Sport

Mikkjal Thomassen blir FFKs nye hovedtrener

46-åringen fra Færøyene, med fire serie- og et cupmesterskap i hjemlandet på merittlista, får jobben med å løfte Fredrikstad tilbake mot eliteserien.

– Jeg jobber veldig godt under press, da er jeg i mitt naturlige element, og vil si jeg ofte er best når det er et stort trykk, sier Thomassen til Dagsavisen Demokraten om forventningene til å levere resultater som han vet at møter ham i sin nye hjemby.

Færøyingen ble presentert som Fredrikstad Fotballklubbs nye hovedtrener på en pressekonferanse tirsdag, og der ble det også kjent at han har signert en treårskontrakt.

– Det har vært en grundig prosess med å finne rett person, en trener vi tror skal løfte vårt sportslige prosjekt videre, sier FFK-leder Jostein Lunde under presentasjonen av Thomassen på Fredrikstad stadion tirsdag formiddag.

– Stor tillitserklæring

En arbeidsgruppe bestående av sportslig leder i FFK-styret Glenn Rostad, daglig leder Espen Engebretsen og sportssjef Joacim Heier har hatt med seg blant andre disse kriteriene på leting etter klubbens nye trener:

Erfaren og trygg leder, som bygger kultur, utvikler mennesker og klubb og har stor arbeidskapasitet.

– Arbeidsgruppa var tydelig i sin innstilling til styret. Vi valgte ekstern rekruttering, etter å ha vurdert tydelig at vi trenger nye impulser, sier Lunde.

Vi mener han er av et kaliber vi ikke har vært borti før.

—  Joacim Heier, FFKs sportssjef om den nye treneren

– Vi har blant annet gjort en omfattende referansesjekk. Thomassen beskrives som en særdeles dyktig, kunnskapsrik og ekstremt hardtarbeidende kapasitet. Det inntrykket har vi til de grader fått bekreftet etter flere møter med ham. Vi er ekstremt imponert og mener han er av et kaliber vi ikke har vært borti før, supplerer Joacim Heier.

Selv gleder færøyingen seg til å ta fatt på jobben, erklærer han på klingende norsk.

– Det er en spennende tid og en stor tillitserklæring for meg. Jeg er først og fremst opptatt av å utvikle mennesker og gleder meg til å bli kjent med spillerne i FFK. Jeg er helt sikker på at vi skal lykkes sammen, sier Thomassen.

Merittert trener

De siste sju årene har han ledet KÍ Klaksvík, en klubb som står med totalt 20 seriegull på Færøyene. Tre av disse har kommet under Thomassens trenertid, i tillegg til at han har styrt dem til sølv ved to anledninger.

Et cupmesterskap og to seire i den færøyske supercupen har det også blitt. Tidligere har Thomassen vunnet serien med B36 Tórshavn.

46-åringen, med 13 landskamper for Færøyene som spiller, har også ledet Klaksvík i Europa de siste seks sesongene. Blant annet var de bare ett hinder unna å ta seg til gruppespill i Europa League i 2020. Senest i sommer ga de Bodø/Glimt solid motstand i kvalifiseringen til Champions League, men tapte til slutt 3–4 sammenlagt i den første kvalikrunden.

Likevel ønsket han altså å hoppe på muligheten da FFK meldte sin interesse.

– Målet til Klaksvik er å komme inn i et gruppespill i Europa i 2023, men jeg har likevel valgt å dedikere meg til Fredrikstad. Det sier noe om hvor spennende jeg syns dette prosjektet er, og jeg kjenner meg veldig utfordret på en positiv måte. Her er det ikke noe europeisk fotballeventyr på gang, men på den annen side tror jeg det er et kjempepotensial i klubben, sier Thomassen.

Færøyske Mikkjal Thomassen (46) er ny hovedtrener i Fredrikstad Fotballklubb fra 1. januar 2023.

Og det var nettopp dette som trigget ham da henvendelsen fra Plankebyen kom.

– Ambisjonene i klubben er veldig bra, men også såpass nyanserte at man ikke er urealistiske. Det virker som folkene her er på et sted der de ønsker å jobbe hardt og forstår tidsperspektivet rundt å heve en klubb. Det gjorde det veldig interessant for meg som trener.

– Jeg har kjent til FFK i noen år, hørt mye om denne fotballbyen og tradisjonene, at man ikke helt har fått det til og hatt litt tunge tider de siste årene. Jeg kjenner også til noen av spillerne, men har ikke inngående kunnskap. Nå har jeg brukt noen dager og uker på å bli litt bedre kjent, legger han til.

De rødhvite har nettopp lagt bak seg en skuffende sesong som endte med en 10. plass i 1. divisjon, et godt stykke unna klubbens uttalte mål om å etablere seg på øverste nivå i norsk fotball. Og Thomassen er klar på at det er en stor innsats som må legges ned for at det skal bli en realitet.

– Nivået vi har i dag er ikke godt nok til å spille i eliteserien, det er ganske enkelt, så vi er nødt til å endre på den virkeligheten vi står i. Jeg har tidligere blitt overrasket over hvor fort ting kan gå, men noen ganger også hvor lang tid man må stå i ting før det løsner. Men vi er ambisiøse, det er en av klubbens verdier. Jeg ville ikke forlatt en vinnende klubb som spiller i Europa, og tatt med meg familien min til et nytt land, hvis jeg ikke hadde en kjempetro på at vi kan lykkes.

– Hvis vi forbedrer oss, vil også prestasjonene og resultatene bli bedre. Vi kan ikke kontrollere, og er ikke opptatt av, hva andre lag gjør. Vi er nødt til å fokusere på oss selv, og må strekke oss som klubb, stab, organisasjon og spillere. Vi må alle sammen heve oss hvis vi skal opp på det nivået vi har satt oss som mål og drømmer om.

Spent kaptein

En av dem som fulgte tirsdagens pressekonferanse med stor interesse, var FFK-kaptein Henrik Kjelsrud Johansen. Selv om nyheten er fersk for både ham og resten av spillergruppa, gleder han seg til å komme i gang med ny sjef når han er tilbake fra skadeproblemene som har holdt ham på sidelinja store deler av årets sesong.

– Han virker som en offensiv og bra fyr. Jeg rakk så vidt å prate med en kompis av meg fra Færøyene, Gilli Rólantsson (Odd- og landslagsspiller, journ.anm.), som ikke fikk fullrost han nok, så det blir spennende, fastslår Johansen.

FFK-kaptein Henrik Kjelsrud Johansen.

Han har også registrert suksessen Thomassen har hatt med Klaksvik i hjemlig liga, og at de har bitt godt fra seg ute i Europa.

– Jeg kjenner ikke til noe mer enn at de har gjort det veldig bra. Det bor vel 50.000 på Færøyene, så de har fått veldig mye ut av lite og det sier en god del, mener kapteinen.

Også sportssjef Joacim Heier er imponert over resultatene, og håper Thomassen vil ta med seg den ferske vinnerkulturen til Fredrikstad.

– Det Klaksvik har fått til i Europa er gjort med relativt små ressurser, i alle fall i forhold til hvem de har konkurrert med. Det sier noe om hvilken kapasitet han har til å få mye ut av det han har å jobbe med, så det er uten tvil en veldig god erfaring og kunnskap han har med seg der, fastslår han.

– Hvor sikre er dere på at dette er riktig mann for å løfte FFK opp til neste nivå?

– Så sikker det går an å bli. Jeg har sjelden følt meg tryggere på noe enn dette. Vi har aldri lagt skjul på at vi ønsker å ta FFK til eliteserien. Det er der vi mener potensialet til klubben er, og der vi bør være. Så er det litt som Mikkjal også sier, det er vanskelig å tidfeste. Vi møter 15 andre klubber som også har lyst til å gjøre det bra, men at vi ønsker å komme oss opp er det ingen tvil om, sier Heier.

Topputdannet

Thomassen har UEFA PRO-lisens, Europas høyeste offisielle trenerutdanning, et kurs han ifølge Fredriksstad Blad fullførte i Norge i 2020 sammen med blant andre Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen. De to har holdt kontakten i ettertid, og Knutsen var en av personene Thomassen rådførte seg med før han takket ja til FFK-jobben.

– Vi har et godt og kollegialt forhold. Kjetil sa han så et enormt potensial i klubben, samtidig som han var veldig tydelig på at det er noen ting man er nødt til å forbedre seg på. Men han syns jeg skulle gi meg i kast med dette, forteller færøyingen.

Thomassen har også 14 år bak seg i politiet, flere av dem med tunge lederoppgaver, som han mener kommer godt med i sitt nåværende fulltidsyrke.

– Nå er det sju år siden jeg sluttet i politiet, men jeg tar med meg stor erfaring derfra. Jeg har hatt ganske tunge etterforskninger, internasjonale saker, ledet en spesialgruppe og hatt andre ledelsesoppgaver. Det er ganske mange dokumentasjonskrav, så jeg har en viss systematikk i måten jeg jobber på, og en strategisk ledelsesforståelse som jeg tror kan bidra til at man har en bredere plattform som trener, sier Thomassen selv.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen