Sport

Håper å se flere idrettslag i neste års Borredalen Rundt

Mosjonsløpet Borredalen Rundt lever i beste velgående, men skal helst ikke ha færre deltakere enn de 24 som tirsdag avsluttet sesongen, mener løpsgeneral Magne Svandal.

En noe amputert Borredalen Rundt-sesong er ved veis ende, etter at 20 av de opprinnelig 30 rundene er gjennomført.

Sesongstarten måtte utsettes til mai som følge av smittevernsrestriksjoner. Også i fjor satte koronaviruset en stopper for sesongstarten:

– Humøret og stemningen er alltid bra og vi har stort sett vært 20-30 løpere i mange av løpene i år. Det er en deltakelse omtrent på nivå med de siste årene, forteller Magne Svandal.

Men han skulle gjerne sett at enda flere tok del i løpskarusellen med historie helt tilbake til starten av 60-tallet.

Se bildegalleri:

– Viktigst å delta

Oppslutningen har gått litt i bølger. På det meste har over 150 løpere stilt til start i ett og samme løp, og for bare sju-åtte år siden var det over 100 deltakere i flere av rundene, ifølge Svandal.

– Noen nye kommer til og noen forsvinner ut, men vi bør helst ikke være så mange færre enn der vi ligger nå, mener Svandal, og utdyper:

– Det er ønskelig med en større kvinneandel og en større andel yngre løpere. Ja, løpere på alle nivåer, egentlig. Det viktigste i Borredalen Rundt er å delta, og den uhøytidelige tidtakingen kan hver og en bare bruke til å konkurrere med seg selv, poengterer Svandal.

Av de 24 som løp sesongavslutningen, var bare tre kvinner.

Noe som kunne løftet oppslutningen betraktelig, er at flere idrettslag hiver seg på det tradisjonsrike løpet. Det kan fint brukes som en av ukas faste treningsøkter.

– Flere unge utøvere, også innen lag- og ballspill, kunne uansett hatt godt av de fem og en halv kilometerne. Så idrettslagene er velkomne, understreker Svandal.

Gjenåpnet Renna

I årets siste utgave av Borredalen Rundt tirsdag, løp Tobias Tandberg inn til bestenotering på 21,50 minutter, mens Henriette Næss Forsetlund var raskeste kvinne på tiden 29,34 minutter.

Rekordene holdes av orienteringsløper Emil Svensk, som i sin Borredalen Rundt-debut i 2020 løp inn på 16,44 minutter, og Sissel Grottenberg, som kvinnerekorden på 19,50 minutter i 1996.

24 løpere, bare tre av dem kvinner, stilte til start i årets 20. og siste utgave av Borredalen Rundt.

Borredalen Rundt er selve krumtappen av mosjonsløp i Fredrikstadmarka, hvor det også arrangeres flere ulike enkeltløp og to årlige 10-kilometere på litt andre stier.

De siste par årene er også Borredalen-sesongen blitt noe utvidet, etter at ildsjelene på arrangørsiden hentet fram igjen en gammel klassiker fra 70- og 80-tallet: Den 2,5 kilometer lange Renna Rundt.

– Det var et fast løp den gangen, og er noe vi har lagt til de få, ikke fullt så mørke tirsdagene som er igjen før jul etter at Borredalen Rundt-sesongen er avsluttet. Da er det riktig nok også en del færre løpere med, slutter Svandal.

Mer fra Dagsavisen