

Ved siden av å dele sin kompetanse med den hardtsatsende giganten i øst, er han i aller høyeste grad fortsatt aktiv utøver. Nylig kom han hjem fra rulleski-VM i Latvia med gull på sprintdistansen i bagasjen, hans første individuelle gull siden det store gjennombruddet på Aure for åtte år siden.

– Det var veldig stort, og er utvilsomt det resultatet i idrettskarrieren min som har vekket mest følelser. Den viktigste seieren kom nok i 2011, fordi den banet vei for karrieren min, men dette var større fordi jeg har kjempet lenge og hardt for å komme tilbake på toppen, sier Andresen, som har vært plaget med både små og mer alvorlige skader i flere år.

Han utdyper at gleden ble enda større over å kunne dele seierspallen med to landsmenn, da Jostein Olafsen og Kristian Ankersen sørget for trippel norsk.

– Kristian, som ble nummer tre, har knapt vært på pallen før. Han har blitt vraket til to VM, så det har aldri vært noen motorvei til toppen for ham, selv om han alltid har vært rask og sterk. Da er det helt rått å få stå på pallen i et VM med ham. Jostein er også en råsterk utøver, og det siste året har jeg knapt vært i stand til å slå ham. Det at vi er tre som trener og jobber så tett sammen, og alle ender opp med medalje, gjør det hele ekstra sterkt.

BILDEGALLERI: Åpningsseremoni for O-VM i Østfold (Demokraten+)

– Stor inspirasjon

På sprintstafetten måtte Andresen nøye seg med sølvet, i tospann med Patrick Fossum Kristoffersen.

– Der fikk jeg ingen lett vei inn på oppløpet, og italieneren som vant lå så tett på meg at det nesten virket som han holdt staven min, selv om han sikkert ikke gjorde det. Dermed fikk jeg ikke ut alt jeg er god for i avslutningen, men jeg er vanvittig fornøyd med mesterskapet, selv om jeg gjerne skulle hatt med meg to gull hjem.

Denne uka jobber han som instruktør på rulleskiskole for barn i Holmenkollen – en brå, men hyggelig overgang fra VM-suksessen.

– I Latvia levde jeg i min egen prestasjonsboble, og hadde knapt nok mobilen oppe mens jeg var der. Det var lite kommunikasjon med omverden utenom de fantastiske latvierne jeg ble kjent med. Det å jobbe med 150 barn er superstas, og det vakreste som finnes er glade barn som driver med fysisk aktivitet. Det skaper inspirasjon, fastslår Andresen.

Fullroser FSK

Greåker-gutten har også en bakgrunn som trener for juniorene i Fredrikstad Skiklubb (+), og ser lyst på framtida for byens langrennsmiljø.

– Jeg følger fortsatt de jeg trente så tett jeg kan, får med meg resultater og ringer dem fra tid til annen. Jeg har et hjerte for Nedre Glomma, og det er veldig gøy at flere av de jeg jobbet med nå satser videre på en seniorkarriere. Det er lenge siden FSK har hatt flere utøvere på det nivået, skryter Andresen.

– De har mange glimrende foreldre rundt klubben som brenner for gruppene i sin helhet, og ikke bare sine egne barn. Ingen idrettslag overlever uten ildsjeler, og i FSK er det mange av dem, legger han til.

Mer fra Dagsavisen