Sport

Fredrikstad soleklart sist på Fair play-tabellen

67 gule og ett rødt kort i løpet av årets sesong er langt flere enn noen av de andre lagene i 1. divisjon Sportssjef Joacim Heier har en enkel oppskrift på hvordan FFK skal unngå «verstingstempelet» i 2023.

– Det er vi selvsagt ikke fornøyde med, fastslår Heier på spørsmål fra Dagsavisen Demokraten om hva han tenker om å komme dårligst ut av samtlige 1. divisjons-klubber på Norges Fotballforbunds (NFF) Fair play-tabell.

Konkurransen bygger på UEFAs retningslinjer, og i forbindelse med hver runde i eliteserien, 1. divisjon og kvinnenes toppserie blir lagene vurdert etter faste kriterier som:

  • Antall røde og gule kort
  • Respekt/oppførsel overfor motstander
  • Respekt/oppførsel overfor dommer
  • Ledere/treneres oppførsel
  • Egne supportere/publikums opptreden

Ifølge fotballforbundet utføres bedømmelsen av NFF-delegatene i samarbeid med dommerteamet.

Forklares med mange jevne kamper

Fasit for 2022-sesongen er altså at FFK er nummer 16 av 16 lag i sin divisjon på dette området, og det med klar margin. I motsatt ende av tabellen troner Brann, som også var soleklare vinnere av 1. divisjon, etterfulgt av Sandnes Ulf og Stabæk. Sistnevnte rykket også opp til eliteserien igjen.

– Vi registrerer at det er de to lagene som rykker opp som også er helt i toppen av denne tabellen, og det er ofte sånn at de beste lagene får færre gule og røde kort, konstaterer Heier, før han presenterer følgende forklaring på de rødhvites jumboplassering:

– For vår del har det vært mange tette og jevne oppgjør som endte med uavgjort, ettmålstap eller ettmålsseire. Lagene lenger ned på tabellen havner nok oftere i den typen situasjoner og kampforløp. Når kampene står og vipper på den måten er det lettere for at det blir tøffere dueller, og oppstår flere situasjoner der det er mer sannsynlig at det ender opp med gule kort.

---

Fair play-tabellen 2022

Lagene i 1. divisjon fikk følgende poeng og plassering fra NFF i årets Fair play-konkurranse (tabellplassering i seriespillet)

1. Brann – 7,61 (1)

2. Sandnes Ulf – 7,46 (5)

3. Stabæk – 7,38 (2)

3. Sogndal– 7,38 (7)

5. Skeid – 7,32 (14)

5. Åsane – 7,32 (13)

7. KFUM Oslo – 7,30 (4)

8. Start – 7,29 (3)

9. Stjørdals-Blink – 7,25 (16)

10. Mjøndalen – 7,24 (9)

11. Grorud – 7,23 (15)

12. Kongsvinger – 7,18 (6)

13. Bryne – 7,14 (11)

13. Raufoss – 7,14 (12)

15. Ranheim – 7,08 (8)

16. Fredrikstad – 6,90 (10)

---

Én kortstokk ville vært langt fra nok for å illustrere antall ganger FFKs spillere havnet i dommerens bok i løpet av årets 30 seriekamper. Hele 67 ganger fikk en av dem se det gule kortet, mens Oscar Kjøge Jansson sto for deres eneste utvisning denne sesongen. Det betyr at de fikk hele 13 flere gule kort enn nærmeste lag på lista, Grorud, som til slutt rykket ned.

Det var imidlertid Ranheim som endte nest sist på Fair play-tabellen, til tross for at de bare sanket 49 gule og ett rødt kort, noe som tyder på at også de andre kriteriene ble utslagsgivende. Men ifølge Heier er det først og fremst de mange kortene som ble utslagsgivende for FFKs bunnplass.

– Nå fikk vi relativt mange flere gule kort enn de andre lagene, det er et lite hopp fra oss til de som har nest flest av den fargen, selv om vi faktisk bare fikk ett rødt. Dette basere seg jo på dommerrapportene, og det har også kommet en del gule kort til benken vår, men utover det sitter i alle fall ikke vi på noen informasjon om at verken vi som klubb eller våre supportere har oppført oss dårlig på noe vis, sier sportssjefen.

Bedre prestasjoner = færre kort

Hele fem FFK-spillere ble vist det gule kortet fem eller flere ganger, også det mer enn noen av de andre lagene, og flest av dem alle fikk Jakob Lindström med ni. Den svenske midtbaneterrieren har siden han kom til FFK i 2020 fått smått utrolige 22 gule kort på 58 kamper, ifølge fotball.no.

Heier er klar på at årets totale kortsamling er altfor stor, selv om de ikke legger for mye energi i hvordan de skal være verken snillest eller slemmest i klassen.

– Det er ikke noe godt signal å samle for mange kort, og det har også en negativ betydning med tanke på tilgjengeligheten på spillere. Samtidig hadde det heller ikke vært bra om vi nesten ikke fikk noen.

– Er dette et område dere kommer til å sette søkelys på i arbeidet inn mot neste sesong?

– Nei, det tror jeg nok ikke. Vi lå mye penere an i fjor, uten at vi hadde noe fokus på det da. Det har vi heller ikke hatt i år. Vi må heller ta tak i grunnen til at vi havner i mye situasjoner der det fort kan ende med gult kort, og den enkleste måten å unngå det på er å utvikle laget best mulig, fastslår Heier.

For, som nevnt tidligere, mener sportssjefen den labre Fair play-rangeringen først og fremst er et resultat av de kampbildene som har preget en skuffende FFK-sesong.

– Vi må få laget til å prestere bedre, så vil nok dette resultatet også se annerledes ut til neste år, avslutter Heier.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen