Sport

FFK har sikret langtidskontrakter med både nøkkelspillere og trenere

– Kontinuitet er en luksus i fotballens verden, sier FFK-trener Bjørn Johansen. Nå klør både han og spillerne etter å komme ordentlig i gang med oppkjøringen i form av treningskamper, og etter hvert seriespill.

Etter at opprykket til 1. divisjon ble sikret, har rødbuksene vært svært aktive med tanke på å forlenge kontrakter med flere av bærebjelkene i jubelsesongen. Først ut var «local lad» Håvard Åsheim, som allerede i november skrev under på en ny avtale ut 2023.

På nyåret har både midtbaneleganten Thomas Drage (2023), målfarlige Nicolay Solberg (2024), stopperbautaen Mads Nielsen (2023), backtalentet Philip Aukland (2023) og nå sist kaptein Henrik Kjelsrud Johansen (2024) og keeperhelten Håvar Jenssen (2023) skrevet under på nye langtidsavtaler.

Fredrikstad FKs førestekeeper, Håvar G. Jenssen.

Håvar Jenssen har vært FFKs ubestridte førstevalg på keeperplass de siste sesongene, og ser fram til å bidra i minst tre år til. Arkivfoto: Hermund L. Kjernli

– Resultatet av klubbens utvikling de siste tre årene er at jeg trives bedre enn noen gang. Vi har blitt en kompisgjeng som kjemper for å nå samme mål. Trenerteamet er også en sentral grunn til at tilværelsen i Fredrikstad er så positiv, uttaler Jenssen, som i en alder av 24 år allerede nærmer seg 150 kamper med den rødhvite logoen på brystet, til fredrikstadfk.no

Les også: Sportsåret 2020: Medaljer og FFK-opprykk

Viktige framtidsbrikker

Dette er samtidig alle resigneringer som også varmer hovedtrener Bjørn «Bummen» Johansens hjerte.

– Det viser at spillerne liker det vi holder på med her og har lyst til å være med på reisen videre, så det er vi veldig glade for, sier han til Dagsavisen Demokraten.

Selv om han har mer lyst til å snakke om laget som en helhet framfor enkeltspillere, legger han ikke skjul på at de sju nevnte kontraktsforlengelsene har mye å si for klubben.

– Det sier seg selv at dette er viktige kontinuitetsbærere i laget, fastslår «Bummen», som kom til FFK som Per-Mathias Høgmos assistent før 2018-sesongen, og overtok hovedtreneransvaret året etter.

Les også: FFK «ekstremt skuffa» over NFF: – Fratar oss 260.000 kroner i et allerede vanvittig krevende år (+)

På rett vei

På selveste julaften ble det kjent at 51-åringen selv hadde satt pennen til papiret og signert en ny avtale som strekker seg ut 2023. Siden har assistenten hans Joakim Klæboe forlenget sin kontrakt med klubben i like mange år. Johansen legger ikke skjul på at han setter pris på arbeidsroen dette medfører.

– Kontinuitet er en luksus i fotballens verden, men samtidig nytter det ikke bare med kontinuitet hvis vi ikke går i riktig retning. Det er det vi nå føler at vi gjør, og da er det greit å ha litt perspektiv på det, utdyper han.

Nå er laget godt i gang med oppkjøringen til sin første sesong på nest øverste nivå siden nedrykket i 2017, men som for alle andre lag har koronasituasjonen gjort veien fram mot seriestart mer brokete enn ønskelig.

FFK - Kvik Halden lørdag 20.06.2020
Treningskamp
Fredrikstad Stadion
Henrik Kjelsrud Johansen. Håvard Åsheim

Henrik Kjelsrud Johansen (i midten) og Håvard Åsheim er to av FFK-spillerne som har forpliktet seg til en langsiktig framtid i klubben. Her fra fjorårets treningskamp mot Kvik Halden på Fredrikstad stadion. Foto: Tommy Skauen

– To gode lag

Foreløpig har FFK måttet nøye seg med internkamper for å få sårt tiltrengt kamptrening før alvoret braker løs, torsdag gikk den tredje i rekken av stabelen i Østfoldhallen.

– I de to vi har hatt tidligere har det vært veldig variabelt, og vi har bare bruddvis fått sett hva som bor i oss. Mye av dette skyldes nok tunge bein på grunn av tøffe treninger. Denne uka har vi trent litt lettere, og da fikk vi også større effekt. Kampen på torsdag er det beste vi har gjort så langt i vinter, mener Johansen.

– Vi fikk sett konturene av hva vi kan få til, med to gode lag som matcher hverandre godt når vi mikser det opp litt. Det lover godt, og viser at vi har en bra bredde i stallen, legger han til.

Felles drøm

FFK-treneren bedyrer at de må gjøre det beste ut av tingenes tilstand, selv om han må erkjenne at både han og spillerne klør etter å få sjekket stå opp mot eksterne motstandere.

– Ikke så rent lite, heller. Vi som alle andre har lyst til å begynne å spille treningskamper og teste oss mot andre lag for å få en bedre pekepinn på hvor vi står, og starter hver mandag med å håpe på en ny mulighet for å spille treningskamp den kommende helgen.

– Men vi er mest opptatt av det vi kan gjør noe med, nemlig å trene og legge grunnlaget for å skape stabilitet gjennom hele den sesongen som etter hvert kommer. Så langt har vi vært heldige med tanke på at alle fått vært med på det «grøvste», nå er det bare Ludvig (Begby, journ.anm.) som er ute i en ukes tid til, fortsetter han.

Les også: FFK til Bergen i første serierunde

Spent på statsminister-møte

Etter torsdagens internkamp fikk spillerne en pause til over helgen for å hente seg inn etter en intens treningsperiode. Onsdag møter norske idrettsledere statsminister Erna Sollberg for å diskutere framtidige løsninger for både topp- og breddeidretten for voksne, og Johansen er spent på hva som kommer ut av disse samtalene.

– Nå tar vi tre dager fri, og møtes igjen på mandag i håp om at det lar seg gjøre å gjennomføre kampen mot Tromsø neste søndag.

Hvorvidt også seriestarten må utsettes som følge av smitteverntiltak ønsker ikke FFK-trenerne å bruke for mange kalorier på å spekulere i.

– Det er vanskelig å si akkurat nå, men etter møtet mellom statsministeren og idretten får vi kanskje litt flere svar. Vi må bare holde oss i gang, og skal håndtere det fint uansett om det blir seriestart som oppsatt eller en utsettelse, avslutter Johansen.

Mer fra Dagsavisen