Nyheter

Spiller vandreteater om pionér som døde før de ble født

– Han klarte å finne ut av så mye på egenhånd, fastslår de unge skuespillerne, med et beundrende tilbakeblikk på arkeolog Erling Johannessen.

Det 50 minutter lange vandrespillet om Erling Johansen tar oss forbi tårnet på Isegran, som legenden ledet restaureringen av i 1983, og ender ved bysten av ham. 24. november er det 100 år siden Kråkerøy-mannen Erling Johansen ble født.

Mannen som ble selvlært arkeolog og faktisk statsstipendiat, og gjorde en rekke oppdagelser av gravhauger og helleristningsfelt, hedres i mange ulike former i hjembyen i 2019. Blant annet har skuespiller og manusforfatter Alexander Hermansen tatt Erling-hatten på seg, og fulgt av sju teaterbarn fra Vindeleka, Fredrikstad Barne- og ungdomsteater og Fredrikstadungane gjenforteller han den stolte historien om Erling Johansen og hans viktige ettermæle.

– Vi har lært mye historie underveis, blant annet at Erling fant Norges første korps i helleristninger, forteller Trym Syversen, i rollen som Erik Bye, oppstemt.

– Erling gikk forresten aldri forbi en pølsebod uten å spise, og var glad i «en kald en», sier Annika Holth fascinert.

Tirsdag kveld var det premiere på stykket, produsert av Jørgen Søderberg Jansen og regissert av Sara Hadjian. Vandreteateret spilles også to ganger daglig kommende lørdag, søn-dag og tirsdag.

Les også: Møllehjulet er så stort som et to-etasjes hus (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen