Sport

Jan Aas har gått bort

Det tynnes i rekkene av FFK-veteraner. Torsdag fikk vi den triste melding om at Jan Aas var gått bort etter lengre tids sykdom, 72 år gammel.

Jan var en av mange som kom opp gjennom løkkefotballen. Han kom fra en fotballfamilie med pappa Alf og ikke minst onkel Odd som tidligere FFK-spiller.

Som sin onkel så vant han flere mesterskap med FFK og han spilte også i Sarpsborg Fotballklubb samt en gjesteopptreden i svenske Bengtsfors.

Han fikk tre landskamper; den første i 1962 mot Finland i Bergen.Den ytterst elegante vingen kom han med i en gylden FFK-tid og ble både serie- og Norgesmester allerede som 17-åring.

Han var på laget i den klassiske finalen mot Lyn i 1966, men den markerte også starten på en nedtur. Storhetstida var over.

NM-seieren i 1966 markerte den forsiktige starten på FFKs lange nedtur. Jan Aas ble i klubben ytterligere to år før han ble fristet av et tilbud fra det svenske 2. divisjonslaget Bengtsfors IF hvor god jobb og leilighet var inkludert.

Så ble det en tid i Sarpsborg FK

før han var tilbake i moderklubben i 1974, til manges begeistring. Året før hadde FFK rykket ned til 1. divisjon for første gang, men med veteranen tilbake gikk aristokraten rett opp på første forsøk. Han ble kåret til Årets Spiller i klubben i 1975 - 14 år etter debuten og han ble plukket ut på Årets Lag av VG for femte gang i karrieren.

I 1976 fikk han likevel bare 14 kamper under Willy Kment og i 1978 var FFK-karrieren ubønnhørlig over.

Før 1984-sesongen ble Jan Aas ansatt som FFKs hovedtrener.

Aas fikk en tung og kort tid som FFK-trener. Han fikk sparken og Per Mosgaard overtok nok en gang laget.

FFK har alltid vært kjent for sine vingspillere, og Jan Aas føyer seg inn i rekken som en av FFKs største. Klubbens 100-årsbok minnes ham på denne måten:

«Aas må for øvrig sies å kunne aspirere til tittelen Tidenes mest elegante FFK-spiller. Det var alltids en nytelse å se Aas på banen, og på slutten av karrieren hadde han også mer kraft i sitt repertoar.»

Vi takker for alle gode og minnerike kamper og lyser fred over Jan Aas sitt minne.

Mer fra Dagsavisen