Nyheter

«Sønnafor kjerka» – et tilbakeblikk på søndre Kråkerøy

Ingen har levert flere historiske artikler til avisene i Fredrikstad enn Alfred Jensen. 58 år etter sin død hedres den samfunnsengasjerte Kråkerøy-mannen med boka «Sønnafor kjerka».

Av Arne Børresen

– Jeg synes forfatter Roger Kjellvik fortjener stor honnør. Roger har løftet fram en av de mest betydningsfulle lokalhistorikerne distriktet noen gang har hatt, ved å la et utvalg artikler og historier fra hans forfatterskap bli til en bok på nærmere 150 sider, forteller Svein Skahjem til Demokraten.

Dagliglivet på Blomsterøya

Skahjem, som er nåtidas mest profilerte lokalhistoriker i Fredrikstad, har sammen med Egil Haraldsen fra Kråkerøy Historielag bistått Kjellvik i arbeidet med å ferdigstille den nye Kråkerøy-boka.

SØNDRE KRÅKERØY I HINE TIDER: Svein Skahjem (t.v.) og Egil Haraldsen har begge bidratt sterkt til utgivelsen av Roger Kjellviks bok "Sønnafor kjerka", som tar for seg livet på søndre Kråkerøy slik det artet seg fra slutten av 1800-tallet til henimot 1960.

Svein Skahjem (t.v.) og Egil Haraldsen har begge bidratt sterkt til utgivelsen av Roger Kjellviks bok "Sønnafor kjerka" som tar for seg livet på søndre Kråkerøy slik det artet seg fra slutten av 1800-tallet til henimot 1960. Foto: Arne Børresen

– Dessverre har forfatteren selv blitt syk. Av den grunn har vi tilbudt å hjelpe til med lanseringen, forteller Skahjem mens han og Haraldsen viser fram Ødegårdsstua ved Ødegården på Kråkerøy.

LES OGSÅ: Skahjem lanserer ny bok om nærings- og industrihistorie på Østsiden (Demokraten+)

– Her – i det vesle huset som i dag eies av Borgarssyssel Museum – skrev småbrukeren og sjømannen Jensen de fleste av sine 1.750 artikler som ble levert til Demokraten (den gang Smaalenenes Social-Demokrat) og Fredriksstad Blad. Han var sin tids mest produktive skribent og konsentrerte seg i hovedsak om dagliglivet her sønnafor Kråkerøy kirke og hvordan den lille mann hadde det i hverdagen. En slags reporter fra dette datidens provinsielle strøk, forteller Skahjem.

– Var ingen kjære mor

Egil Haraldsen, som i årevis har samlet på gamle bilder og skriftlig materiale fra Kråkerøy i tidligere tider, anbefaler alle sambygdinger å skaffe seg et eksemplar av Kjellviks bok.

– Ved å lese denne boka får man en god forståelse av hvor hardt det kunne være å brødfø seg på en tid da moderne kommunikasjonsmidler og supermarkeder ikke eksisterte. Å være stenhogger fra åtte om morran til ni om kvelden, fisker i stormfullt vær eller småbruker på tørre somre, var ingen kjære mor. For unge mennesker i dag; uvirkelig – for dem som levde her ute for 80 eller 100 år siden; virkelig, forklarer Haraldsen.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ LYSTTUR I SKJÆRGÅRDEN: Femdalssund sommeren 1933. Stille ligger sjøen - og kompisgjengen er klar for å reise ut med den åpne tresnekka.

Femdalssund sommeren 1933. Stille ligger sjøen - og kompisgjengen er klar for å reise ut med den åpne tresnekka.
Foto: Utlånt fra boka "Sønnafor kjerka"

Roger Kjellvik opplyser selv i bokas forord at han samlet materiale om legendariske Alfred Jensen i fem år. Men det var da han fikk anledning til å skanne bildene fra Jensens fotoalbum at historien plutselig ble komplett og at en bok kunne utgis.

– Boka er et resultat av min fascinasjon og beundring for Alfred Jensens fortellerkunst og lokalhistoriske arbeid. Men som en redaktør en gang sa: Alfred Jensen får aldri Nobel-prisen. Men han leses uten tvang og med glede av alle, sier Kjellvik.

LES OGSÅ: Svein Skahjem 75 år: – Griner over byutviklingen (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen