Søker gjenstander fra krigens dager til nytt museum

Neste høst åpner et nytt krigs- og okkupasjonsmuseum i Gamlebyen. Før den tid håper initiativtakerne å få inn alt de kan av relevant materiale for å formidle krigsårene i Østfold best mulig.

– Vi har fått flere henvendelser, og har en del allerede, men vi trenger enda mer. Selve historien kjenner vi godt til, men nærheten til historiene blir formidlet på best mulig måte om man har de rette bildene, gjenstandene og dokumentene. Det er dette vi håper at folk kan bidra med i tida framover, sier statsstipendiat Petter Ringen Johannessen.

Planene for det nye krigs- og okkupasjonsmuseet ved Fredrikstad museum i Gamlebyen har vært kjent en stund, og ble ytterligere presentert under et 75-års jubileumsarrangement for den såkalte slepebåtaksjonen sist lørdag.

– Museet skal åpnes i 2021, og tar for seg krigsårene 1940-45 i Fredrikstad og Østfold. Denne aksjonen er en av de største hendelsene i Østfold og får sin omtale der. I tillegg skal vi produsere en dokumentarfilm i TV-format, og en minidokumentar til bruk på museet, så det kommer i løpet av et par års tid, sier Ringen Johannessen.

Les også: 75 år siden den dramatiske slepebåtaksjonen i Østfold (Demokraten+)

– Alt mulig

Han har også tidligere vært ute og etterspurt materiale fra krigens dager som kan vises fram i det nye museet, og håper det vil dukke opp flere godbiter.

– Det er litt spesielt når du står og forteller om for eksempel slepebåtaksjonen eller andre hendelser, at man står med ting som direkte kan knyttes til dem. Det være seg klær, uniformer, våpen, gjenstander som er laget av fanger eller hva det måtte være. Alt mulig mellom himmel og jord kan være aktuelt, bare det kan relateres til historien, fastslår han.

– Da er man avhengig av et visst samspill med omgivelsene, så vi må bare appellere i tida som kommer om at folk må være så snille å oppsøke oss, ta turen, og så skal vi prøve å systematisere dette på best mulig måte, avslutter han.