Sport

Benske i sjokk etter verdenscupseier – nå heves ambisjonene

Det ble en drømmedebut på den internasjonale scenen for den nykomponerte duoen Lars Benske (22) fra Fredriksstad Roklub og Tønsberg-roer Ask Tjøm.

– Det er egentlig litt uvirkelig. Både Ask og jeg våknet i dag og kjente at vi ikke hadde kommet over den følelsen ennå, sa en fornøyd, men overveldet Benske til Dagsavisen Demokraten før han satte seg på flyet hjem fra Polen mandag.

I helgen gikk 22-åringen sammen med Ask Tjøm (25) helt til topps i klassen lettvekt dobbeltsculler under verdenscupregattaen i Poznan – i deres aller første internasjonale konkurranse som duo.

– Vi har jo vært på samme lag en god stund, men ikke rodd så mye sammen tidligere. Derfor kom vi ikke inn med skyhøye forventninger, men gjennom helgen fikk vi stadig høyere ambisjoner, forteller Benske.

– Olaf kan litt om roing

Og måten de to sikret seg seieren på, var intet mindre enn imponerende. Først raste de gjennom forsøksheatet med en margin på over sju sekunder ned til andreplassen. Deretter tok de seg nesten like overlegent videre fra semifinalen, med mer enn tre sekunders klaring ned til tyskerne Paul Leerkamp og Arno Gaus.

– Da skjønte vi at det var mer realistisk å gå hele veien. Spesielt i forsøksheatet var vi veldig spente, som nytt lag ante vi ikke hva som ventet oss. Så det var egentlig den største overraskelsen, og da vi skjønte vi hadde god fart i båten, fikk vi selvtilliten som trengtes til å bare kline til videre. Det fungerte tydeligvis bra, utdyper Benske.

Søndagens finale ble en litt jevnere affære, men Benske/Tjøm hadde til slutt likevel rundt to sekunder ned til Frankrike og Sveits da de kunne krysse mållinjen i triumf.

Et lite glimt av Benske og Tjøms prestasjon og feiring kan ses rundt 39 sekunder ut i denne videoen:

En av mange som har latt seg imponere av bragden i Polen er tidligere dobbelt OL-mester Olaf Tufte. Ro-legenden, som også har sølv og bronse fra olympiske leker, og til sammen sju VM- og EM-medaljer – to av dem gull – mener det nå er grunn til å forvente store ting av duoen i årene som kommer.

– Dette var rått. Selv om et par av toppnasjonene manglet, er det litt overraskende at de skulle vinne. Slik jeg ser det nå, er Ask og Lars medaljekandidater i OL. Ask er en råtass, Lars en smarting og en uslepen diamant. Den kombinasjonen viser seg å passe godt sammen, sier Tufte til Tønsbergs Blad.

Vi kan ikke bli for høye på oss selv, og må bare fortsette å jobbe med det vi har gjort og som har fungert.

—  Lars Benske

Konfrontert med dette skussmålet fra ett av sine store forbilder, må Benske først meddele at han ikke hadde fått det med seg, før han gladelig innrømmer at det varmer.

– Det er jo veldig gøy å høre, og Olaf kan litt om roing, for å si det forsiktig. Men det er to år igjen til OL, og det er fortsatt en lang vei dit. Selv om vi har prestert godt nå, finnes det mange eksempler på andre som har vunnet i verdenscup og ikke fått det til i mesterskap senere. Vi kan ikke bli for høye på oss selv, og må bare fortsette å jobbe med det vi har gjort og som har fungert, sier han ydmykt.

Satser alt på ett kort

Da Dagsavisen Demokraten snakket med Benske i januar, i forbindelse med at han ble tildelt Fredrikstad kommunes idrettsstipend for 2022, uttalte han at sesongens store mål var en A-finale i verdenscupen og topp 9-plassering i verdenscupen.

– Det tilsvarer OL-kvalifisering, og selv om det ikke blir avgjort i år hvilke båter som får plass i OL, betyr det at man er på et nivå som tilsier at man skal klare å kvalifisere seg neste år, uttalte 22-åringen da.

I og med at han allerede har overgått ett av målene for sesongen, blir det naturlige spørsmålet hva som blir det neste han og makker Tjøm skal strekke seg etter.

Lars Benske (bildet) og Ask Tjøm er klare for A-finale i verdenscupen i roing. Foto: Javad Parsa / NTB

– Nå må jeg nesten få landet litt først, men jeg og Ask skal jobbe videre inn mot verdenscuphelgen i Sveits om tre uker. Dit kommer det noen andre lag enn de som var med i helgen, og sikkert noen sterkere nasjoner. Vi må bare ta det litt uke for uke, men jeg har helt klart høyere ambisjoner for sesongen nå enn jeg hadde i januar. Samtidig vil jeg ikke skyte for mye fra hofta rett etter en seier. Dette var en veldig god start, og det har som sagt ikke gått helt opp for oss ennå, svarer han.

Det er imidlertid liten tvil om at det er OL i Paris i 2024 som er det store prosjektet og drømmen deres. Derfor har Benske også valgt å legge vekk satsingen på både singlesculler og dobbeltfirer, som han har konkurrert i tidligere.

– Nå er det all in på lettvekt dobbeltsculler. Forhåpentligvis blir det også både EM og VM senere i sesongen, fastslår han.

Lykkelandet Polen

Høsten 2021 ble et gjennombrudd for Benske, som lenge har vært regnet som ett av Norges aller største rotalenter. Etter flere sesonger preget av sykdom på verst tenkelig tidspunkt, slo han tilbake med sølv i U23-EM i lettvekt singlesculler, også det på polsk vann.

– Polen og jeg virker som vi fungerer bra sammen, sier Benske med et smil.

Kort tid etter fulgte han opp med NM-gull i samme klasse, Fredriksstad Roklubs første nasjonale tittel på 70 år ifølge Fredriksstad Blad. Nå kan 22-åringen fra Kråkerøy altså også skilte med en verdenscupseier, og se lysere på den videre karrieren enn han gjorde da sykdomsplagene sto på som verst.

– Dette var i alle fall veldig gøy, og vi er ganske overrasket begge to. Vi trenger nok noen dager på å fordøye dette, avslutter han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen