Nyheter

Skahjem lanserer ny bok om nærings- og industrihistorie på Østsiden

Her lå teglverkene, sagbrukene, kolonialene og de små spesial-forretningene tett. Egen politistasjon fantes også på gamle Østsiden.

I høst slipper lokalhistoriker Svein Skahjem boka om Østsiden slik bydelen artet seg i tidligere tider.

– Nabbetorp, Narnte, Sorgenfri og Selbak var svært viktig for utviklingen av Fredrikstad. Her var det produksjon, handel og aktivitet over alt, påpeker den profilerte lokalhistorikeren engasjert.

En perle

Det er i forbindelse med realiseringen av den såkalte Verksbyen, at Skahjem og entreprenøren Arca Nova har gått sammen om å lage et eget bokverk om områdene fra Byens Marker i sør til Selbak i nord.

– Østsiden har gjennomgått store forandringer fra den tida bøndene og deres gårdsbruk nærmest var det eneste som fantes av aktivitet her. Men opp gjennom årene er det også skapt bo- og bygningsmiljøer som virkelig er godt bevart. Og da tenker jeg i første rekke på Nabbetorp, denne nesten autentiske perlen, som har sluppet unna store såkalte utviklingsprosjekter, forklarer forfatteren og tilføyer:

– Etter at Fredrikstad ble anlagt i 1567, og kanskje særlig etter at byen fra 1663 ble bygd ut som en festningsby, gjennomgikk Østsiden-området store endringer. Gårder ble kjøpt opp av staten, som la ut jorda til bebyggelse og etter hvert også som løkker for byborgerne. Dette skjøt fart fra midten av 1700-tallet og vi fikk det som kalles «bymarkene». Disse markene strakte seg fra Øra og opp til Selbak, forteller Skahjem, som anser Huseby- og Løkkeberg-gårdene som noen av de mest sentrale.

Les også: Svein Skahjem 75 år: – Griner over byutviklingen (Demokraten+)

Lokalhistoriker Svein Skahjem ser tilbake på Østsiden

Variert industri

Det var imidlertid fra midten av 1800-tallet folk bosatte seg på Østsiden i tusentalls:

– De virkelig store endringene kom med etableringen av sagbrukene og teglverkene. Mange mennesker strømmet til for å sikre seg bolig, arbeid og et bedre liv. Men Narnte, Nabbetorp og Selbak fikk med årene også en mer variert industri. Unger Fabrikker og Nabbetorp Mekaniske Verksted ble jo eksempler på nettopp dette, påpeker Skahjem mens han titter på inngangspartiet til en av de nesten utallige kolonialene som fantes før kjøpesenternes tid:

– Her i Galtungveien drev kolonialhandler Edvardsen sin matforretning fram til 1967. Utenkelig i dag, men en selvfølge i tidligere tider.

Les også: Skahjem advarer mot Grønli-stasjon: – Gigantisk pengesluk

Mer fra Dagsavisen