Sport

FFK lærer av Glimt – søker middelet framfor målet

Fredrikstad Fotballklubb jager kvalik-suksess og opprykk til Eliteserien, men har gjort som forbildet sitt i Bodø: Lagt resultatmålene til side.

Sist helg var en FFK-delegasjon på ti personer gjester hos det gule mesterlaget i nord. De var der for å lære.

FFKs nye kurs, fra slutten av 2017, inneholder nemlig en stor porsjon ydmykhet. Og evne og vilje til å bygge klubb – inspirert av dem som har lykkes før dem.

Bodø/Glimt snakker forsvinnende lite om resultater.

—  Jostein Lunde, FFK-leder

Hvem kan man vel klokere la seg inspirere av, enn en snart dobbel seriemester som har tatt Europa med storm?

– Bodø/Glimt snakker forsvinnende lite om resultater og er en klubb nærmest totalt gjennomsyret av den kulturen, påpeker FFK-leder Jostein Lunde som ett av to nøkkelpunkter.

Glimt som forbilde

Da FFK i 2017 spikret planen for utvikling og sportslig suksess – klubbens egne retningslinjer for hvordan den skal jobbe – var Bodø/Glimt en betydelig inspirasjonskilde. Det har ikke endret seg, ifølge styreleder Lunde.

– Vi var inspirert av en del av innholdet og filosofien deres, og ser jo nå at det har funket godt for Glimt. Da syntes vi det var fornuftig å kikke dem enda litt dypere i kortene gjennom et besøk nå. Vi har nedfelt i verdiene våre at vi ydmykt skal søke lærdom hos de beste, og det fikk vi gjort til gagns i Bodø. Det var utrolig inspirerende å «kjenne klubbkulturen deres på kroppen», og gjøre seg refleksjoner over hva som er suksessfaktorene i Glimts imponerende og raske utvikling.

– Og hva er suksessfaktorene?

– Viktigst er at de utvikler egne spillere og hvordan de gjør det, samt at de helt og holdent har fokus på prestasjon og utvikling framfor det evinnelige resultatjaget som gjerne kjennetegner toppfotballen. Denne nevnte kulturen, som går som en rød tråd gjennom hele klubben, må også nye personer som kommer inn tilpasse seg, forklarer Lunde, og sitter med en følelse av at FFK på flere vis er på rett vei.

– Det føler vi at vi har fått bekreftet etter besøket i Bodø, noe som er både motiverende og betryggende. Vi jobber nå selv med de to nevnte suksessfaktorene som rettesnorer. At vi er på rett kurs, viser også våre sportslige resultater gjennom utvikling og prestasjoner. A-laget, ungdomslagene og kvinnelaget vårt presterer bedre enn for bare to år siden. Rekruttlaget har klatret og vi har ungdomslag som biter godt fra seg på nasjonalt nivå. Samtidig har vi ro og orden økonomisk, poengterer Lunde.

Heier: – Det er helt rått

Vertskapet på Aspmyra stadion fortalte FFK-delegasjonen om alt fra overordnede retningslinjer og utviklingsarbeid til markedsjobbing og arrangement, opplyser FFK, hvor også daglig leder Joacim Heier er strålende fornøyd med utbyttet av turen.

– Vi har mye felles tankesett, og jeg sitter igjen med mange bekreftelser på at retningen vi selv har valgt – med struktur, planverk og fokus på prestasjon og utvikling framfor resultat – er en god retning å følge. Det er helt rått å oppleve den kulturen det har skapt innenfor veggene på Aspmyra, og det var en hyggelig klubb som tok oss imot på en flott måte, sier Heier til FFKs egne nettsider.

Selv om FFK åpenbart beundrer nordlendingenes vei til toppen, vil Fotball-Norge neppe få se en blåkopi av Glimt dersom FFK en gang rykker opp. Det er heller ikke det som er poenget med å lære av andre, ifølge FFK-leder Lunde.

– Vi må uansett ha en egen, unik identitet og gjøre det på vår måte. Men det var viktig at styret og administrasjonen fikk brukt betydelig tid sammen i ro og fred til å diskutere og samkjøre oss på planverk, retning og ambisjonsnivå videre, sier Lunde.

Skal unngå å bli et heislag

Han underslår ikke at enkeltmennesker også er sentrale i å utøve strategien.

– Selvfølgelig ligger også menneskelige egenskaper til grunn, i det å være framoverlent og tørre å satse på filosofien man har valgt og sånn sett tørre å ta risiko. De er ikke redde for å feile i Bodø/Glimt, og er tro mot sin egen filosofi, fortsetter han.

Men et slags resultatmål må vel FFK likevel ha der framme et sted, selv om utvikling er viktigst?

– Visjonen er tydelig: Vi skal etablere oss som et elitelag når vi først tar steget opp igjen, og ikke bli et heislag.

– Dere har kanskje satt et årstall for når det skal skje?

– Vi har en ambisjon i henhold til virksomhetsplanen vår om at steget opp til eliten kan skje i 2022, men er ikke stresset på det. Vi ønsker ikke å skape ytre og indre stress og press med konkrete resultatmål. Resultatene får komme når vi er gode nok, sier den Glimt-inspirerte FFK-lederen til Dagsavisen Demokraten.

Mer fra Dagsavisen