Sommerferie-matchen

Pedagog og skribent Anne Stenmoe er Demokratens helt ferske spaltist. Hun har jobbet både kreativt og i barnehage, og ser med skråblikk på livets utfordringer og gleder.

Av: Anne Stenmoe

Det blir ingen kø på passkontoret for å få nødpass, ingen overpriset regning fra parkeringen på Gardermoen eller søk på Google om hva parasoll heter på gresk. Dette er sommeren hvor korona står på motsatt banehalvdel og utfordrer Norge til ferie-kamp.

Reiseselskapene kom som vanlig med gode råd i januar: Bestill ferien tidlig. Som sagt, så gjort. Allerede i januar var det booket fly og opphold ved Adriater-havets kyst for familien. Bilder av strender lyste imot meg, jeg drømte meg bort mens julelysene i hagen blåste der ute i mørket. Stemningen i familien steg, og nedtellingen kunne begynne. Noe å glede seg til. Se frem til. Sommerferie i varmen.

Norsk sommer er jo som å vente på tog i India. Kommer kanskje, kommer til feil tid eller kommer aldri. Det passer ikke for oss omhyggelige nordmenn. Vi skal vite hva som kommer og sikre oss sol og varme i et mer stabilt klima. Men i år blir det rekord i tilbakebetaling på avbestilte reiser fra forsikrings- og reiseselskaper. Penger som nå skal legges igjen på Hurtigruta eller i Lofoten. Ingen skal si «hola» eller «ciao» til servitøren denne sommeren. Vi blir på hjemmebane. 1-0 til korona.

Like sikkert som at det hvert år er påske og 17.mai, er våren også tiden for å ta turen til onkel Politi for å fornye passet. Et par år tilbake i tid var det nærmest umulig å få en time og flere reiste langt (og lengre enn langt), for å få den etterlengtede vinrøde boken før avreisedagen. For det å få pass, var en dagstur for hele familien. I år var det ingen problem å få time. Til og med i reduserte korona-åpningstider, var det faktisk mulig å få time før man fikk grå hår. Norge reduserte til 1-1.

Feeden på nettet strømmer nå over av nasjonalromantiske bilder med høye fjell, dype skoger og nedlagte fyr ved vill og vakker natur. Turistnæringen i Norge frir til oss: «Kom! Se hva vi har!» Og vi skal komme, som en saueflokk på beite, med ull innerst og tung sekk på ryggen. Men er vi godt beredt?

Vi var tydeligvis ikke så godt forberedte da Norge stengte ned mars. Det ble straks meldt om en ekstrem vekst i salg av turutstyr i tiden som fulgte etter nedstengningen. Det selges stormkjøkken, sykler, bobiler, telt og hengekøyer som varmt hvetebrød. Nordmenn er lei av å være hjemme og vil ut. Tråkle sitt eget fedreland på kryss og tvers. Det dyre utstyret må jo testes. 2-1 til Norge.

Det blir en sommerferie lik de jeg husker det fra egen barndom. Mange timer i bil, stopp langs veien for å se på kuene, utsikten eller fossen. Men blir det campingbord med oppdekking i diket? Neppe. Vi skal nok prøve å legge igjen pengene hos dyre veikroer og små restauranter med utsikt, før vi slår leir om kvelden.

Da slår vi opp teltet, fyrer opp primusen og leter etter ledige trær til hengekøya. Vi får satse på en tørr og varm sommer à la 2018. Men ikke for tørr, da kan gnistene fra primusen lett starte en skogbrann. Utligning til Korona: 2-2.

Alt i  Norge er dyrt, det vet vi jo så altfor godt. I Spania koster en halvliter øl 25 kr. I Norge 100 kr. Kanskje regjeringen skulle gi en ekstra krisepakke til restaurantene i ferie-Norge, slik at vi faktisk kan kjøpe det de tilbyr. Ellers blir nok mye av føden fortært rundt leirbålet, med «billig» brus fra Joker. For det er de små butikkene i dalstrøka innafor som vil få tidenes omsetning denne sommeren. Med den dyreste brusen i hylla. Stillingen står nå 3-2 til Korona.

Det er duket for tidenes Norgesferie, for nordmenn. Verdens lengste kyst ryddes for cruiseskip, amerikanere med stjerner i øynene og kinesere med fotoapparater. Vi får hele det vakre landet vårt for oss selv. Alle skal vi skal bli bedre kjent med Norge, kjenne på stoltheten over å være norsk og finne nasjonalromantikeren som vi vet bor i oss. I tursekken har vi pakket med ullklær, regntøy, turstøvler, solkrem og badetøy. For hvem vet hva som venter oss, og vi må være forberedt på det værgudene byr på. Sammen skal vi vandre, sykle, klatre, gå på ski eller padle i storslått natur, med eller uten guide. Bildene i feriealbumet kommer til å se annerledes ut etter koronaens sommer.

Kampen om ferien er avblåst. Det endte 3-3. Det blir et retur-oppgjør neste år. Og da er vi bedre rustet til kamp enn noen gang, med en bod full av tur-utstyr. Utstyr som enten er å finne på Finn.no neste sommer, eller som blir tatt frampå nytt. Reiser Norge rundt, en gang til. Men denne sommeren skal vi se at Norge faktisk har flere innsjøer enn Finland og lære at hver sving i Trollstigen har navn etter arbeidsformannen som bygde nettopp den svingen.

God sommer, god ferie og god tur!