Nyheter

FBK jakter en vei ut av den negative trenden

Med kun to seire på åtte kamper har vårsesongen blitt alt annet enn håpet for FBK-damene og hovedtrener Eirik Haugdal. Nå handler alt om å bite seg fast på sluttspillplass i serieavslutningen.

– Hvis man ser på tabellen, er det mest realistisk å si at vi tar to poeng på de tre siste kampene. Alt mindre enn det vil være en stor skuffelse for oss, mens alt mer er en bonus. Alt avhenger også av hvordan Fana og Oppsal gjør det i sine siste kamper, og med maksimal flyt ender vi på en 7. plass, men vi kan også ende på 9. plass og gå glipp av sluttspillet, er Haugdals analyse overfor Demokraten.

Søndag spiller FBK-damene borte mot tabelljumbo Gjerpen, en kamp treneren er klar på at de skal vinne.

– På søndag er vi store favoritter, og vi må bare prøve å senke skuldrene og samle oss for å leve opp til de forventningene. Vi er et bedre lag enn Gjerpen, og hvis vi ikke slår dem, er det fordi vi ikke klarer å prestere vårt beste, fastslår Haugdal.

På selvtilliten løs

Etter en mer enn brukbar høstsesong, der FBK sanket 11 poeng på like mange kamper, har det gått langt tråere på denne siden av nyttår. Kun to seire på åtte kamper er fasiten så langt i 2020, og Haugdal innrømmer at de strever litt med hvordan de skal snu den negative trenden.

– Det er et godt spørsmål, og noe vi jobber hardt for å finne svar på hver eneste dag. Det er ingen tvil om at vi har hatt noen prestasjoner langt under pari, og det er for store svingninger i det vi har levert. Jentene jobber og sliter, så det står ikke på innsatsen, men når det begynner å butte imot mister man litt trua og selvtilliten.

– Jeg syns vi hadde en spillemessig opptur mot Fana sist, til tross for at det endte med tap. Så fikk vi en fin seier mot Follo, selv om det kanskje var forventet, og også mot Sola. Men det er litt for langt mellom de gode prestasjonene, fortsetter han.

Les også: FBK har truffet blink med sponsorstunt (Demokraten+)

Molde er en av tre motstandere for FBK i serieinnspurten. Her tester Thale Rushfeldt Deila skuddarmen da lagene møttes i Kongstenhallen i november.

Molde er en av tre motstandere for FBK i serieinnspurten. Her tester Thale Rushfeldt Deila skuddarmen da lagene møttes i Kongstenhallen i november. Foto: Tommy Skauen

– Kollektiv kollaps

Og konkret hva som ikke har fungert, har han heller ikke noe åpenbart svar på.

– Det har vært litt ulike ting i de forskjellige kampene. Mot Tertnes gjorde vi enormt mange tekniske feil offensivt og lå under med 12 mål allerede til pause, så det var en kollektiv kollaps der hverken spillere eller trenere var gode nok. Mot Fana var det få tekniske feil, men svak uttelling på skuddene våre. Storhamar og Byåsen er lag som i utgangspunktet er bedre enn oss, og der klarte vi ikke å være skarpe nok til å utjevne den forskjellen.

– De to kampene som irriterer meg mest er tapene mot Aker og Oppsal, der vi var langt unna det vi forventer av oss selv. Det er litt sånn det blir når det butter imot, og vi har ikke klart å finne nøkkelen til å snu det. Så har vi også vært litt uheldige med skader, men jeg ønsker ikke å bruke det som en årsaksforklaring, for de jentene som har vært spilleklare skal være mer enn gode nok, sier FBK-treneren.

Les også: FBK har endelig funnet løsningen på keeper-floken (Demokraten+)

Gratiskamp mot gullvinnerne

De åtte beste lagene i eliteserien får bli med videre til sluttspillet, og i øyeblikket innehar FBK den siste av disse plassene. Ned til Fana på 9. plass er det imidlertid bare ett fattig poeng, og med tre kamper igjen av seriespillet håper Haugdal derfor på en kjærkommen opptur som kulminerer med en forlengelse av sesongen.

– Vi må bare gå «all in» for å få med oss mest mulig, og håpe at det holder til en sluttspillplass. Da er vi minst sikret to kamper til mot god motstand, og det er en fin erfaring å ta med seg videre uansett hvordan det går.

Etter Gjerpen venter hjemmekamp mot serielederne Vipers Kristiansand, som kan sementere førsteplassen allerede i Fredrikstad. FBK-treneren ser gjerne at den gullfesten utsettes.

– Vi får forhåpentligvis noen morsomme opplevelser mot slutten, først med gratiskampen mot Vipers i Kongstenhallen på onsdag før vi avslutter borte mot Molde 11. mars. Da må vi være skjerpet, og håpe at vi kan skape litt trøbbel for to gode lag, sier Haugdal.

Mer fra Dagsavisen