Sjakkmester Aryan Tari til Borgedagene

Fredrikstads sjakktalenter får anledning til å teste ferdighene sine mot en av Norges aller beste spillere på Selbak.

– Det er veldig moro å få en sånn utøver hit til dette arrangementet. I tillegg til å være en veldig god sjakkspiller, er Aryan Tari også en koselig gutt som gladelig stilte opp da vi kom med forespørselen, sier leder Bjørn Berg Johansen i Fredrikstad Ungdomssjakk entusiastisk.

Det er han som har sørget for at 20-åringen fra Lier, som for øyeblikket er rangert som Norges tredje beste sjakkspiller, kommer til Selbak på torsdag for å spille simultansjakk.

Les også: Amanda sikter mot profflivet

Håper på flere utfordrere

Dette er, som navnet tilsier, en øvelse der én spiller møter mange motstandere på hvert sitt brett samtidig.

– Vi har avtalt at han skal spille mot 20 stykker, men det er litt laber interesse foreløpig. Sju stykker er påmeldt, unge spillere, både gutter og jenter. Det syns vi er flott, men vi håper på enda flere jenter, og også at noen voksne spillere fra sjakklubbene i området melder seg, sier Johansen.

Han er med andre ord fortsatt åpen for påmeldinger fra sjakkinteresserte som ønsker å teste ferdighetene mot en spiller i toppklasse.

– Sjakkspillere er kjent for å være sent ute, og dukker gjerne opp i siste liten, så jeg er ikke veldig bekymret foreløpig, legger han til med glimt i øyet.

Les også: Ny krepse-art oppdaget i Nedre Glomma

Ikke ukjent i Fredrikstad

Tari viste tidlig sitt sjakktalent, og ble norgesmester for U11 bare sju år gammel, og som 16-åring vant han sjakk-NM. Han ble stormester i 2016, og var da den fjerde yngste i verden. Året etter ble han, som første nordmann juniorverdensmester i sjakk.

– Aryan er jo bare unggutten selv, men har allerede vært med i verdenseliten i flere år.

– Jeg har fulgt han gjennom store deler av karrieren hans, og han har også vært her i Fredrikstad flere ganger og deltatt i turneringer både på City Hotel og i Lisleby Samfunnshus. Nå sa han seg villig til å være med på dette også, noe vi syns er kjempebra.

Les også: Sjakkgeniet fra Lierskogen

Jubileum

Torsdagens arrangement er en del av de årlige «Borgedagene», som er sentrert rundt Selbak torg, og som i 2019 går av stabelen for 44. gang.

Johansen fra Fredrikstad Ungdomssjakk forteller samtidig at Tari-besøket markerer et litt kuriøst jubileum.

– Et morsomt poeng er at det er 20 år siden sjakklegenden Simen Agdestein var her på Selbak og gjorde noe lignende. Den gangen ble vi litt hindret av været, for det skulle spilles på et langbord utendørs. Regnet bøtta jo ned.

– Nå har vi helgardert oss og sørget for en plan B innendørs, så det blir noe av uavhengig av antall påmeldte og om værgudene ikke spiller på lag, fastslår Johansen.