Nyheter

– Seriøse bedrifter blir utkonkurrert og arbeidsfolka blir grovt utnytta

– Viktig at Fredrikstad kommune og Viken Fylkeskommune signerer Etikkplakat for en seriøs byggebransje, sier leder i Fair Play Bygg, Lars Mamen.

– Jeg ønsker at etikkplakaten blir like viktig som HMS-charteren er for byggebransjen, sier leder i Fair Play Bygg, Lars Mamen.

Allerede har Statsbygg, Oslo kommune, NRC Group, Malermestrene, Murmestrene Fjeldheim og Knudsen, Frank Kristiansen og Leithe & Christiansen signert - nå venter Mamen på svar fra Fredrikstad kommune og Viken Fylkeskommune.

– Etter at Statsbygg signerte i forrige uke har vi allerede fått inn tips om avvik på et av deres byggeprosjekter, som vi har formidla til Statsbygg, sier han.

Bakgrunn: «Å stela frå løna til dei tilsette er i dag den enklaste vegen til superprofitt i arbeidslivet»

– Dreier seg om millliarder

Etikkplakat for en seriøs byggebransje inneholder åtte paragrafer som underskriverne forplikter seg til. Punktene dreier seg om gjennomsiktighet, etterrettelighet og organisering i arbeidslivet.

Fra før er det Arbeidstilsynet og andre offentlige kontrollorgan som skal holde kontroll med at aktører i byggebransjen ikke driver svart, underbetaler arbeidere eller på andre sett driver uetisk og på kant med norsk lov.

– Problemet er at store aktører har proffe «tilretteleggere», som regnskapsførere eller andre med kunnskap om regelverket. Disse fører doble regnskap, har to sett kontrakter og forfalsker dokument som leveres ved tilsyn.

Han sier at det unndras et titalls milliarder kroner på denne måten, hvert år.

– Vi snakker om rundt 70 milliarder på landsbasis i tapte skatteinntekter. Det betyr at det også er dreier seg om betydelige summer lokalt. Men minst like viktig er at seriøse bedrifter blir utkonkurert og at arbeidsfolka blir grovt utnytta. Det kan gå på liv og helse løs.

Les også: Deler av arbeidskriminaliteten i Norge går hånd i hånd med ulovlig våpensalg, voldsbruk og salg av narkotika (Demokraten+)

Når kommunen kommer på kontroll, er de prisgitt at arbeiderne viser fram riktige arbeidskontrakter. – De har ingen mulighet for å vite om arbeiderne viser de ekte kontraktene, sier prosjektleder i Fair Play Bygg, Lars Mamen. Bildet er fra en a-krimaksjon mot en byggeplass i Oslo i januar 2020. Håvard Sæbø

Byggeboom i Fredrikstad

I februar var Mamen i møte med Fredrikstad kommune for å se på forbedringer i Fredrikstad-modellen, kommunens egen etikkveileder. De konkrete tiltakene som Fair Play og Fredrikstad kommune har diskutert, er både innkjøpsgrensen, lærlingeordningen og varslingsrutinene.

Fredrikstad kommune har nylig vedtatt en ny arealplan, noe som potensielt innebærer en byggeboom de kommente tiårene.

– Det gjør at Etikk-plakaten er ekstra aktuell for Fredrikstad, sier Mamen.

Han sier det er en betydelig del av byggebransjen som driver useriøst. Det skjer også lokalt i Fredrikstad. Som Demokraten har omtalt tidligere, har lokale aktører vært under etterforskning for arbeidskriminalitet - såkalt a-krim.

– Men useriøst og kriminelt er ikke det samme. Uansett kommer man raskt opp i millionbeløp lokalt.

Undertegner man Etikkplakaten, har man forpliktet seg til å holde en høyere standard og til å varsle hvis man ser avvik.

– Det er viktig å skape bevissthet rundt problematikken. Hvis man bare går forbi og ikke sier ifra, er det det samme som at man aksepterer praksisen. Useriøse aktører i byggebransjen skjuler i stor grad arbeidskriminalitet og trafficing av arbeidskraft, avslutter han.

Les også: Useriøse aktører kan føre kommunen bak lyset

HAR DU TIPS TIL DENNE SAKEN? Ta kontakt på gry.wold@demokraten.no eller ring 99713513. Anonyme tips kan sendes på Signal, til samme nummer.

Mer fra Dagsavisen