Sport

Frykter frafall i barne- og ungdomsfotballen

Både Østfold fotballkrets og klubbene tar koronasituasjonen og de medfølgende retningslinjene på største alvor. Samtidig håper de å kunne komme i gang med mer normal aktivitet så fort som mulig, ikke minst av hensyn til de yngste spillerne.

– Det er farlig å bagatellisere om det ikke blir noe fotball i år. Mange lokalsamfunn – og da snakker jeg om nedslagsfeltet til klubbene – blir en viktig aktør fattigere hvis vi ikke på en eller annen måte kan skape aktivitet igjen, sier daglig leder Øyvind Strøm i Østfold fotballkrets til Demokraten.

I tråd med de nasjonale retningslinjene for kultur- og idrettsaktivitet, er all kampaktivitet og ordinære treninger for de lokale klubbene satt på vent, i første omgang til og med 15. juni.

– Nå åpner barnehagene og de yngste trinnene på barneskolen, og det er flott, men det er veldig mange barn og unge som har fotballen som sitt pusterom og fristed. Der har de kameratskapet, lagfølelsen, det å være del av noe større og får utløp for glede og mestring. Vi har full forståelse for hensynet til liv, helse og smittevern, men dette er en vanskelig balansegang for både myndighetene og oss, sier Strøm.

– Vi er alvorlig bekymret for både klubbene våre, og ikke minst for alle de barna og ungdommene som ikke får tilgang til aktiviteten de elsker mest. Disse klubbene skal være i stand til å levere aktivitet også i ettertid. Nå blør de såpass mye at de vil slite i lang tid framover, ikke bare her og nå, fortsetter han.

Les også: Satser på jentene – har hentet inn FFK-spiller som trener (Demokraten+)

Forsiktig treningsstart

I starten av april ble det åpnet for at idrettslag kan gjenoppta treninger i mindre grupper, så fremt de overholder de såkalte koronavettreglene (se faktaboks). Flere av breddeklubbene i Fredrikstad har nå så smått begynt å røre på seg i organiserte former igjen.

– A-laget har trent litt i mindre grupper allerede, og det har stort sett fungert bra. Det er et veldig fokus på koronavettreglene, med et eget skjema som skal fylles ut etter hver økt med tanke på om man har oppfylt kravene. Nå skal det utformes et eget opplegg for ungdomslagene (2007-årgangene og eldre), sier leder Fred Børresen i Lisleby FK, og viser til et skriv klubben har lagt ut på egne nettsider fredag.

Selbak TIF har inntatt en litt mer avventende holdning, men også der starter de nå så smått opp igjen.

– Vi prøver så vidt med koronavennlig oppstart fra mandag av, for a-laget og de eldste ungdomslagene. Samtidig er vi veldig opptatt av å være en del av den store dugnaden, og følge alle de klare retningslinjene vi har å forholde oss til, sier leder Atle Engsmyr.

Klubbleder Atle Engsmyr i Selbak TIF.

Selbak TIF-leder Atle Engsmyr håper på det beste, men sier oppstart for seriespill etter sommeren er en bonus. Foto: Martin Næss Kristiansen/arkiv

Barn og økonomi

I likhet med Øyvind Strøm i fotballkretsen er de to klubblederne opptatt av hvordan koronasituasjonen påvirker de yngste medlemmene deres.

– Er det klart fra 15. juni, så er vi klare for det – særlig med tanke på at det er viktig å kunne tilby aktivitet til barn og unge. Vi ønsker å få i gang et tilbud til dem så fort det lar seg gjøre, fastslår Engsmyr.

– Den største bekymringen er både frafall av medlemmer, men også at dette skaper en veldig usikkerhet med tanke på økonomi. Vi er et lite idrettslag som jobber steinhardt for å kunne være en billig forening å være med i, legger han til.

Selbak-lederen forteller at de så langt har beregnet et tap på 3-400.000 kroner, 30-40 prosent av inntektene deres, noe som merkes svært godt.

– Det er alt fra bøttelotteriet, dugnad under Fredrikstad Cup og kiosksalg, til sponsorer som kanskje ikke har råd til å være med på laget likevel. Nå er det også færre som tipper, i og med at det ikke er noe særlig å tippe på. Bare det utgjør 10.000 kroner i måneden fra Grasrotandelen til Norsk Tipping. Derfor er det viktig for oss at toppfotballen også kommer i gang igjen, selv om det ikke påvirker oss direkte, sier Engsmyr.

Les også: Grytidlig rekordår for turorientering (Demokraten+)

Søker kompensasjon

Han ønsker likevel ikke å fronte en «stakkars oss»-holdning.

– Jeg vil ikke framstå som en syter, for det er synd på alle – og ikke minst de som mister sin nærmeste – i den situasjonen vi er i nå. Derfor må vi fortsette å vise hensyn, og noe av det viktigste vi kan gjøre er å lytte til fagmiljøene med tanke på smittevern. Det vil si at vi stenger når vi får beskjed om å holde stengt, men også at vi åpner når vi får beskjed om det, understreker Engsmyr.

Også Lisleby FK merker de økonomiske konsekvensene av stillstand i all aktivitet.

– Vi er veldig spente på om medlemmene kommer til å falle fra som følge av dette, men også hvilken økonomisk kompensasjon vi kan få for de inntektene vi taper. Blant annet pleier vi å få inn en del fra dugnader knyttet opp mot tivoliet på 17. mai, som det jo ikke blir noe av i år. Håndballdelen vår taper også en del inntekter med tanke på avlysningen av seriespill med inntekter ved inngang samt arrangement for Fredrikstad Cup, der vi har dugnad og stiller med mange frivillige.

– Grasrotandelen er også en viktig bidragsyter til vår økonomi, og vi ser nå at den også har gått ned. Vet ikke helt konsekvensene av dette enda, men det er nok i størrelsesordnen rundt 8-12.000 i måneden. Nå må vi bare se hva vi kan få ut av ulike støtteordninger, og så spørs det om vi må betale tilbake treningsavgifter på grunn av at den typen aktivitet faller bort i en periode. Klubben har heldigvis en sunn og god økonomi fra før av, sier Fred Børresen.

Les også: Stjernen forsterker – to nye spillere klare til neste sesong

Øivind Strøm, styreleder i Østfoldhallen Fotball AS og leder i Østfold Fotballkrets.

– Vi er alvorlig bekymret for både klubbene våre, og ikke minst for alle de barna og ungdommene som ikke får tilgang til aktiviteten de elsker mest, sier daglig leder Øyvind Strøm i Østfold fotballkrets. Foto: Martin Næss Kristiansen/arkiv

– Alt henger sammen

Fortsatt er det høyst uvisst når både topp- og breddefotballen, inkludert barne- og ungdomsnivå, kan starte opp årets sesong med seriespill og andre kamper. Flere eksperter har uttalt til VG at det er lite realistisk å få til noe i 2020 i det hele tatt.

– Det vil i så fall føre til så alvorlige konsekvenser for hele den norske fotballmodellen at jeg ikke tør å tenke tanken engang. Dramatiske følger for forbundet går ikke bare utover toppfotballen, men også kretsene og til sist breddeklubbene – og motsatt. Alt henger sammen med alt, så hvis det ikke blir noen fotball i 2020, er ikke det en utfordring for de lokale klubbene alene, sier Øyvind Strøm.

– Vi skal være klare til å sette i gang aktivitet på kort varsel, men det kommer også en sommerferie etter hvert. Vi justerer terminlistene til enhver tid, og halv serie er definitivt ett av alternativene som vurderes. For oss er det også viktig å få barn og unge ut på banen igjen, at frivilligheten kommer i gang, at kioskene åpner og at cuper og turneringer kan gjennomføres så fort forholdene tillater det, utdyper han.

Klubblederne i Selbak og Lisleby velger enn så lenge å håpe at i det minste det som er planlagt fra august kan reddes.

– Får vi en høstsesong, er det en bonus, selv om vi håper å komme i gang så fort som mulig. Det mest trolige akkurat nå, er vel at man kan komme i gang over sommeren, sier Atle Engsmyr.

– Det er opp til de lærde å si noe om, men hvis det drøyer til for eksempel september, kan det bli vanskelig å få gjennomført noe seriespill. Jeg tror i alle fall ikke det blir noe før sommeren, og så håper vi i det lengste at vi kan komme i gang på et vis etter det, supplerer Fred Børresen.

Fotballens koronavettregler:

  • Det bør være en voksenperson til stede per gruppe ved all fotballbaneaktivitet for barn og unge
  • Ikke flere enn fem personer per gruppe. Fire spillere + en trener/leder/voksen
  • Alltid to meters avstand eller mer, både innad i gruppen og til eventuelle andre grupper. Det gjelder også ved oppmøte og inndeling av grupper.
  • Det er ikke tillatt med aktiviteter hvor spillerne kjemper om ballen eller på annen måte er i fysisk nærkontakt med hverandre
  • Husk at ballen er en potensiell smittekilde og må rengjøres med såpe før og etter bruk
  • Ikke ta på ballen med hendene
  • Unngå heading
  • Kjegler og annet utstyr bør håndteres av en og samme person gjennom hele aktiviteten
  • Felles garderober skal ikke benyttes
  • Husk gode hygienerutiner i forbindelse med aktiviteten, god tilgang på Antibac og rutiner for grundig vask av hender, før og etter aktiviteten.

Kilde: Norges Fotballforbund

Mer fra Dagsavisen