Nyheter

Slik blir advents- og juleprogrammet fra rådhusklokkene

En blanding av gamle kjenninger og nye ønskelåter skal ringe Fredrikstads befolkning i julestemning.

Høytidstemte toner fra klokkespillet i rådhustårnet har etter hvert blitt en solid tradisjon når det nærmer seg slutten av året.

I fjor gikk Fredrikstad kommune ut med en publikumskonkurranse for å samle forslag til hvilke sanger som skulle spilles i ventetida og gjennom jula, og låter som ikke nådde opp i 2019 er tatt inn i varmen når årets advents-  og juleprogram ringes igang første søndag i advent (29. november).

– Da har vi Sonjas sang til julestjernen klokka 21, fra klassikeren Reisen til julestjernen. Den har vi ikke hatt i klokkespillet vårt tidligere. Vi har også tatt med temamelodien fra «Jul i Skomakergata» den adventskalenderen i NRK som kanskje har satt tydeligst spor i Norge. Den hadde vi også i 2018, og ønsket å ha den med igjen, forteller kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune til Demokraten.

Les også: For første gang på snart 50 år, kommer de ikke hjem til deg (+)

Kulturitvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune foran klokkespillet i rådhustårnet.

Kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune ser fram til at årets advents- og juleprogram ringes igang. FOTO: Hermund L. Kjernli

Rører ikke Hovland

Det eneste som er «hellig» i programmeringen av klokkespillet, er bysbarnet Egil Hovlands «Måne og sol», som spilles klokka 12 hver dag året rundt.

Resten av programmet i perioden fram til Julaften består av en adventssalme og et klassisk stykke.

Dermed ser adventsprogrammet fra rådhusklokkene for 2020 slik ut:

  • 09.00: «Mens frost og vintermørke rår» (J. Crüger) – ny i klokkespillet i år
  • 12.00: «Måne og sol» (E. Hovland) – fast hver dag hele året
  • 15.00: «Pastorale» fra «Messias» (G.F. Händel) – var også med i 2016
  • 18.00: «Tema fra Skomakegata» (B. Rønningen) – kjenningsmelodien til NRKs julekalender-klassiker fra 1979, som også var med i 2018
  • 21.00: «Sonjas sang til julestjernen» (E. Monn Iversen) – fra «Reisen til julestjernen», ny i år og hentet inn fra publikumskonkurransen i 2019

Les også: Alternativ jul i Fredrikstad: Slik blir årets julefeiring (+)

Fire nykommere

Når kalenderen viser 24. desember, går også klokkespillet over i en ny fase. Det betyr samtidig at flere av melodiene som ble spilt inn til publikumskonkurransen i 2019 får sjansen til å skinne.

– Jeg gleder meg blant annet til å høre «Carol of the Bells» hver dag kl 15, som vi ikke fikk plass til i fjor. «Nå tennes tusen julelys» og «Deilig er jorden» var også forslag til melodier fra publikum i samme konkurranse, som vi nå har fått med i årets juleprogram, utdyper van Nuys.

Juleprogrammet i sin helhet, ser slik ut:

  • 09.00: «Det hev ei rose sprunge» (M. Praetorius) – ny i år
  • 12.00: «Måne og sol» (E. Hovland)
  • 15.00: «Carol of the Bells» (M.D. Leontovych) – ny i år, var i finalen i publikumskonkurransen i 2019
  • 18.00: «Nå tennes tusen julelys» (E. Köhler) – ny i år, ble foreslått i publikumskonkurransen i fjor
  • 21.00 «Deilig er jorden» (Breslau 1842) – ny i år, ble foreslått forslag i publikumskonkurransen i fjor

Les også: Familien Klavestad inviterer til «Merkelige tider» (+)

Dropper konsert

Det er klokkenist Vegar Sandholt som har arrangert melodiene for Fredrikstad kommune.

I fjor ble det også arrangert en live klokkespill-konsert fra rådhustårnet ved domkantor i Fredrikstad domkirke, Dan René Dahl, som et ledd i kommunens aktivitets-julekalender. Det har de ikke planlagt i år.

– For det første har vi hatt en del andre klokkespill-konserter tidligere i år, blant annet i forbindelse med Madsen-året (i anledning Fredrikstd-komponist Trygve Madsens 80-årsdag, journ.anm.), da vi også hadde en egen Madsen-uke i klokkespillet. I tillegg prøver vi å ikke legge opp til å samle for mange mennesker på ett sted i disse dager, men det blir jo en slags konsert hver eneste dag, sier van Nuys med et smil.

Les også: Førjulskosen for de store små

Mer fra Dagsavisen