Seriekriminell siktet for 18 lovbrudd på tre måneder

Det var stor fare for at mannen som er siktet for et nylig tyveri- og innbruddsraid i Fredrikstad ville begå nye lovbrudd, slo retten fast, da mannen onsdag ble fengslet i fire uker.

Påtalemyndigheten og Fredrikstad tingrett baserer gjentakelsesfaren på 49-åringens eldre og nyere vinnings- og narkotikahistorikk.

Under fengslingsmøtet ble det klart at mannen er siktet for 18 ulike forhold siden 8. mai og tidligere domfelt 31 ganger, hovedsakelig for vinningskriminalitet.

Biler, sykler og elektronikk

Politiet mener, som Demokraten meldte onsdag, at mannen står bak minst åtte av et tosifret anmeldte tyverier og innbrudd spredt rundt i Fredrikstad i slutten av juli. Dette baserer politiet i hovedsak på stjålne gjenstander funnet etter ransaking av mannen.

Siktede skal ha gått til verks mot boder, leiligheter og eneboliger den siste drøye uka. Politiet har fått inn tyverianmeldelser på et stort mangfold av gjenstander, blant annet flere biler, sykler og kostbart elektronisk utstyr.

I retten samtykket den siktede til varetektsfengslingen, men hadde foreløpig ikke tatt stilling til siktelsen, opplyste mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland til Demokraten.

LES OGSÅ: Slik kunne politiet gå til rask pågripelse (Demokraten+)

Fikk en sjanse

Basert på siktelsen for 18 ulike lovbrudd siden 8. mai, anså tingretten varetektsfengslingen som påkrevd for å hindre nye, alvorlige lovbrudd mens politiets etterforskning pågår. Retten mente det er skjellig grunn til å tro at 49-åringen er i «en svært aktiv periode preget av rus, vinningskriminalitet og brudd på vegtrafikklovgivningen», som det heter i fengslingskjennelsen.

49-åringen har kunnet gå fri denne sommeren for å bevise vilje til å endre livsførsel. Da mannen fikk avsagt den siste dommen mot seg i en annen tingrett på Østlandet så sent som i juni i fjor, ble mesteparten av den ett år og fem måneder lange straffen gjort betinget. Som et særvilkår satte retten at siktede skulle gjennomføre et narkotikaprogram.

«Den betingede dommen og oppfølgingen av Friomsorgen siden august 2019, har mest sannsynlig ikke ført til at siktede har lagt om livsførselen og avstått fra kriminalitet i prøvetiden», mente Fredrikstad tingrett, som viste til stor gjentakelsesfare før mannen ble besluttet varetektsfengslet.

«Retten har ved denne vurderingen lagt særlig vekt på anmeldelsene, beslags- og tilknytningsrapporter og illustrasjonsmapper tilknyttet forholdene», heter det i fengslingskjennelsen.

LES OGSÅ: 18-åring tiltalt for å ha banket opp elev i skolegård i Fredrikstad

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.