Sport

Marie (15) fra Gresvik IF nærmer seg landslagsspill

13 av 20 jenter på GIFs kruttsterke J15-lag representerer klubben på kretslaget. Til høsten får en av dem trolig sin debut med flagget på brystet.

– Hun er ikke bare en ener på fotballbanen, men også en veldig god lagvenninne som alltid jobber beinhardt for fellesskapet. Samtidig er hun ett av de absolutt største talentene i sitt kull i Norge, og kan nå så langt hun bare vil. Vi må bare holde på henne så lenge vi kan, sier lagleder for Gresvik IF J15 Tor-Arne Borg om Marie Louisette Atangana.

Denne uken har stjerneskuddet deltatt på Equinor Talentleir i Porsgrunn, der hun sammen med over 60 andre jenter i alderen 14–15 år kjemper for å overbevise Norges Fotballforbund om at hun er en av framtidas landslagsspillere.

– Å delta på Equinor Talentleir er drømmen, fastslår Marie selv i en pressemelding.

Landskamper i september

Den svært lovende «Giffarna»-jenta drømmer om å bli profesjonell fotballspiller og spille for Norge, og da betyr det mye å få vise seg fram blant de beste i landet i sitt årskull.

− Jeg vil jobbe med det vi får beskjed om, og har lyst til å vise at det er dette jeg vil og hvor jeg vil være, sier Marie videre.

Dette er en lagsport, og alle jentene føler nok at de er med på den reisen Marie er på nå.

—  Tor-Arne Borg, lagleder Gresvik IF J15

Den årlige talentleiren i Porsgrunn er det øverste nivået av Equinor Landslagsskolen, der det drives systematisk utvikling for å danne Norges framtidige landslag.

Til stede på samlingen er J15-landslaget, et skyggelandslag bestående av talenter som kniver om å bli aktuelle for landslagsspill på J15 og to tropper med spillere fra J14. Neste planlagte samling for J15-landslaget er på Gjøvik i september, der de skal møte Sverige og Danmark i privatlandskamper.

– Jeg var i Porsgrunn og besøkte henne, og da var hun på hovedlandslaget som spilte mot skyggelandslaget. 13 av 20 på laget vårt er kretslagsspillere, og halvparten av dem igjen er helt i landslagsskorpa. Det er veldig moro med en lokal jente som har kommet gjennom det nåløyet, sier en tydelig stolt Tor-Arne Borg til Dagsavisen Demokraten.

Breddeklubben utfordrer eliten

For på Gresviks J15-lag er det mange som har både evner og engasjement for fotball. Etter å ha blitt kretsmestre i suveren stil to år på råd, spiller laget i år i den regionale serien, der motstanden er flere hakk tøffere.

– Vi spiller ikke mot andre Østfold-lag, møter bare klubber som Lillestrøm, Stabæk og Kolbotn, de hvasseste lagene i landet. Og det er kun Gresvik og Kolbotn som enda ikke har tapt en kamp i år, så det er veldig moro at jentene har truffet på nivået, samtidig som de må kjempe hardt for poengene og virkelig yte opp mot sitt beste i hver kamp, forteller Borg.

– Det er viktig at vi får spille på en sånn arena for å kunne holde på de beste så lenge som mulig. Tidligere har det vært sånn at de største talentene måtte ut av fylket i ung alder, men nå er vi på et såpass høyt nivå at det går an for en spiller som Marie å fortsette og utvikle seg hos oss, legger han til.

Gresviks J15-lag jubler etter seier 2-0 over Heming i den regionale serien i juni 2022. Foran f.v: Linda Bjerkli, Olivia Nilsen, Moa Alvestad-Rupar, Olivia Lie, Marie Louisette Atangana og Emma Borg. Bak f.v: Lily Timraz-Reiersen, Victoria Lorentsen, Sara Reid, Hanna Lundblad, Leonora Borgen, Melina Tideman Gyberg og Anne-Marit Andresen.

Noe slikt skal nesten ikke være mulig for en breddeklubb med bare 40 jentespillere totalt. På det aldersbestemte landslaget kommer også brorparten av spillerne fra eliteklubber som Rosenborg, Lillestrøm, Stabæk og Lyn – og altså en fra «lille» Gresvik. Men dette kommer som et konsekvens av målrettet satsing fra klubbens side, og knallhard innsats fra både spillerne selv og menneskene rundt dem.

– Vi har trent disse jentene fra de var små, og vårt mantra har hele tida vært å gi dem de samme mulighetene som gutta. Da kommer resultatene også, sier Borg.

Lagreise

– Jeg tror nok hele klubben er veldig stolte av disse jentene, men samtidig vet vi at vi har de på lånt tid. Vi er en breddeklubb, og de er det eldste jentelaget i klubben. Men vi har vært heldige med å ha mange flinke foreldre rundt laget, trenerressurser som Brian West og Maikel Nieves (tidligere FFK-spillere, journ.anm.) har vært inne og hjulpet til i perioder. Og ikke minst har vi Joar Dahle i klubben, som trolig har utdannet flest trenere i hele Norge, utdyper laglederen.

– Skole er veldig viktig for meg. Jeg vil at når jeg får barn, skal de få det like bra som jeg har det.

—  Marie Louisette Atangana

Etter å ha fulgt GIF-jentenes 2007-årgang over lang tid, kjenner Borg også godt til de mange kvalitetene til Marie og de andre spillerne.

– Marie har en unik fysikk til å være 15 år, en råhet i spillet sitt, og er veldig robust og atletisk. På landslaget spiller hun spiss, men hos oss er hun gjerne midtstopper. Det handler litt om å jobbe opp nærteknikken, og i den posisjonen får man utrolig mye ballkontakt, noe som også gir utslag nå hun spiller spiss, mener han.

– Dette er en lagsport, og alle jentene føler nok at de er med på den reisen Marie er på nå. De utfordrer henne hver uke, og hun må virkelig ta ut det hun har på hver eneste trening, så blir det spennende å se hvor det ender. Jeg tenker det er en kul greie for lagvenninnene også, å se at man ligger helt i nærheten av det samme nivået. To av dem har også vært inne på Talentleir-samlinger tidligere.

Inspirerer og motiverer

Denne sommeren har flere aldersbestemte landslag, i tillegg til A-landslaget, markert seg godt. Både J17 og J19 har kvalifisert seg til EM. I forrige uke klarte også U21-landslaget denne bragden blant mange store nasjoner, til stor inspirasjon for de unge spillerne.

− Vår viktigste oppgave er å inspirere. Equinor Talentleir skal gi motivasjon til spillerne før, under og etter samlingen. Vi jobber også med kartlegging, skolering og læring, men inspirasjon er punkt én på lista vår. Målet med samlingen er at spillerne få nye erfaringer og referanser. De får kjenne på hvor lista ligger nasjonalt, slik at de kan fortsette å utvikle seg i klubbhverdagen og forhåpentligvis prestere for Norge internasjonalt. Marie er her fordi hun har overbevist over tid og har vist x-faktor, sier fagansvarlig for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland i pressemeldingen.

– Å bli god krever dedikasjon, men som hovedsponsor ønsker vi å legge ekstra til rette for at disse unge talentene kan få ut potensialet sitt. I lagidretter som fotball, vet vi at det sosiale aspektet er viktig. Det å få måle krefter med likesinnede og teste seg mot de beste, håper vi motiverer Marie og de andre spillerne ytterligere, supplerer konstituert sponsorsjef Liv Ims for Equinor Morgendagens helter.

Men det er ikke bare fotballen Marie Louisette Atangana og de andre unge spillerne har på plakaten i en hektisk hverdag. Også skole tar opp mye tid, og det er viktig å finne balansen i hverdagen.

– Skole er veldig viktig for meg. Jeg vil at når jeg får barn, skal de få det like bra som jeg har det, sier Marie.

Gresvik-talentet har mange støttespillere, men det er spesielt én person som motiverer litt ekstra.

− Harry Hansen (tidligere spillerutvikler, nå trenerutvikler i Østfold fotballkrets, journ.anm.), avslutter Marie.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen