Nyheter

– Det er helt ideelt å kombinere utdannelse med trening og konkurranser

Det blir ikke noe junior-NM i Kristiansand til helgen for Kristoffer Persen (20). Fredrikstad-gutten ville vært medaljekandidat på sprinten i sørlandsbyen, men prioriterer studiestart.

Bilde 1 av 2

Tekst og foto: Dag Eliassen

Med både Didrik Grøm og Kristoffer Persen ute av bildet, er slagkraften på guttesiden til FIF-troppen i Kristiansand vesentlig redusert.

– Det hadde vært kjekt å få med seg junior-NM før avreise, men på grunn av skolestart i USA lot ikke det seg gjøre, forteller hovedpersonen selv før han setter seg på flyet til sørstatene og South Carolina.

Les også: FIF-Jamila med NM-gull i mangekamp (Demokraten+)

Kristoffer Persen har nest beste tid i Norge på 100-meter med 10,81 i U23-klassen denne sommeren. Bare Mathias Hove Johannessen, som også topper seniorlistene, har løpt fortere.

– Gull hadde jeg nok neppe tatt til helgen om ting hadde utviklet seg normalt, men jeg burde vært med og kjempet om medaljene, sier Persen, som presiserer at det er flere på tidelet bak ham.

– Her er det tett, sier Persen, som tidligere var best på 200-meter.

– To skader i vinter gjør at jeg mistet mye trening. Derfor er jeg for tiden best på 100-meter, forklarer han.

Les også: Sesongen spolert for Didrik Grøm (Demokraten+)

###

Kristoffer Persen er nummer to på 100-meter i Norge i eldre junior denne sesongen. Foto: Dag Eliassen

Studerer økonomi

Persen starter denne høsten på sitt andre år i USA, hvor han studerer økonomi.

– Det er helt ideelt å kombinere utdannelse med trening og konkurranser i USA. Tingene blir satt sammen på en klok måte når skole og idrett samarbeider tett på denne måten, sier han.

Les også: Sju år senere var Oscar (10) best (Demokraten+)

Av de rundt 1200 studentene ved skolen er over halvparten tilknyttet idretten.

– Vi har fri kost og losji. Vi får litt lommepenger, og det aller meste av studiene blir dekket, forteller sprinteren, som understreker at dette er attraktivt for utøvere fra hele verden.

– Jeg er en av rundt 200 som bor på skolen. Her trener vi også, forteller Persen, som fikk stipendet grunnet sine gode prestasjoner på friidrettsbanen.

– Sosialt er dette helt topp. Når vi i tillegg har fra 20 til 30 grader i luften det aller meste av året, er forholdene nesten ideelle for sprint, mener han.

Bedre enn noen gang

Persen har trent bra etter at han kom hjem og perset på 100-meter med sterke 10,81 under et stevne på Lisleby.

– Jeg er godt fornøyd med den tiden, men hadde vi hatt flere stevner, kunne det nok vært mulig å løpe fortere på begge mine beste distanser, tror sprinteren, som har 22,12 som årsbeste på 200. Det er fire hundredeler over pers.

– Mine 200-metere i sommer har ikke vært så bra, men jeg har også bare deltatt på et par løp uten å ha helt ideelle forhold, forteller han.

Fredrikstad-gutten var tilbake i Norge bare dager etter at landet stengte ned i mars. Siden har han oppholdt seg her i byen.

– Jeg fikk ikke med meg noen konkurranser i USA denne vinteren. Jeg hadde hamstringsskader både i november og januar. Jeg var derfor nettopp tilbake i konkurranseform da nedstengningen kom, forteller han, og understreker at han er bedre enn noen gang.

Persen reiste til USA i fjor høst med 11,03 som pers på 100-meter fra 2018. I fjor gjorde han 11,07. Også da mistet han mesterskapssesongen her hjemme på grunn av skolestarten i USA.

Ny undersøkelse: Gutter har spillkonsoll og jenter har smartklokke

Store ambisjoner

Persen håper å komme ned mot 10,50 på 100, og 21,50 på den doble distansen, i 2021. Sesongen i USA starter på nyåret.

– Så tøffe mål må jeg sette meg, understreker han.

Mathias Hove Johannessen er med sine 10,41 den eneste som har vært under 10,50 i Norge denne sommeren.

– Dette året har vært spesielt for oss alle. Vi får håpe at koronaen ikke på samme måte er med på å prege 2021-sesongen, slutter Persen, som ikke regner med å få løpe nasjonale mesterskap her hjemme før han er ferdig med studiene i 2023.

Mer fra Dagsavisen