Sport

Larvik-smellen kan skille radarparet

FBK-duoen og barndomsvenninnene Dorthe Groa og Andrea Rønning (begge 24) føler seg lurt av Larvik – klubben som skulle bli deres tredje sammen på toppnivå.

Verken Dorthe Groa (til venstre) eller Andrea Rønning hadde sett for seg at den signerte overgangen til Larvik skulle ryke. Nå går de gjerne i dialog med FBK om å bli værende, men for den ene er det flere ting som lokker henne hjemover til Skien.

- Det var ikke dette vi ble lovet da vi signerte for Larvik tidligere i år. Den trøblete økonomien i klubben var angivelig stabil og under kontroll. Så må man jo velge å tro på dem eller ikke, men det virket seriøst, sier venstreback Groa til Demokraten, før Rønning legger til:

- Larvik sier jo selv til Østlandsposten (krever innlogging) at de visste hvordan ting sto til da de signerte oss. Men agenten min og jeg fikk det samme løftet som Dorthe: Økonomien var i orden og på bedringens vei. Det er derfor jeg sa til Fredriksstad Blad at jeg føler meg lurt, og det står jeg ved.

Mandag kveld ble det klart at norsk kvinnehåndballs mangeårige stormakt – med 17 seriemesterskap på 18 sesonger fra 1999 til 2017 – er inne i sin tredje økonomiske krise på ni måneder. Konsekvensen er blant annet at samtlige spillere og ansatte i Larvik er fristilt fra kontraktene sine – også de to nysigneringene fra medaljerivalen FBK.

Planlagt utdanning hjemme i Skien

Groa og Rønning har fulgt hverandre siden jentedagene. Fem år gamle begynte de sammen på håndball med mødrene involvert. Siden har de vokst opp sammen på og utenfor håndballbanen i Skien, hvor de før FBK spilte sammen for Gjerpen på seniornivå.

De gikk sammen til FBK, hvor de har vært nøkkelspillere i den eventyrlige oppturen ledet av trener Christer Karlsson. Laget ligger godt an i kampen om seriesølv bak Vipers Kristiansand. Larvik hakk i hæl, med klubbens stolte historie, skulle bli enda et hakk opp for duoen. Nå vet ingen av dem hvor de spiller neste sesong.

- Det eneste lyspunktet er at beskjeden kom nå, og ikke i mai. Nå kan jeg se meg om etter en annen klubb. Men jeg har planer som gjør at jeg må vurdere flere ting. Jeg skal bruke god tid på dette, sier Groa, som ønsket seg nærmere hjembyen og allerede har søkt seg inn på et treårig barnevernsstudium i Porsgrunn.

- Jeg synes det er viktig å komme i gang med utdanningen nå.

- Men en retur til søndagens motstander Gjerpen blir vel et steg ned for deg nå?

- Ja, det blir et steg ned. Men det er heller ikke uaktuelt å fortsette i FBK, svarer skytteren, som gjerne tar en prat med sin nåværende klubb, slik sportslig leder Øistein Pettersen inviterte til overfor Fredriksstad Blad (krever innlogging) i går kveld.

Det vil også Rønning, som poengterer at mange tanker «surrer rundt i hodet» akkurat nå.

- Ingen selvfølge

- Det kommer jo også an på om FBK vil beholde meg. Det tar vi på ingen måte som en selvfølge, selv om vi valgte Larvik utelukkende som en sportslig utfordring.

- Det vil de, vel?

- Jeg håper jo det, da, svarer midtbacken før tirsdagens trening i Kongstenhallen.

Viktige kamper

FBK går inn i siste tredjedel av sesongen med kamper hjemme mot Byåsen onsdag og nevnte Gjerpen i Skien søndag. De røde og hvite ligger for øyeblikket på tredjeplass, ett poeng bak Storhamar og med både Larvik og Tertnes tett i ryggen. Byåsen på 15 poeng blir heller ingen lett match.

- Jeg mener det er to ganske jevne lag som møtes, men tror vi skal knekke dem om vi leverer som vi har gjort i det siste (ni strake seire, journ. anm.). Vi er midt i sesongen med FBK og må bare prøve å legge tankene til side. Vi har tøffe kamper foran oss og vil selvfølgelig ha en medalje, sier Groa.

Duo på banen

Men framtiden er altså uviss for dem begge, og kan for første gang ende med at de to ikke spiller på lag.

- Det vil i så fall være synd, men ingen krise. Fordelen med å spille sammen er at vi leser hverandre og kommuniserer godt. Samspillet sitter. Det er vel kanskje noe av grunnen til at Larvik ville ha oss begge, tror de.

De understreker at de begge trives godt i Fredrikstad og håndballklubben, men for Groa er det mer enn en utdannelse som kaller der hjemme.

- Jeg er veldig hjemmekjær og har dessuten kjæresten i Skien. Men jeg vil likevel gjerne gå i åpne samtaler med FBK, så får vi se, slutter hun.