Nyheter

Ruster seg for koronavennlige brannvernbesøk

De kommende ukene skal Fredrikstad brann- og redningskorps ut på sin etter hvert tradisjonsrike førjulsrunde til eldre og andre som trenger hjelp til å brannsikre boligen sin. Alt er tilpasset annerledesåret 2020, men minst like viktig.

– En ting er at det er viktig å ha fungerende batterier i røykvarslerne, men de vi reiser hjem til er også ofte enslige. Da kan et sånt besøk bety mye, og særlig i den veldig spesielle tida vi lever i nå, der det kanskje ikke er så mange andre innom. Derfor har vi valgt å ha dette tilbudet i både Fredrikstad og Hvaler også i år, til dem som ikke klarer dette selv, og ikke har pårørende i nærheten som kan hjelpe til, forteller branningeniør Tomas Søland til Demokraten.

Rundturen til eldre og funksjonshemmede innbyggere for å sjekke at de har brannsikkerheten på stell har blitt en årlig greie, og lar seg heller ikke stoppe av koronaviruset. Mellom 2. og 18. desember er Fredrikstad brann- og redningskorps på farta, men med smittevern i høysetet.

– I den situasjonen som er nå, må vi veie opp dag for dag hva som er de viktigste oppgavene våre, og hva vi kan få til. Det går både på at vi ikke skal ha med oss smitte tilbake til brannstasjonen, fordi det går alvorlig utover beredskapen, men også at vi ikke vil ha på oss at vi har dratt med oss smitte ut til folk, sier Søland.

– Derfor har vi lagt oss på en litt mer forsiktig linje i år, og følger de samme retningslinjene som hjemmesykepleien. Vi regner med at de som ikke har lyst på besøk, heller ikke tar kontakt med oss, legger han til.

Les også: Ber barnefamiliene øve på brann (+)

Saken fortsetter under bildet.

Branninspektør Jonas Arntzen fra Fredrikstad brann- og redningskorps på hjemmebesøk hos Kari Elisabeth Sekkelsten på Gressvik for å bytte batteri på røykvarsleren hennes, og sjekke at leiligheten ellers er brannsikker.

Fredrikstad brann- og redningskorps, her representert ved Jonas Arntzen under et hjemmebesøk i desember 2019, tar seg gjerne også tid til for eksempel å bytte batterier på adventsstaker og en hyggelig prat når de først er ute på førjulsrunden. FOTO: Hermund L. Kjernli

«Skjer ikke meg»

Tirsdag 1. desember ble den årlige røykvarslerdagen markert – et kampanjesamarbeid mellom Norsk Brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Det lokale eltilsyn (DLE), brannvesen over hele landet og forsikringsselskapet Gjensidige.

Hensikten med kampanjen er å minne folk på å teste røykvarslerne sine, og ved behov bytte batterier, minst en gang i året. Tomas Søland mener man ideelt sett skal sjekke om de fungerer som de skal langt oftere enn det.

– Det bør gjøres i alle fall en gang i måneden. I tillegg bør den testes hver gang man har vært borte fra boligen en stund, for eksempel etter ferieturer, da den kan ha stått og pepet mens man har vært bortreist, sier han.

Og den erfarne branningeniøren er ikke i tvil om at kampanjene nytter.

– Vi ser at brannstatistikken går ned i de periodene vi setter søkelys på ulike forebyggende tiltak. Nesten uansett hvilke nettsider eller sosiale medier man oppsøker rundt 1. desember, så får man opp noe om røykvarslerdagen. Dette er nok med og bidrar til at folk våkner litt opp og tar grep.

– Nå har vi hatt både noen små branntilløp og en boligbrann her i området den siste tida, og det minner oss på at det også kan skje deg og meg. Jeg lever i troen på at folk er opptatt av brann og sikkerhet, men vi er alle avhengige av at noen kommer og prikker deg litt på skuldra innimellom. Nordmenn har nok en litt sånn «det skjer ikke meg»-mentalitet, og da trenger vi noen små påminnelser fra tid til annen, også jeg som jobber med dette til daglig, sier Søland.

Les også: Storfint brannbamse-besøk i barnehagene (+)

Praten vel så viktig

Under hjemmebesøkene de skal ut på de kommende ukene, er det ikke bare røykvarslerne som blir sjekket. Også andre brannforebyggende tiltak blir nøye gjennomgått.

– De vi besøker er ofte eldre hjemmeboende som begynner å bli dårlig til beins eller har andre utfordringer. Derfor ser vi gjerne først på kjøkkenet, og særlig komfyren. Har de komfyrvakt, og fungerer den? Og hvis de ikke har, anbefaler vi dem å skaffe seg det. Ellers ser vi på alt av ting som kan stå til lading - både mobilteleforner, PCer og elektroniske hjelpemidler. Det er kanskje ikke så mye el-sparkesykler i akkurat dette segmentet, men for eksempel elektriske rullestoler, sier Søland.

I tillegg tar de en runde på bruken av levende lys, som gjerne tar seg opp i tida fram mot jul, og en generell påminnelse om hva man gjør hvis det skulle oppstå brann

– Kan de nummeret til brannvesenet, eller har de kanskje en trygghetsalarm de kan trykke på for å få kontakt med hjemmesykepleien? Da kommer man jo ikke direkte til oss, men det er i alle fall noen som svarer i den andre enden og kan få ringt videre etter hjelp, sier Søland.

– Mye av jobben vår går ut på å bevisstgjøre, og erfaringsmessig blir man mer oppmerksom når man får slike påminnelser. Derfor tenker jeg at den forebyggende praten vi tar med dem vi besøker, er minst like viktig som den tekniske sjekken, fortsetter han.

Les også: Hardt presset ambulansepersonell har ikke tid til vasking av bilene

Saken fortsetter under bildet.

Branninspektør Jonas Arntzen fra Fredrikstad brann- og redningskorps på hjemmebesøk hos Kari Elisabeth Sekkelsten på Gressvik for å bytte batteri på røykvarsleren hennes, og sjekke at leiligheten ellers er brannsikker.

Også skjøteledninger som har sett bedre dager får seg en grundig sjekk under hjemmebesøkene. FOTO: Hermund L. Kjernli

Unge ambassadører

Branningeniøren mener samtidig at koronasituasjonen kan brukes til noe positivt med tanke på brannforebyggende arbeid i hjemmet.

– Det siste året har nok de aller fleste av oss vært mer hjemme enn ellers, og det er en fin anledning til å sette av tid til en liten brannøvelse også på hjemmebane. For barna er det vel ikke noe som er så gøy som å kunne løpe ut i bare sokkelesten i litt vått vær, og det må være lov i disse tider. Så får man heller gå inn og varme seg foran peisen etterpå, smiler Søland.

– Det er fint å ha barn i huset, som minner oss på å blåse ut levende lys og sier ifra når de syns det er lenge siden vi har testet røykvarsleren. Barna er de flinkeste ambassadørene vi har med tanke på brannforebygging, og når de får med seg dette fra barnehage og skole, tar de det opp hjemme og sprer det videre til tanter og onkler eller besteforeldre, avslutter han.

PS! Eldre og funksjonshemmede bosatt i Fredrikstad eller Hvaler som ønsker besøk av brannvesenet og gratis bytte av røykvarslerbatterier i perioden fram til 18. desember, kan kontakte brannvakta på telefon 69 30 64 67, eller sende en e-post til thso@fredrikstad.kommune.no

Les også: Reagerer på Nav-avvik: – Dette har vi påpekt lenge (+)

FAKTA: Gode råd om røykvarslere

* Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
* Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
* Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
* Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
* Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
* Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

Mer fra Dagsavisen