Sport

Her blir Mira og Eirik (11) historiske

Elleveåringene fikk æren av å sette startskuddet på Stjernen Hockey Fredrikstad sin nye aktivitetshall StjerneVærste.

Det er liv og røre i den 1800 kvadratmeter store hallen på Værste tirsdag kveld. Den tidligere Jøtul-hallen er omformet til et aktivitetssenter for barn og unge, i regi av Stjernen Hockey Fredrikstad.

Hallen er i følge initiativtakerne potensielt det største og første off ice-anlegget i Skandinavia. Målet er at ikke bare Stjernen Ung-medlemmer skal kunne bruke den, men at den kan være åpen for uorganisert aktivitet for alle barn og unge i Fredrikstad.

– Det er fint å ha en sånn hall, for her trener vi på mange ting ... sier Mira Victoria Andresen Boogaard, keeper på U11.

– Som bryting, basket, bordtennis, innebandy, og kølleteknikk. Vi lærer å ha fokus, bli sterke, og tåle smerte. Som melkesyre, legger Eirik Rud Lorentzen til.

Se video av Mira i aksjon lenger ned i saken!

Artikkelen fortsetter under bildet

StjerneVærste

Starter tidlig

Eirik begynte på hockey i 2017, da han var sju år, og Mira har spilt siden 2019.

– Jeg begynte ganske sent egentlig, for de fleste begynner når de er to og fem år og sånn, sier Eirik.

Mira sier hun begynte fordi at hun får stå på skøyter og være med venner.

– Nå er vi bare to jenter her på U11. Men snart er det bare meg, for hun andre skal flytte opp en klasse. Men Stjernen prøver å få startet et jentelag, så jeg spiller også med dem som er yngre enn meg.

Foreløpig spiller hun med gutta.

– Det går fint det også, jeg blir sterk av det og lærer fort. Men etter hvert hadde det vært fint med et eget jentelag.

Når Mira har tatt på seg drakten sin, er det klart for å sette startskuddet. Det skal Eirik få gjøre, og Mira skal stå i mål.

Men først skal det holdes en åpningsseremoni, som seg hør og bør. Talerlisten er lang. Først snakker Stjernen Ung-leder Roy F. Andersen om anlegget og planene, så skal ishockeypresident Tage Pettersen si noen ord, før ordfører Jon-Ivar Nygård. Også klubbveteran og æresmedlem Jan G. Lund har kommet, Øystein Undrum fra Sparebankstiftelsen DNB, lokalbanksjef Annette Vanem Jønsson i SpareBank1 og til sist Trond Delbekk fra Værste.

Artikkelen forsetter under bildet

StjernenVærste

– En drøm

I bakgrunnen omformes den unge jenta til noe som kan minne om en Transformers-figur. Keeper-drakta er designet for å ta imot hockeypucker som kan komme opp i en fart på 100 km / t på proffnivå.

Det blir lenge å vente, synes U11-spillerne. Men det er fine ord som tales, Stjernen får ros for både plasseringen av senteret, for måten det er bygget opp på, og for tanken om å ta leken tilbake til idretten.

– Det var helt fantastisk å komme inn her og se og høre aktiviteten etter 13 måneder med pandemi. Dette senteret er banebrytende, og jeg er stolt av at det er vår del av landet som går foran, sier president Pettersen.

Veteran Jan G. Lund var også begeistret over aktivitetssenteret.

– En sånn type hall har vært en drøm helt siden 80-tallet, da jeg møtte en russisk spiller og lærte om sirkeltrening. De ideene tok jeg med meg hjem, og brukte gymsalene på skolene til sirkeltrening, sier Lund, som har sagt ja til å være vakt på senteret.

– Det er ikke så lett å bli kvitt meg, selv etter 60 år!, spøkte han.

Artikkelen fortsetter under bildet

StjerneVærste

Kommunalt startskudd

Men så er det plutselig klart. Mira får hjelp med skøytene og tar plass foran mål. Eirik står klar med kølla og puckene. Også ordfører Nygård og flere av de andre besøkende får utlevert køller.

– Kom igjen nå, ordfører, roper en mann i rød jakke.

Mira huker seg ned, med blikket festet på motstanderen. Nygård svinger kølla og sender pucken i retning av Mira - som redder. Neste skudd kommer fra en mer kyndig hånd og kommer lynraskt. Det er ishockeypresidenten Tage Pettersen som serverer puck nummer to, og senere kommer flere til i en slags skudd-dugnad mot Mira, men hun slipper bare inn et par stykker.

StjerneVærste er bygget på dugnad med innsats fra medlemmer, familie, og lokalt næringsliv, og har blitt finansiert dels av hockeyklubben og dels av støtte fra blant andre Sparebankstiftelsen og Sparebank1, og har fått sponsing av lokale bygg- og installasjonsbedrifter.

StjernenVærste

---

Spill- og aktivitetssenter StjerneVærste

  • 1800 kvadratmeter stor aktivitetshall på Værste
  • En stor spillbane på 28x13 meter til basketball, fotball, volleyball, tennis og innebandy.
  • Teknikkområde på 300 kvm til alle typer teknikktrening som med og uten puck + balanse.
  • Brytematte på 200 kvadratmeter, med slengtau, klatretau, turnringer, slynger.
  • Klatrevegger
  • Bordtennisbord x 2
  • Parkourområde med stor trampoline til koordinasjonstrening og motorikk.
  • 40 meter lang løpematte i kunstgress, 4 meter bred.
  • Masse utstyr til all type teknikktrening, balanse og ballspill/lek.
  • Toalettanlegg og varmestue/møterom.

---

StjernenVærste
StjerneVærste
StjernenVærste
StjernenVærste

Mer fra Dagsavisen