– Smurte sin egen avføring utover overvåkningskameraer

Statsadvokatens tiltalebeslutning mot mannen i 20-årene er lang – og inneholder blant annet anklager om vold mot politibetjenter og butikkansatte, hærverk og hatefulle ytringer.

En april-kveld i fjor ble mannen pågrepet ved en dagligvarebutikk i Fredrikstad sentrum, mistenkt for å ha stjålet to sekspakninger med øl. Under transporten til politihuset på Grålum, skal han ha kommet med flere grove karakteristikker av en kvinnelig politibetjent, og fortsatte å lage trøbbel da de var framme.

Ifølge tiltalen «smørte han sin egen avføring utover celleovervåkningskameraene tilhørende Øst Politidistrikt, Politihuset, Grålum, Sarpsborg, med den følge at de ble gjort ubrukelig og ikke lenger overførte bilder.»

Dette skal han ha gjort i to ulike celler den aktuelle kvelden, og han skal attpåtil ha gjort nøyaktig det samme da han ble pågrepet for et annet lovbrudd et halvt år senere.

Les også: Målt til 178 km/t på E6 – skyldte på «slitsom passasjer»

Togtur med kniv og øks

Ved siden av hærverket på glattcellene, er mannen i 20-årene tiltalt for en lang rekke andre lovbrudd. Blant annet skal han ha brutt seg inn i sine egne foreldres leilighet ved å knuse verandadøra, og vel inne skal han ha knust en TV og en mikrobølgeovn.

I tillegg skal han båret kniv og øks på en togtur fra Oslo til Bergen.

Når saken mot mannen skal opp i Fredrikstad tingrett i mars, må han også svare for to tilfeller av vold mot politiansatte, det ene et såpass hardt spark i ansiktet at offeret skal ha begynt å blø neseblod.

Han skal også ha utøvd vold mot to butikkmedarbeidere og en vekter ved ulike dagligvareforretninger i Fredrikstad.

Les også: Dømt til fengsel etter å ha kjørt bil med nesten 3 i promille

– Slo med krykke og utløste brannalarm

Mannen risikerer samtidig å bli dømt for en episode ved Helsehuset i Fredrikstad i september. Ifølge tiltalen «slo han rundt seg med en krykke, var aggressiv mot de ansatte på stedet og slo på brannalarmen slik at denne ble utløst og skapte uro og frykt på adressen».

I forbindelse med denne episoden skal han ha ropt «din jævla negerhore» til en av de Helsehus-ansatte, og er derfor tiltalt for fremsettelse av hatefulle ytringer.

Lista med totalt 13 tiltalepunkter inneholder også grov utskjelling av tre politibetjenter ved tre ulike tilfeller, å to ganger ha unnlatt å etterkomme politiets bortvisningspålegg, et mindre tyveri av matvarer, samt bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Det kommer fram av tiltalebeslutningen at mannen i 20-årene tidligere er domfelt for lignende lovbrudd som han er anklaget for denne gangen, noe som kan få straffeskjerpende effekt dersom han dømmes igjen. Statsadvokaten legger også opp til at det skal idømmes en felles straff for alle tiltalepunktene, også dette et virkemiddel som kan bidra til en strengere totalstraff enn hvert enkelt lovbrudd tilsier.

Les også: Tatt med 100 gram hasj i underbuksa