Nyheter

Småpartiene engstelige for planene på Gudebergjordet

Det mye omtalte Gudebergjordet står i fare for å bli utbygd. KrF, Venstre, Sp og MDG lover å kjempe for at det ikke skjer.

Bilde 1 av 2

Partiene KrF, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet de Grønne kan være uenige om mange ting. Men én ting er de enige om: Behold Gudebergjordet slik det er i dag.

På lederplass 21. juni, skrev Demokraten om mengden matjord som forsvinner til andre formål. Det er partiene sterkt i mot.

MENINGER: Gudebergjordet er under sterkt press

Valg i høst
I front for småpartiene er Per Lebesby (KrF), som har samlet Hans Ek (Sp), Simon Saxegård (V) og Henning Aall (MDG) ved Gudebergjordet for å få "de store og vanskelige partiene" til å, forhåpentligvis, endre mening.

– Det er valg i høst og det er noe som heter vippeposisjon, noe vi har gode erfaringer i vårt parti, sier Lebesby.

Planer for utbygging
Gudebergjordet er et attraktivt sted for utbyggere og for noen år siden planla selskapet Nautilus AS å bygge en marinepark, men som ble skrinlagt. Ordføreren er innstilt på at jordene på Østsiden skal bygges ut til et viktig byutviklingsprosjekt. Dermed er det ifølge arealplanen for Fredrikstad, allerede lagt planer for utbygging av Gudebergjordet.

– For matproduksjonen sin del er det viktig at jordet består slik det er i dag. Innstillingen til Arbeiderpartiet er destruktiv og indikerer at partiet anser dette som et potensielt boligområde. I den nye arealplanen er det allerede skissert planer for boligblokker på hele jordet. Vi har behov for et permanent vern av dette området, sier Henning Aall (MDG).

ENGSTELIG: Politikerne i KrF, V, MDG og Sp er bekymret for at Gudebergjordet blir nedgravd og at dyrket mark forsvinner.

ENGSTELIG: Politikerne i KrF, V, MDG og Sp er bekymret for at Gudebergjordet blir nedgravd og at dyrket mark forsvinner.FOTO: KRISTIAN NORVIK

Fredrikstad vokser
Fredrikstad kommune er i vekst. En by med nærmere 80.000 innbyggere og som vokser med i underkant av 1000 innbyggere hvert år. Alle småpartiene er enige om at det må bygges ut i byen, men understreker at matjord må forbli matjord.

Gudebergjordet var LNF-område (Landbruk, - natur, - og friluftsområde) inntil 1989 da det ble omdisponert til utbyggingsområde.

– Og ennå er jordet uberørt, sier Hans Ek (Sp). Grunnen til det er at man ikke har funnet den spesielle utbyggingen. Men nå ligger det under press, sier han.

Ek refererer til hvordan Vestby kommune klarte å omgjøre det såkalte IKEA-jordet til å forbli et LNF-område.

– Det er mange arealer som kan bebygges uten at det går utover naturopplevelser eller matjord. Det er snakk om fortetting, men en fortetting i harmoni med menneskelige leveforhold. På grunn av utbygging finnes det mange områder som ligger brakk, forteller Aall.

Må snakke sammen
KrF, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet de grønne mener de må samarbeide for å stå sterkere overfor de største partiene.

– Om jordet skal bygges ut avgjøres ved flertall i bystyre. Derfor må vi spille inn forslag  til hvordan vi vil ha det. Vi må samles om forskjellige retninger som kan skape flertall. I samarbeidets ånd må det gå an å få til en fornuftig utvikling som alle er best tjent med. Det er ikke vanskelig å skjønne at man er opptatt av næringsutvikling, industri og arbeidsplasser. Det er vi alle sammen. Men det er tyngder og vektorer som er varierende, sier Ek.

– Det skal bo folk her om 200 år, og skal vi se vekstlinjen som vi ser nå, får vi utfordringer i forhold til arealer og hvordan vi skal bo. Og dyrke mat og drive arbeidsplasser. Fremtiden er nå og dermed bruke sunn fornuft, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen