Sport

Fredrikstad-klubber åpner for fotballtrening i yngre årskull

Organisert trening i klubbregi når til uka også deler av barnefotballen (under 13 år) i enkelte Fredrikstad-klubber. Dog med en forsiktig og streng, regelstyrt tilnærming.

Trosvik IF bekrefter at de åpner opp noe mer til uka, det samme gjør Gresvik IF. Begge har store barne- og ungdomsavdelinger. Begby IL har barnefotballen fortsatt til vurdering, mens lille Kongsten IF, som bare har barnefotball, fortsatt holder helt stengt.

– Jeg vet at flere klubber i NFF Østfold enten vurderer eller har bestemt å dra i gang også de yngste nå fra neste uke. Jeg har nettopp vært i et møte med Borgen IL i Sarpsborg, som har valgt å gå for det. Det skjer vel litt i takt med at SFO og deler av skolen også åpner, som gjør at noen klubber ser et mulighetsrom, sier daglig leder Øyvind Strøm i fotballkretsen til Demokraten.

Les også: Frykter frafall i barne- og ungdomsfotballen (Demokraten+)

Etter at helsemyndighetene i starten av april åpnet for organisert trening innen gitte regler som gjelder fram til 15. juni, informerte også fotballkretsen klubbene i Østfold om at de selv styrer hvilke kull og avdelinger de åpner opp for og når.

– Noen har gått sakte fram, mens andre var tidlig på. Noen åpnet opp for bare senior- og junioravdelingen, mens andre også har hatt ungdomsavdelingen (fra 13 år) i gang siden påske.

Med organisert trening menes altså i grupper på fem i henhold til de nasjonale fotballvettreglene (se nederst i saken). Mange klubber har delt opp banene sine i eksempelvis åtte soner for mindre grupper, hvor det kun skal drives aktivitet som ikke krever kontakt mellom spillerne.

Les også: Drillo innførte begrepet «best uten ball», nå oppfordrer han til mest mulig ballkontakt (+)

Tar med to kull til

Klubbleder Anders Arvesen i Trosvik forteller at de gjennomførte en prøveøkt for A-laget forrige uke med ungdomstrenere som observatører. Planen er nå å åpne for organisert trening for 11-åringer og oppover fra uka som kommer.

– Vi valgte å inkludere de to eldste kullene i barneidretten, de som fortsatt ikke vil ha noe skoletilbud. Så blir det opp til hvert enkelt lag å vurdere om de selv ønsker og makter å gjennomføre innenfor reglene som gjelder samt en del egne regler vi har laget som klubb hva angår gjennomføring på hele anlegget, forteller Arvesen.

I Gresvik, hvor senior- og ungdomsavdeling er i sving allerede, har de tenkt likt som Trosvik når det gjelder å inkludere også 11- og 12-åringene fra neste uke.

– Vi ser at lagene har vært veldig flinke til å følge retningslinjene, og gir derfor også 08- og 09-kullene muligheten hvis de selv vil. De to kullene har havnet litt i et vakuum med tanke på at de ikke skal på skolen ennå, og det er vesentlig for oss å gi dem et tilbud om aktivitet og et sosialt treffpunkt, sier klubbleder Arne Morten Johannessen.

– Usikre på om vi klarer

I Begby har ungdomsavdelingen hatt åpent for trening fra 17. april, mens det ennå vurderes å åpne for yngre lag til uka. Lagene selv skal også her ta del i denne vurderingen, ifølge klubbleder Øyvind Johannessen-Colding.

En stor klubb som Kråkerøy IL har foreløpig åpnet for senior- og ungdomsavdelingen, men ønsker å vente med 12-åringer og yngre, opplyser klubbleder Thomas Pedersen Murby.

– Vi har ikke bestemt når vi slipper opp mer, og ønsker først å få kontroll på gjennomføringen i eldre kull, sier han.

Demokraten skrev 18. april at Lisleby FK har startet treninger for seniorgruppa og er i gang med å utforme et eget opplegg for ungdomsavdelingen. Selbak TIF opplyste i samme artikkel at de startet denne uka med treninger for senior og de eldste ungdomslagene.

Kongsten har ikke senior- og ungdomsavdelinger, og har heller ikke startet organisert trening.

– Vi er ennå usikre på om vi klarer å organisere det og følge reglene tilfredsstillende. Spørsmålet skal styrebehandles 6. mai, forteller klubbleder Joakim Thoresen.

– Krever mye planlegging

Leder av kretsstyret i NFF Østfold, Jorunn Marie Frydenlund sier til Demokraten at hun har snakket med flere klubber som sier de ikke tør å påta seg ansvaret for gjennomføring av organiserte treninger ennå. Daglig leder Øyvind Strøm har fått opplyst det samme, og understreker at kretsen har forståelse og respekt for at det tas ulike avgjørelser på dette tidspunktet.

– Det krever mye planlegging, mange voksne til stede samt logistikk og vask når det gjelder utstyr. Det er ikke nødvendigvis sånn at de store klubbene klarer å starte tidligere enn de små. Det kommer an på hvor stor andel av foreldrene som kan stille opp og hvor stor kompetansen på både organisering og det fotballfaglige er i støtteapparatet, påpeker Strøm.

Han legger ikke skjul på at det er et stort behov for mange å komme i gang.

– For klubbene er det aktivitet som gir grunnlag for økonomi, men selvfølgelig må hensynet til liv og helse gå foran alt. Det er helt fair å vente, og det er flott at de som klarer også får i gang stadig mer aktivitet, sier Strøm.

Fotballens koronavettregler:

  • Det bør være en voksenperson til stede per gruppe ved all fotballbaneaktivitet for barn og unge
  • Ikke flere enn fem personer per gruppe. Fire spillere + en trener/leder/voksen
  • Alltid to meters avstand eller mer, både innad i gruppen og til eventuelle andre grupper. Det gjelder også ved oppmøte og inndeling av grupper.
  • Det er ikke tillatt med aktiviteter hvor spillerne kjemper om ballen eller på annen måte er i fysisk nærkontakt med hverandre
  • Husk at ballen er en potensiell smittekilde og må rengjøres med såpe før og etter bruk
  • Ikke ta på ballen med hendene
  • Unngå heading
  • Kjegler og annet utstyr bør håndteres av en og samme person gjennom hele aktiviteten
  • Felles garderober skal ikke benyttes
  • Husk gode hygienerutiner i forbindelse med aktiviteten, god tilgang på Antibac og rutiner for grundig vask av hender, før og etter aktiviteten.

Kilde: Norges Fotballforbund

Mer fra Dagsavisen