Sport

Cupfest fullspekket av gjensyn med gamleklubben

Når Råde og Østsiden tar imot henholdsvis Fredrikstad og Sarpsborg 08 til årets første runde av fotball-NM, har begge underdogene fra 4. divisjon flere spillere med bakgrunn fra sine mer meritterte motstandere.

– Det blir først og fremst en veldig morsom happening for «Øssia», og så blir det selvfølgelig gøy å møte på noen av de få som er igjen fra min tid der. Det er jo ikke akkurat en hel startellever, for det begynner å bli noen år siden, sier Østsidens spillende trener Michael Røn til Dagsavisen Demokraten.

Fra 2008 til 2013 akslet han den blå og hvite drakta til Sarpsborg 08 og forgjengeren Sarpsborg Sparta FK. Torsdag møter han sin tidligere arbeidsgiver til duell om en plass i cupens 2. runde.

– Det er vel stort sett bare Ole Jørgen Halvorsen, Magnar Ødegård og Joachim Thomassen igjen, men jeg kjenner jo mange i støtteapparatet og klubben ellers også, så det blir fint å treffe igjen dem i en sånn setting, utdyper Røn.

Ekstra motivasjon for alle

37-åringen, som også var innom FFK tidligere i karrieren, har mange gode ord å dele om årene i eliteserieklubben fra nabobyen.

– Det var en fantastisk tid, nesten helt uten nedturer. Sarpsborg 08 har vel egentlig hatt en mer eller mindre evig opptur de siste 10–15 årene, fra å være en fattig klubb med 2–300 tilskuere på tribunene til å bli et habilt eliteserielag med europacuperfaring. Det er moro å ha vært med på deler av den reisen sammen med masse gode fotballspillere, og ikke minst med et veldig bra sosialt samhold, minnes Røn.

Michael Røn (i midten) og Morten Giæver (t.v.) feirer førstnevntes 1-0-mål for Sarpsborg 08 mot Start i 2011.

Men han er ikke den eneste i Østsiden-stallen med en fortid hos torsdagens motstander og storfavoritt. Keeper og trenerkollega Christian Sukke fikk et tosifret antall opptredener for 08 i 2013 og 2014, mens nysigneringen og Yven-gutten Joackim Jørgensen kan se tilbake på sju sesonger i blåhvitt fordelt på to perioder.

– Jeg tror nok det er en veldig motivasjon for oss som har vært der tidligere, men kanskje enda mer for de gutta på laget som ikke har møtt sånn motstand tidligere. Det kan komme en del folk, og bli en fin ramme rundt kampen med gode muligheter for ekstra kroner i klubbkassa. Og kanskje kan man håpe på en cupskrell, også.

– Det kan nok bety en god del for interessen, og gi en ekstra boost både for barn og unge i klubben å få se en sånn kamp på vår arena, og for de yngre spillerne på laget å få spille den.

Om det som møter dem på gressmatta ved Lundheimveien om få dager, har han følgende spådom:

– Dette blir ikke akkurat den letteste kampen i året. Vi møter et knallgodt lag der nummer 18, 19, 20 i den stallen holder bra nivå. Så det blir en tøff nøtt, men vi satser på å skremme dem nok til at det i alle fall blir en artig fotballkamp.

– Fotball er fotball, og vi har også fått et godt lag med en miks av oss som har erfaring fra høyere divisjoner og mange gode unggutter. Vi blir nok ikke noen kasteball, og skal gi jernet for at den eliteserieskalpen blir tatt på Østsiden-gresset.

Gode venner på motsatt banehalvdel

Også i Råde idrettspark blir det et møte med tidligere lagkamerater for flere av aktørene på banen. Både Julius Adaramola og Netan Sansara var i FFK i tre sesonger fra henholdsvis 2013 og 2014, og onsdagens hjemmelag har også en rekke spillere med bakgrunn fra rødbuksenes junior- og ungdomslag.

Aller mest betydningsfull blir nok likevel cupdysten for Maikel Nieves, som avsluttet sin karriere på Fredrikstad stadion så sent som i desember 2021. Den offensivt anlagte spanjolen sto attpåtil for FFKs siste spillemål i fjorårets sesong, som endte med exit fra opprykkskvalifiseringen etter straffetap mot KFUM i 32-åringens avskjedskamp.

– Det blir selvfølgelig veldig spesielt og gøy, for de er ikke bare gamle lagkamerater, men gode venner som jeg snakker med hele tida. Det har blitt mye prat etter vi fikk vite at vi skulle møtes i cupen, de var opptatt av at de skal spille tre kamper på seks dager og sånne ting, men jeg sa at det ikke er noen unnskyldning. De må også prestere uansett, og jeg gleder meg masse, sier Nieves med et stort smil.

– Det blir alltid litt ekstra når du møter en tidligere klubb. Både jeg, Netan og Julius har vært der i flere år, og andre har spilt der på juniornivå. Vi snakker mye om det å møte gamleklubben og er veldig motiverte, legger han til.

Jeg kjenner dem godt, og vet hvilke måter jeg kan angripe og provosere dem på, hehe.

—  Maikel Nieves om å spille mot FFK

Etter FFK-exiten i vinter, har han funnet seg vel til rette i sin nye klubbhverdag.

– Nå har jeg vært her i fire-fem måneder, og trives veldig godt. De har gitt meg en mulighet til å fortsette som aktiv fotballspiller, og jeg kunne valgt å spille på et høyere nivå, men jeg og kjæresten trives godt her i Fredrikstad og ville gjerne bli boende her.

– Ved siden av å spille jobber jeg med mange forskjellige oppdrag for klubben, så jeg er veldig fornøyd. Det er så klart litt forskjell på å være her i en 4. divisjonsklubb kontra OBOS-ligaen med FFK, men Råde har tatt mange steg og er et bra sted å være, sier Nieves.

Maikel kom inn fra benken og scoret for Fredrikstad, men ledelsen i ekstraomgangene holdt ikke. KFUM Oslo gikk videre i opprykkskvalifiseringen med seier på straffer. Foto: Terje Pedersen / NTB

Solid cuperfaring

Han har selv vært med på et NM-eventyr tidligere, da han som Kongsvinger-spiller tok seg hele veien til Ullevaal og til slutt måtte gi tapt for Rosenborg tilbake i 2016. Nå tar Nieves gjerne imot mer cupmoro, og lover at de i alle fall skal by FFK på solid motstand.

– Jeg forventer at vi skal krige og levere vært beste. Vi vet at vi møter et større lag, men må bare gi det et ordentlig forsøk. Jeg har selv vært med på å komme til cupfinalen med et Obosligalag, så alt kan skje i fotball, minner han om.

– Jeg kjenner dem godt, og vet hvilke måter jeg kan angripe og provosere dem på, hehe. Men det blir selvfølgelig veldig vanskelig for oss uansett hvilket lag de stiller med, fortsetter 32-åringen.

I dagene fram mot NM-kampen har det vært en storstilt dugnad for å gjøre idrettsparken klar til storinnrykk, og A-lagsspillerne har selv bidratt aktivt på denne fronten.

– Klubben har jobbet hardt for å få folk til å komme fra både Råde og Fredrikstad, og for oss blir dette en fotballfest. Det blir helt sikkert den kampen med flest tilskuere i år, så dette er viktig for både klubben og økonomien. Nå har vi vasket og gjort klar til å få gjeste, spillerne måtte gjøre jobben selv, men det er bare bra, avslutter Nieves.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: