Sport

2. divisjonsekspert: – Det må et mirakel til for at FFK skal klare kvalik

Med henholdsvis seks og åtte poeng opp til Kvik Halden og Stjørdals Blink, tror breddefotball-guru Jørgen Tjærnås at ikke engang seier i samtlige av de tre siste kampene er nok.

– Det er lett å tenke at de ikke takler favorittstempelet så godt. Det har vært noe forknytt og en redsel for å gjøre feil over FFK-laget i år. Slik var det også mot Moss, som ikke er noe stort lag, men som kanskje fikk sin enkleste kamp for sesongen, sier Jørgen Tjærnås til Demokraten.

Søndag tapte FFK 0-1 mot Østfold-rivalen hjemme på Fredrikstad stadion, et resultat som høyst trolig betyr at laget  blir å finne på nivå tre i norsk fotball også i 2020.

– Nå er løpet etter all sannsynlighet kjørt. Det må et mirakel til for at de i det hele tatt skal klare kvalikplassen, og om de tar ni av ni mulige poeng på tampen er det trolig heller ikke nok – noe som kan vise seg å bli vanskelig nok i seg selv, utdyper Tjærnås.

– Lett å forsvare seg mot

For mens FFK snublet i helgens nøkkelkamp, fortsetter både Kvik Halden og Stjørdals Blink å rade opp seire. I helgen fikk de med seg tre poeng hjem fra henholdsvis Egersund og Levanger, og med tre serierunder igjen har de 52 og 54 poeng mot Fredrikstads 46.

– De var egentlig nødt til å kappe inn to eller tre poeng på lagene foran seg, men havnet i stedet lenger bak, sier Tjærnås.

Han er blant landets fremste eksperter når det gjelder 2. divisjonsfotball, og har fulgt tett med på utviklingen i avdeling 1 gjennom årets sesong.

– Jeg har sett en god del av kampene, og i alle fall toppoppgjørene. Mitt inntrykk er at FFK er for lette å forsvare seg mot. De har en rekke gode enkeltspillere, men det er for lite tempo og kreativitet i angrepsspillet. Blant annet har de tre veldig gode spisser, men de blir litt for like hverandre, og kunne trengt noen med andre kvaliteter ved siden av seg.

– De har scoret nesten en tredjedel færre mål enn lagene foran seg på tabellen. Det er ganske ekstreme tall, som sier sitt, konstaterer Tjærnås.

Les også: Tarik: – Har ikke bestemt meg for å droppe landslaget (Demokraten+)

Peker på underprestering

Nå mener han klubben fra Plankebyen må gjøre noen tøffe prioriteringer for å komme seg opp til 1. divisjon på neste forsøk.

– FFK har mange spillere med store navn, men som har underprestert. Jeg vil tro og håpe at prosessen inn mot 2020 har startet for lengst, og da må de nok vurdere å slippe en del av disse spillerne som ikke har fått det til i FFK-drakta, og kanskje ikke passer helt inn i måten de ønsker å spille på.

Sist gang FFK var nede på nivå tre, brukte klubben mange år på å kjempe seg tilbake mot toppen, før de endelig lykkes i 2002. Nå håper klubben å unngå en ny ørkenvandring, men fotballeksperten advarer om at det ikke vil bli enkelt.

– 2. divisjon har blitt mye tøffere, og FFK var nok mer heldige med avdelingen de fikk i fjor. De kommer til å møte mange gode lag i denne divisjonen framover også, og neste år kan de blant annet komme opp mot Tromsdalen, som er eksperter på å rykke opp fra dette nivået.

– Det er lov å håpe at de får en enklere avdeling i 2020 enn i år, men det må gjøres en solid jobb for å komme seg opp igjen, sier Tjærnås.

Les også: Greåker-gutt skal løfte Kina inn i langrennseliten (Demokraten+)

Roser rivalene

Samtidig tror han det blir vanskelig å komme utenom rødbuksene når neste sesongs tabelltips skal leveres inn.

– Det skal skje veldig mye rart om de ikke er favoritter i sin avdeling også neste år, med tanke på budsjett, og det navnet og posisjonen de har i norsk fotball.

Tjærnås legger til at det var få som hadde forutsett at de to lagene som nå dominerer FFKs avdeling, skulle gjøre nettopp det da sesongen startet.

– Kvik og Blink har ikke det samme presset på seg, og kan spille med litt lavere skuldre. Jeg er, som alle andre, likevel ekstremt imponert over det disse to lagene har fått til i år. Jeg hadde tippet begge rundt midten av tabellen, og da følte jeg at jeg tok i litt.

– De har truffet godt med signeringer, og samtidig hatt litt marginer på sin side. Både flyt og tilfeldigheter er viktige faktorer for å lykkes i fotballen, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen