Seks nordmenn pågrepet for forsøk på hasjsmugling

De sa de hadde vært i Sverige for å handle snus, men politiet og tollerne fattet mistanke da de kunne kjenne lukten av hasj fra under panseret på den ene av de to bilene som kom i følge over grensa.

Det var natt til mandag at to biler ble observert på vei inn i landet ved en av de mindre grenseovergangene utenfor Halden. I hver av bilene satt det tre personer, og alle seks er norske.

– I disse dager patruljerer både vi, politiet og heimevernet på småveiene langs grensa. Da vi så disse bilene via ett av kameraene våre, ønsket vi å ta dem inn til en kontroll, forteller kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Demokraten.

Les også: Fem eksperter: Disse aksjene bør du satse på nå – og dette bør du holde deg unna (Demokraten+)

Hasjlukt fra motoren

Tollbetjentene på jobb fikk varslet politiet, som var nærmest den aktuelle grenseovergangen, og som fikk stanset begge bilene. Kort tid etter var også tollerne selv på plass.

– Vi skjønte raskt at de kjørte sammen, fordi de kom så tett. Personen i bilene sa at de hadde vært i Sverige og handlet snus, sier Grandahl.

Det ble likevel besluttet å gjennomføre en nærmere kontroll av de to bilene, og da viste det seg raskt at de hadde med seg mer enn bare lovlige mengder tobakksvarer.

Ifølge kontorsjefen ved Svinesund-tollen ble det nemlig funnet nesten en kilo hasj i motorrommet i den ene av bilene.

– Man kunne kjenne at det luktet hasj da panseret ble åpnet, den hadde vel blitt varm av å ligge under der, utdyper Grandahl.

– Vi mistenkte at de hadde vært lenger avgårde enn en vanlig handletur, og tror de var på vei tilbake fra Gøteborg, legger han til.

Les også: Hamstret nesten 10 kilo snus før grensekontrollen ble skjerpet

Ingen fengsling

Alle de seks personene, som er født mellom 1992 og 2001 og skal være bosatt i Viken, ble pågrepet på stedet og tatt med til politistasjonen i Halden for avhør.

Politiførstebetjent Vidar Andersen opplyser at de vil bli løslatt i løpet av tirsdagen.

– Vi anser ikke at det er noen bevisforspillelses- eller gjentakelsesfare. Ingen av dem er sjekket ut av saken foreløpig, men mistanken er styrket mot flere, og svekket mot noen. Vi er fortsatt i startfasen av etterforskningen, sier Andersen til Demokraten.

Les også: Nordmenn på ulovlig hundehandel avslørt av tollerne

Både kjente og ukjente

Av den grunn ønsker han heller ikke å bekrefte mengden hasj som ble beslaglagt.

– Det er blant annet fordi ikke alle har villet forklare seg foreløpig. Det jeg kan si er at det ble funnet hasj, og det at den etterforskes lokalt i Halden betyr at det dreier seg om mindre enn 80 kilo – i dette tilfellet betraktelig mindre, sier Andersen.

Han forteller videre at flere av de mistenkte er kjenninger av politiet fra tidligere.

– Men ikke alle. Det er alt fra godt kjente til helt ukjente, sier politiførstebetjenten.

Les også: Avslørte smuglertransport av nesten 9.000 liter øl og 2.000 liter sprit