Sport

Fem personer på det norske brytelandslaget virussmittet

To utøvere, to trenere og et medlem av det norske brytelandslagets støtteapparat har avgitt positiv koronatest få dager før OL-kvalifiseringen i Ungarn.

Det bekrefter Norges Bryteforbund torsdag.

Utøverne Felix Baldauf og Oskar Marvik har i tillegg til landslagstrenerne Fritz Aanes og Eren Gjægtvik testet positivt for korona i Budapest. Det har også fysioterapeut Jakob Larsen Jørgenvåg.

Landslaget er i Ungarn for å bryte den europeiske OL-kvalifiseringen, som er ett av to uttaksstevner til OL i Tokyo.

Sportssjef Erik Rønstad opplyser til NTB at alle de fem smittede har milde symptomer og ikke viser tegn på alvorlig sykdom.

– Dette er utrolig leit på vegne av utøverne. Det er nesten så jeg må gråte. Jeg vet hvor mye de har lagt ned og ofret for dette, sier Rønstad.

De smittede utøverne er naturlig nok uaktuelle for deltakelse i OL-kvalifiseringen.

Fem skal konkurrere

Rønstad opplyser at den norske troppen var gjennom en frivillig runde med koronatesting tirsdag. Onsdag kom den nedslående beskjeden om at fem av dem hadde avgitt positive prøver.

– Nå må vi bare ivareta dem som er smittet og de som skal konkurrere til helgen på best mulig måte både fysisk og mentalt, sier sportssjefen.

Utøverne Morten Thoresen, Stig-André Berge og Per Anders Kure har alle avgitt negative tester. De skal etter planen bryte i Budapest lørdag.

Kvinnebryterne Grace Bullen og Iselin Solheim reiste til den ungarske hovedstaden torsdag og deltar i OL-kvalifiseringen fredag.

Bullen trygg og klar

Bullen har tidligere vært koronasmittet. Fredrikstad-bryteren har ikke vært i kontakt med den mannlige delen av landslaget etter at hun ankom Budapest torsdag, opplyser trener Gudrun Høie til Dagsavisen Demokraten.

– De som er smittet holder til en times kjøring fra her vi er, hvor de har vært på samling i flere uker. Vi fire i Fredrikstad-delegasjonen kom rett til Budapest, hvor vi alle har testet negativt i to omganger, forteller Høie.

De fire er henne selv, Bullen, trener Gheorghe Costin og sparringspartner Adrian Mosa. Nå lader Grace Bullen opp til fredagens kvartfinale som normalt, ifølge Høie, som har god tro på at Bullen skal få bryte semifinale fredag kveld, etter en trekning der hun slapp å gå gjennom åttedelsfinale og møter tyrkisk motstand i Bediha Gün i kvartfinalen.

– Hun kom opp fra vektklassen under, men tyrkerne er alltid sterke motstandere. Grace i toppform bør ta henne, men det er likevel så høyt nivå på alle som er her, at Grace må være skjerpet hvert sekund.

– Og Bullen er i godt slag?

– Hun har fått trent og forberedt seg slik hun foretrekker, svarer Høie.

Bullen selv snakker aldri med presse mens hun er på stevne eller i mesterskap og har gjenstående kamper, noe hun snakket om da Dagsavisen Demokraten portrettintervjuet henne i fjor høst.

Dersom Bullen tar seg til semifinale i Budapest og vinner den, er hun kvalifisert for OL uansett hvordan det går i finalen.

Kalkulert risiko

De norske bryterne har oppholdt seg i Ungarn de siste to ukene. Forbundet opplyser at troppen har vært underlagt strenge smitteverntiltak og omfattende testing.

Sportssjef Rønstad sier at de fem som er smittet, blir plassert på et isolasjonshotell.

– Nå jobber vi med å få oversikt over veien videre. Vi må forholde oss til ungarske myndigheter, sier han.

En bulgarsk bryter testet positivt på koronaviruset i Budapest tidligere denne uken. Når og hvordan smitten har kommet inn i den norske leiren, er imidlertid et ubesvart spørsmål.

– Vi visste at det var en kalkulert risiko for å bli smittet, ettersom vi måtte trene ute i Europa etter jul. Det var helt avgjørende for sparringen. Vi har tatt alle forholdsregler underveis, men det er umulig å gardere seg. Det er ekstremt surt at dette skjer nå, sier landslagssjef Fritz Aanes.

For de bryterne som ikke kvalifiserer seg for OL i Budapest i denne runden, er det et siste uttaksstevne til OL 6. til 9. mai i Sofia i Bulgaria.

(©NTB)