Arvet både fart og spenst

Ida Breigan (16) har norsk årsbeste på de fem øvelsene hun har deltatt på denne våren. Fredrikstad-jenta er datter av Bo Breigan (61) som i sin tid var Norges beste på 800 meter, og Mimi Storm-Hansen som var en høydehopper av format.

Av: Christian Michaelsen

– Jeg velger sprint, sier Ida som i fjor bare var to hundredeler bak aldersrekorden på 200 meter da hun løp inn på 24,60 på Nya Ullevi i Sveige for ganske nøyaktig et år tilbake.

Ida Breigan ville trolig løpt U-18 EM i Italia denne sommeren, men mesterskapet er avlyst på grunn av koronakrisen.

– Normalt burde jeg i alle fall fått en plass på stafettlaget, sier Breigan, som presiserer at det ikke er like sikkert at hun ville fått løpe individuelt.

Det er mange sterke sprintere i Norge på jentesiden. I sin aldersklasse er imidlertid Ida best.

– I dag regner jeg meg som en sprinter, som også sysler litt med lengde, understreker Ida. Hun presiserer at på grunn av den spesielle oppkjøringen er det mange spørsmål.

– Alt er definitivt ikke som det kunne vært, men jeg er glad for at det i det hele tatt er blitt noen stevner denne våren og sommeren, sier den allsidige friidrettsutøveren.

Denne våren har ikke hoppet noe lengde på grunn av begrenset antall stevner, og det faktum at løp og hopp ikke alltid er mulig å kombinere samme dag.

– Det går mest i sprint. Det har soleklar førsteprioritet, med 200 meter som klar favoritt, forteller Breigan.

Ida har vunnet samtlige fem øvelser hun har stilt på under UM innendørs de to siste årene. Grunnet skade mistet hun mesterskapene utendørs i fjor høst.
Foto: Vestpress
Ida har vunnet samtlige fem øvelser hun har stilt på under UM innendørs de to siste årene. Grunnet skade mistet hun mesterskapene utendørs i fjor høst. Foto: Vestpress

Les også: Nora Wold tror tarmsykdommen drev henne til suksess (+)

Best i Norge

Ida har i dag norsk årsbeste i jenter 16 både på 60 meter (7,72), 100 meter (12,15), 150 meter, 200 meter (24,58) og 300 meter. Lengde har hun ennå ikke hoppet, men ingen har strukket seg lengre enn hennes personlige rekord på 5,57 fra i fjor.

– Min tid på 150 meter er norsk aldersrekord. Både denne og 300 meter er distanser som ikke løpes på nasjonale mesterskap, sier Ida som er godt fornøyd med sin sesongstart.

– Fremgangen fortsetter, og jeg har satt mange perser, understreker hun.

På 100 meter er hun like bak sin bestetid fra i fjor på 12,12. På 200 har hun senket sin bestetid med to hundredeler denne sommeren.

– Jeg håper å løpe ned mine bestetider ytterligere i løpet av høsten. Målet er å se 11-tallet på 100 meter, og kanskje også nærme meg 24-blank på 200, sier en ambisiøs Breigan.

Les også: Gull-jentene Anniken og Ida (+)

Stort talent for sprint

Pappa Bo gjorde sterke 1,46 på 800 meter. Han løp både EM og VM, i tillegg ble det ble mange NM-gull på flere øvelser. Mamma Mimi var også en utøver å regne med. Med sine 1,90 som pers i høyde er hun blant de beste i landet gjennom alle tider.

– Jeg prøvde meg i høyde for noen år tilbake, uten samme suksess som på sprint og i lengde. Derfor var ikke dette noe alternativ, sier det unge talentet, som ikke ser for seg noe lengre enn 400 meter på kort sikt.


Her er det lille Ida som heier på pappa Bo på Lisleby i 2012. Begge foreldrene hennes har vært friidrettsutøvere. Foto: Erik Wiggo Larsen

Ida var først i fjor gammel nok til å delta på nasjonale mesterskap. Da vant hun 60 meter, 200 og lengde innendørs. En skade gjorde at hun mistet både junior NM og UM i fjor høst. I vinter droppet hun 60 meter da hun vant både 200 og lengde.

Les også: To gull til Breigan: Stort talent med store ambisjoner (+)

Usikker fremtid

Ida har ikke bestemt seg for hva hun skal delta på høsten.

– Jeg løper garantert UM (NM for 15-17 år) om fire uker og trolig også senior NM som avslutter sesongen siste helgen i september. På junior NM om 14 dager får jeg ikke være med. Det er bare 18-23 år som slipper til grunnet smittevernstiltak, forteller hun.

– Litt synd. Jeg har derfor ikke bestemt meg for hvor jeg kommer til å delta i ukene som kommer. Jeg ser i alle fall frem til å få konkurrert. Treffer jeg med opplegget fremover, bør dette bli nok en god sesong med flere perser, avslutter hun.

Fredrikstad tok sølv på 4 x 200 meter under senior NM innendørs i vinter. I NM håper jentene på en ny stafettmedalje.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.