Rusfri Trafikk hardt ut mot nye tall – bekymret for ferietrafikken

222 personer ble tatt for fyllekjøring i politidistriktene Oslo og Øst i juni. Generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, er bekymret for ferietrafikken.

En undersøkelse fra Statens vegvesen viser at 74 prosent av oss ønsker å bruke bil eller motorsykkel på årets sommerferie i Norge. Over halvparten av dem som ikke pleier å dra på bilferie tenker å gjøre det i sommer, skriver organisasjonen MA – Rusfri Trafikk (tidligere Motorførernes Avholdsforbund) i en pressemelding.

Generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen er bekymret for ferietrafikken når hun ser tallene på hvor mange som kjørte ruspåvirket i juni – og det var bare dem som ble tatt.

– Denne dumskapen av egoisme tok 20 liv på norske veier i 2019, og det ble anmeldt nesten 10.000 for kjøring i ruspåvirket tilstand, poengterer hun.

LES OGSÅ: Undersøkelse: Fire av ti har syklet beruset

– Viser hvor stort dette samfunnsproblemet er

Rusanmeldte førere på landsbasis i juni er 923. Det tilsvarer nesten 31 anmeldelser daglig. Tallene for Oslo og Øst viser at det i juni ble anmeldt over sju personer daglig.

– Det gjør meg oppriktig trist. At så mange setter seg bak rattet i ruset tilstand, viser bare hvor stort dette samfunnsproblemet er. Potensielt kan du ta livet av helt uskyldige mennesker, understreker Kristoffersen.

I de første seks månedene er det blitt anmeldt hele 1.197 personer for ruskjøring i de to politidistriktene. Det tilsvarer nærmere åtte daglige anmeldelser.

– Med tanke på koronasituasjonen er det bemerkelsesverdig da politiet har redusert sine kontroller grunnet smittefare og at folk har blitt bedt om å holde seg inne, kommenterer Kristoffersen.

LES OGSÅ: 12 omkomne ved bruk av fritidsfartøy i Norge første halvår 2020

UP på jobb

Hun er glad for at sjefen i Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, har uttrykt at de skal kontrollere hyppig i sommer.

– Jeg er glad Utrykningspolitiet ikke tar ferie, og at de er på offensiven i sommer. Ser vi på dødsstatistikken, er sommermånedene de verste. Hittil i år er allerede 51 personer omkommet. Samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring, sier hun.

Kristoffersen understreker at hun ikke vil svartmale sommeridyllen og påpeker samtidig at de aller fleste ikke kjører i ruspåvirket tilstand.

– De færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i sommer. Sommertrafikken skal være sikker. Vi har alle derfor et ansvar for trygg kjøring, avslutter Kristoffersen.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.