Sport

53 år gamle Blodslitet for første gang på ny arena

O-sporten er tilbake for fullt etter pandemien. Lørdag skal nær 1.200 løpere legge kilometere og poster bak seg i Fredrikstadmarka.

Det tradisjonsrike orienteringsløpet for både bredde og elite har flyttet rundt mellom skoger, fjell og sletter i Fredrikstad-distriktet siden slutten av 60-tallet.

Flere ganger har Fredrikstadmarka vært arena for utholdende kartlesere i Blodslitet, men start- og målområdet er for første gang lagt til den nye skiarenaen på Veum.

– Vi gleder oss til å arrangere et stort løp som har vært forberedt i lang tid. Stadionanlegget er jo blitt til som følge av et godt samarbeid mellom flere og kan huse utøvere både på langrennsski og rulleski. Nå synes vi det blir veldig fint også å få brukt det til orientering, sier presseansvarlig Helge André Solheim i Fredrikstad Skiklubb til Dagsavisen Demokraten.

– Får se løperne i aksjon

Dagen før startskuddet går har arrangøren over 1.100 påmeldinger og opplyser at de venter rundt 1.200 deltakere totalt. Det blir løpere å se i Fredrikstadmarka denne lørdagen i alt fra 10-årsalderen til veteraner i 70-80-årene, og ikke minst eliteløpere fra flere nasjoner.

– Løypene vil i hovedsak gå i de sydlige delene av marka fra skiarenaen, og turgåere i disse områdene, blant annet ved Borredalsvannet, vil kunne se løperne i aksjon, forteller Solheim, og roser de mange erfarne FSK-medlemmene som er i sving på arrangørsiden.

Løperne skal konkurrere i 28 ulike løyper på alt fra tre til 25 kilometers lengde, opplyser arrangøren i en pressemelding.

Fredrikstad Skiarena skulle hatt sin Blodslitet-debut i fjor, men da ble løpet avlyst på grunn av koronapandemien og alle restriksjonene som fulgte. De samme løypene og 90 postene skal tas i bruk, men løypelegger Henrik Ottesen har gjort jobben på nytt.

– Jeg har vært ute i terrenget på nytt flere ganger i høst i tilfelle det er blitt endringer på for eksempel hogst- og plantefelt. Det er et forholdsvis lettløpt terreng med mange stier, sier Ottesen.

Fredrikstad Skiarena

Geografisk spredning

Siden Blodslitets første startskudd gikk fra sandgropa ved Ek i Onsøy i 1968, har orienteringsløpet både vokst seg langt større og hatt flere «hjem» underveis. En rekke steder i Skjeberg, Onsøy, Borge, på Kråkerøy og i Fredrikstadmarka har vært jaktmarker for o-poster.

Det siste vertskapet sto Trondalen for i 2019-utgaven av Blodslitet, og før det var Vetatoppen arena. Rolvsøyhallen, Tomb, Østsidenmarka, Veum, Kråkerøy ungdomsskole og historiske Ek i Onsøy har også vært arenaer og løypeområder de siste årene.

Få våre beste saker rett i innboksen med nyhetsbrev fra Demokraten

Mer fra Dagsavisen