Nyheter

Senior-sjefen gir seg, men Finn Åsmund (83) vil fortsette sin kamp for de analoge

Han har gått i strupen på moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), og han har gitt lokalpolitikerne stryk for manglende sykehjemssatsing, Finn Åsmund Johnsbråten. Nå vil den 83-årige Senior Norge Østfold-sjefen bli pensjonist.

Bilde 1 av 2

Av: Arne Børresen

– Det er på tide å gi seg. Én gang må det være slutt. Går jeg av nå, vil vi også være sikret en bedre kontinuitet i organisasjonens ledelse, sier Johnsbråten til Demokraten.

Finn Åsmund Johnsbråten: «Dagens pensjonister – de som bygde landet»

– 14 prosent av oss er ikke på nett

Men Finn Åsmund Johnsbråten, som understreker at han er ved god helse, vil likevel være med i styret for Senior-foreningen han har bidratt sterkt til å løfte fram siden han ble leder for fem år siden:

– Forgjengeren min, Arne Vestergaard Larsen, gjorde en fantastisk jobb med å få til en god regularitet med faste møter for både styret og de rundt 500 medlemmene våre. Så har jeg fulgt opp ved å styrke informasjonsarbeidet skikkelig – blant annet ved å lage Senior-Avisa som kommer ut hver mandag og som vi har stor suksess med. Jeg har også gjort det til en ambisjon å ha minst ett debattinnlegg i alle Østfolds aviser hver måned, forklarer fylkeslederen til Demokraten.

###

Finn Åsmund Johnsbråten var fram til 2007 direktør i Volvo Norge. Siden 2016 har han viet seg til Senior Norge. – Men én gang må du gi deg! smiler 83-åringen. Her avbildet med hunden Mira. Foto: Arne Vestergaard Larsen

For Johnsbråten har spesielt én politisk sak, i organisasjonen som Rolv Wesenlund stiftet i 2008, vært hevet over alle andre saker; den digitale hverdagen som han mener regelrett utfordrer de eldres eksistens:

– 600.000 voksne, det vil si 14 prosent av befolkningen, er ikke på nettet. Dette er tall Kompetansesenteret har utarbeidet for Kunnskapsdepartementet. Så dette er ikke noe tull. For de eldre som verken kan, vil eller har mulighet til å komme seg inn i «skya» – er dette i mange tilfeller svært alvorlig. Så når en ser at de eldres eksistens blir fornektet spør jeg meg: Hvorfor har ikke dette samfunnet et myndighetsvesen som kan sørge for at de analoge får en like kort og god vei til for eksempel tjenestetilbudene som de digitale innbyggerne? Per i dag har vi ingen etat eller kontor som er tillagt dette ansvaret. Men i enhver annen sammenheng i dette gjennomregulerte samfunnet har vi organer som følger opp alle andre – men altså ikke de 600.000 analoge som står parkert på sidelinja, spør Johnsbråten seg.

Les også: Øyvind (76) prøvde både kontanter, kort og overføring fra konto, men fikk ikke betalt på bussen (+)

– Hører aldri noe fra politikerne 

Den tidligere direktøren for Volvo Norge som er bosatt i Fredrikstad, har flere ganger slått på stortromma som seniorenes talsmann. Vinteren 2017 utfordret han moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ved å hevde at den digitale moderniseringen virket mot sin hensikt for folk uten PC. Under samtalen mellom de to i Gågata, ble statsråden svar skyldig da han ikke visste hvor mange eldre som stod på utsiden av «cyberspace».

Seniorsaksleder Finn Åsmund Johnsbråten
Jan Tore Sanner
Tving ikke oss gamle til å bli digitale

– 14 prosent av Norges befolkning er ikke-digitale. Landet trenger et myndighetsvesen som kan tale de analoges sak, sier Finn Åsmund Johnsbråten, som nå går av som Senior Norges leder i Østfold. Her sammen med den daværende kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner (H) i 2017. Foto: Erik Wiggo Larsen / arkiv

I 2019 ville Fredrikstad kommune avvikle kontanthåndteringen ved de kommunale sykehjemmene for å spare utgifter til pengetransport. Da la Johnsbråten bredsida til og hevdet kommunen brøt norsk lov ved å kutte ut kontantene – med det til følge at synssvake gamle Martha ikke fikk kjøpt seg en kaffekopp fordi hun ikke hadde verken apper eller bankkort hun kunne lese.

Resultatet av Johnsbråtens kamp ble at kommunen gjeninnførte kontantene bare få dager etter oppslaget i Demokraten.

– Kontanter er et gyldig betalingsmiddel. Og vil være det i mange år framover. Jeg er i så måte veldig i tvil om busselskapene kan frita seg selv for å benytte kontanter – til tross for koronapandemien. Men dette er en sak vi skal jobbe videre med, lover Finn Åsmund Johnsbråten.

– Har du fått mange reaksjoner på dine utspill gjennom disse årene?

– Tilbakemeldingene har vært utallige. Saken om smarttelefoner som eneste betalingsmiddel på bussene har tatt helt av. Det ringer natt og dag! Men politikerne derimot hører jeg aldri noe fra. Vet du, jeg har ikke mottatt én eneste henvendelse fra så mye som én eneste lokalpolitiker i Østfold i løpet av disse årene. Sover de? Bryr de seg ikke? Eller er de rett og slett late? spør den alltid utvetydige senior-lederen seg.

– Hva bringer tida uten Senior Norge i årene som kommer?

– Jeg vil være med i styret i foreningen videre, så det blir nok å drive med. Men jeg har også lovt kona at vi skal få mer tid sammen. Du gir jo gjerne sånne løfter når du bli pensjonist. Og de må holdes! erklærer 83 åringen med et smil.

Meninger: «Illegal kontantnekt – en trussel mot rettstaten»

Er lagt merke til

Gruppelederne Truls Velgaard (H), Victor Kristiansen (Ap) og Marianne Kristiansen (Pensjonistpartiet) har aldri kontaktet senior-talsmann Finn Åsmund Johnsbråten. Men innleggene hans har de lest.

– For min egen del har jeg dagen full med å håndtere den løpende, politiske agendaen. Det kommer saker fra administrasjonen på løpende bånd som vi skal ta stilling til. Men det betyr jo ikke at jeg synes innleggene hans har vært verdiløse. Absolutt ikke, de har snarere gjort inntrykk, sier Høyres gruppeleder Velgaard til Demokraten.

– Er det blitt sånn at politikerne aldri løfter av røret og ringer til for eksempel en organisasjon som presenterer viktige, politiske saker fra sin dagsorden?

– Det skal jeg ikke ha noen sterke formeninger om. Men la meg si det slik; hvis jeg blir kontaktet av enkeltpersoner, lag, foreninger, som jeg jo blir svært ofte, så stiller jeg selvsagt opp, poengterer Velgaard.

Aps fungerende gruppeleder Victor Kristiansen, sier det slik:

– Jeg føler ikke at jeg skal beklage overfor Johnsbråten over ikke å ha tatt kontakt. Jeg har egentlig ikke for vane å ta opp telefonen etter å ha sett et innlegg i avisa som engasjerer. Men; jeg leser innleggene fra Johnsbråten med stor interesse. Han tar opp mange forskjellige konkrete saker og setter tingene på spissen.

– Å sette tingene på spissen, er det bra?

– Ja, i mange tilfeller vil jeg si det er helt nødvendig, repliserer Kristiansen.

Marianne Kristiansen, Pensjonistpartiets leder, har heller aldri latt høre fra seg på en telefon:

– Men jeg har kommentert flere av artiklene hans. Vi slåss for de samme verdiene, og Johnsbråten er virkelig en kar som står på. Han hadde et kjempepoeng nylig med bussene som ikke vil ta i mot kort og kontanter, men istedet krever at de eldre skal laste ned en app på smarttelefonen. Så om jeg aldri har ringt ham opp eller kontaktet ham fysisk, så har vi i Pensjonistpartiet uttrykt mye støtte til både Johnsbråten og Senior Norge, understreker Marianne Kristiansen.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen