Sport

- Opplever FFK som arrogante

FFK skal starte med Bylag for 14-åringer neste år. Samarbeidsklubbene føøer de burde vært med i diskusjonen og blitt informert på en ryddigere måte.

Dagens samarbeid mellom topp og bredde er strukturert ved at 19 breddeklubber og FFK samarbeider om såkalte Bylag. De beste og ivrigste spillerne fra G16 og oppover får sjansen til å representere Bylaget for sin aldersklasse.

Lagene styres og trenes av FFK, og spiller også kamper i deres drakter. Spillerne trener sammen en gang i uka, i tillegg til at de deltar på ordinær måte i moderklubben.

-Ekstremt arrogant

I samarbeidsmøtet mellom FFK og representantene for breddeklubbene torsdag, ga FFK beskjed at klubben fra 2019 også skal ha et Bylag for G14. Disse spillerne skal tas fullstendig ut av moderklubbene, og kun trene med og spille kamper for FFK.

-Vi opplever det som ekstremt arrogant når FFK vedtar dette uten å snakke med oss i forkant. Det var ikke engang nevnt som et punkt på møteinnkallelsen, sier Øyvind Johannessen, leder for Begby IL, Fotball.

Travelt

-Egentlig har jeg ikke så lyst til å si så mye om dette siden vi ikke har debattert saken i Gresvik IF, men som privatperson er min umiddelbare reaksjon at klubbene burde blitt tatt med på råd, sier Arne «Arnie» Morten Johannessen, fotballeder i Gresvik IF og en av initiativtakerne til Byprosjektet i sin tid.

-Spesielt med tanke på at saken ikke falt i god jord hos breddeklubbene sist gang den ble lansert. En slik modell vil gi alle fordelene til toppklubben, på bekostning av breddeklubbene.

-FFK har det veldig travelt med å få talentene, men når spillerne først er i prosjektet er det spillerne som må være tålmodige. Det kan fort bli bruk og kast-praksis, og økt frafall med en satsing strukturert på denne måten, avslutter «Arnie».

- Samarbeid?

-FFK informerte at de «etter nøye vurdering» hadde vedtatt at det skulle bli Bylag for G14, og at ungene skal tas helt ut av samarbeidsklubbene. Det er ikke mye «samarbeid» over dette, og det virker ikke som FFK har lært noe som helst av forrige gang samarbeidsavtalen ble inngått, poengterer Begbys Johannessen.

-En konsekvens er at klubber uten store kull i årsklassen (2005, red. anm.) får problemer med å stille lag. Man kan også spørre seg hvor bra det er for unge spillere å bli tatt helt bort fra vennene og fellesskapet i nåværende klubb. Eller hva med de som prøver seg, men ikke kommer gjennom nåløyet, spør Johannessen.

Oppsigelse av samarbeidsavtale

- Det kom som en stor overraskelse og vi ble rett og slett tatt på sengen, sier Anders Arvesen, leder for Trosvik IF, når Demokraten spør hvordan han opplevde FFK’s fremgangsmåte.

- FFK står fritt til å ta de avgjørelsene de selv måtte ønske for sin egen klubb, men vi registrerer samtidig at dette innebærer en oppsigelse av dagens samarbeidsavtale.

Forståelse for klubbenes reaksjon

-Den fotballfaglige vurderingen er  helt i tråd med hvordan NFF ønsker at det skal satses på talentutvikling, men vi burde nok kommunisert dette ut til klubbene på et tidligere tidspunkt. På det punktet tar vi kritikk, sier Joacim Heier, daglig leder i FFK.

-Østfold henger etter landsgjennomsnittet når det kommer til å utvikle toppspillere, og signalene fra Norsk Toppfotball peker veldig i retning av spillerutvikling via akademi-formen.

- Hvordan skal dere rekruttere talentene til den nye G14- satsingen?

- Gjennom eksisterende Bylagssamarbeid har vi god oversikt over spillere i den aktuelle aldersklassen, og vil gi tilbud til de av spillerne vi føler vil passe inn i FFK’s nye 14års lag.

- Vi ønsker samtidig å presisere at vi ikke lukker døren for de spillerne som innledningsvis ikke blir tilbudt plass på vårt nye G14-lag. Er utviklingen god og ferdighetsnivået mer egnet på et senere tidspunkt, er laget åpent for nye spillere som bruker lengre tid på å utvikle seg.

Bekrefter oppsigelse

-Samarbeidsavtalen, slik den foreligger i dag, er ikke egnet for satsingen vi planlegger og vil derfor ikke videreføres, men vi håper at breddeklubbene vil være med videre i den nye modellen.

- Hva får breddeklubbene ut av et slikt samarbeid med FFK?

-Vi føler vi gir tilbake ved å stå for utførelsen og treningene til Bylagene, og håper å kunne være en kilde til inspirasjon. Her burde vi nok vært enda mer frempå, men etter hvert som vi bygger oss opp og oppnår suksess, vil FFK bli mer aktive.

- På hvilken måte vil FFK gi tilbake?

- Som kompetansearena og møteplass for fotballen i distriktet, og som sagt, forhåpentligvis vil vi være til inspirasjon for klubber og spillere i byen, avslutter Heier.

Mer fra Dagsavisen