Risikerer livet for å komme til Gamlebyen

Forfatteren av «Fengselsdikt», Mahvash Sabet (66), er vinner av Ord i Grenseland-prisen. De siste ukene har festivalsjef Wiggo Andersen jobbet hardt med å få henne ut av Iran. – Hun vet hun risikerer livet, men vil likevel komme og ta imot prisen, sier Andersen.

Det er nå klart at den forfulgte iranske forfatteren Mahvash Sabet hadde fått visum inn til Norge. Lørdag satte forfatteren bena på norsk jord, vel vitende om hvilken fare hun har utsatt seg selv for ved å reise ut.

– Det har ikke vært enkelt, sier festivalsjef Wiggo Andersen, som ikke er ukjent med å håndtere slike situasjoner.

– Det er syvende gang litteraturprisen deles ut, og det ligger i prisens statutter en forutsetning som gjør at de som vinner den, kan være forfattere som ikke har så lett for å reise mellom land. Men denne gangen er første gang det har vært fare for at prisvinneren ikke får kommet og mottatt prisen.

LES OGSÅ: Historisk søndag: Hitler velger krigen

Et spørsmål om liv og død

Den norske ambassaden i Iran og litteraturfestivalen Ord i grenseland har i lengre tid hatt tett kontakt om forfatterens planlagte reise til Norge. Det var lenge så usikkert om hun kom seg ut, at festivalledelsen vurderte å bruke private kanaler for å få henne ut av landet. Det slapp de heldigvis. UDI ga klarsignal og prisvinner satte seg på fly samme dag som visum ble innvilget.

– Frykten til UDI var at hun skulle bli forhindret av iranske myndigheter. En situasjon som innebar en fare for hennes liv. Hun vet hun risikerer livet ved å komme hit, men ville likevel komme og ta imot prisen, sier Andersen.

– Det har hun vært helt bestemt på.

Mahvash Sabet ble arrestert i 2008 og satt to år fengslet uten dom. I 2010 ble hun dømt til 20 års fengsel, en dom som senere ble omgjort til ti år. Hun er torturert og satt fengslet på grunn av sin tro. Hun var aktiv bahai, en religion som er forbudt av regimet. Fra fengselet muglet hun ut dikt, skrevet på dopapir. Diktene ble til boken Fengselsdikt (Bokvennen), som kom ut i 2018.

LES OGSÅ: Antall forhåndsstemmer har allerede passert 2015-totalen (Demokraten +)

Skrev dikt for å overleve

Mahvash Sabet er en Iransk forfatter, født 4. februar 1953. Tidligere jobbet hun som psykolog, forfatter og lærer. Som én av syv ledere i Bahai trosretningen Bahá’í ble hun arrestert i 2008 for sin religion og aktiviteter knyttet til å motarbeide det Iranske regimet.

Hun ble fengslet uten dom frem til januar 2010. Den 14. juni 2010 ble Mahvash Sabet dømt til 20 års fengsel. Dommen ble senere omgjort til 10 år. Over 200 Bahá’í-medlemmer har blitt henrettet siden 1979, i følge tall fra Human Rights Watch.
Høsten 2017 ble hun løslatt fra den mest beryktede fengselet i Iran, Evin fengselet, etter å ha tilbragt nesten ti år innenfor murene i en celle der hjun levde - og sov - på betonggulvet. Ifølge henne selv ble det å skrive en måte å overleve på.

Diktene ble skrevet på servietter og toalettpapir, og smuglet ut av fengselet. Boken Prison Poems / Fengselsdikt fikk strålende kritikker da den kom i 2017. Den norske utegaven er oversatt av Arne Ruste. I 2017 ble Mahvash Sabet tildelt prisen «International Writer of Courage» av PEN  International og ble også tildelt Harold Pinter Prize.

Tidligere vinnere av Ord i Grenseland-prisen er; Asli Erdogan (2013), Asieh Amini (2014), Mirman Baheer (2015), Anzhelina Polonskaya (2016), Gunel Movlud (2017) og Sumaya Jirde Ali (2018)

Årets prisvinner vil være tilstede under åpningen av årets litteraturfestival i Gamlebyen i Fredrikstad torsdag 5. september kl. 1900.

LES OGSÅ: Ruffens far Thore Hansen beæres med egen sal på Litteraturhuset i Fredrikstad (Demokraten +)