FSK jakter erstatter for gulltreneren

Fredrikstad Skiklubb har VM i hjemtraktene og 10mila som sesongens store mål, men må samtidig på leting etter ny hovedtrener.

De fire siste årene har Hans Petter Mathisen (27 hatt hovedtreneransvaret for Fredrikstad Skiklubbs (FSK) orienteringsløpere, en jobb han har utført med stor suksess og gode resultater. Men etter sommeren forlater han stillingen for å prioritere studier.

– Det er på tide å bli ferdig med utdanningen min, så nå flytter jeg til Trondheim, forteller Mathisen til Demokraten.

– Har gjort mitt

I fjor ble det NM-gull i stafett på kvinnesiden, og en sterk 6. plass i den prestisjetunge 10mila for herrelaget.

– Det blir trist, for det er på en måte nå det virkelig har begynt å ta av. Samtidig føler jeg at jeg har gjort mitt, vi har blitt en av de beste klubbene i verden, og nå er det kanskje greit å få inn noen andre impulser, sier Mathisen.

Foran årets sesong har o-klubben styrket stallen, og den avtroppende treneren ser derfor lyst på framtida.

– Jeg føler vi har en bra base med løpere i klubben, og regner med at det vil fortsette sånn. På herresiden har vi mistet én og fått inn tre nye, og på damesiden har vi fått inn en av verdens beste (Marianne Andersen, journ.anm), utdyper Mathisen.

Vil avslutte med stil

Men før han takker for seg står høydepunktene i kø for FSK-utøverne, og ambisjonene er høye.

– Jeg fortsetter som trener frem til 1. august, så det siste som skjer blir at utøverne skal forberede seg til VM. Dette er naturligvis ett av de store målene våre i år, og særlig for de beste løperne våre, så det blir en fin måte å avslutte denne jobben på, fastslår Mathisen.

Også topprestasjoner i årets utgave av 10mila i Sverige i slutten av april, og Jukola-stafettene i Finland i juni står høyt på agendaen.

– Vi håper å kjempe blant de beste lagene i begge disse. Hvis alt klaffer kan damene klare en topp 3-plassering, og på 10mila har vi som mål å være topp 5, sier Mathisen.

– Bedre enn før

Disse målsetningene deles helhjertet av FSKs treningskomité.

– Det store målet er å prestere godt under VM på hjemmebane, samtidig som vi satser litt ekstra inn mot de store stafettene og NM. Vi har fått inn flere nye løpere av høy klasse, og føler sånn sett at lagene våre er enda bedre enn tidligere, sier Kjell Arild Karlsen.

Det er han som har fått i oppgave å finne Mathisens etterfølger, noe han går løs på med blandede følelser.

– Det blir helt klart trist å miste Hans Petter, for han har gjort en veldig god innsats. Og så blir det spennende å se om vi kan få inn noen med like mye kompetanse, sier Karlsen.

Deltidsjobb

Orienteringsgruppa har satt søknadsfristen til 14. april, og ny hovedtrener skal tiltre i en 20-25 prosent stilling fra oktober/november.

– I orienteringssporten er det ikke så mye penger, så man kan ikke leve bare av denne trenerjobben. Derfor må vi nok sikte oss inn mot noen som kombinerer dette med å satse som utøver selv, slik Hans Petter har gjort, sier Karlsen.

– Om noen som ikke er aktive løpere melder interesse, ser vi ikke bort fra at det også går fint. Det viktigste er å få inn noen med gode lederegenskaper, som er god på å motivere utøverne, legger han til.

Veien videre

Nå som Hans Petter Mathisen vender tilbake til skolebenken, er han litt i tvil rundt sin fremtidige karriere som aktiv o-løper.

– Det er litt usikkert. Jeg satser for fullt denne sesongen, og håper å kunne trene bra også etter det, men vi får se om det blir tid til å satse videre ved siden av fulltidsstudier.

– Det er skole som får hovedprioritet framover, i motsetning til sist gang jeg studerte. Nå har jeg lyst til å bli ferdig og få meg en ordentlig utdanning jeg kan falle tilbake på, avslutter Mathisen.