Rigger til VM-fest i Fredrikstad – frykter våt åpning

Værmeldingen tilsier at himmelen skal åpne seg, og at vinden skal herje over Fredrikstads utendørs VM-storstue når mesterskapet starter i morgen.

Onsdag ettermiddag var en liten gjeng i full sving med å komme i mål med opprigging av festivalområdet på Seiersborg parkeringsplass ved Værstebrua i Fredrikstad.

– Vi har sitteplasser til 3.000. Det hadde vært plass til flere her om vi hadde utnyttet hver meter, men det er ikke konsert vi skal holde på med. Folk skal ha det koselig, og det setter begrensningen, sier Kalle Fostervoll i Fotballfeber AS.

Fem byer

Selskapet startet opp i Bergen i 2016, med utendørsvisning av fotball-EM etter modell fra Kontraskjæret i Oslo. Det ble en suksess, med rundt 60.000 besøkende, og nå utvider de tilbudet sitt til fire nye byer.

– I år er vi i Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, utdyper Fostervoll.

Fotball-VM i Russland starter torsdag, og åpningskampen står mellom vertsnasjonen og Saudi-Arabia. Værmeldingene for fotballfestens første dag i Plankebyen er ikke de aller beste, da det varsles relativt mye regn og heftige vindkast. Det er nok til å gi arrangørene litt hodebry.

– Vi sikrer utstyret vårt for å tåle vindkast på mer enn 30 meter per sekund, men vi er litt spente på hvor mange som dukker opp hvis det været slår til. Det spørs om noen blir sittende her om det blir 10 millimeter nedbør og 20 sekundmeters vindkast, da blir du vel heller hjemme, innser Fostervoll.

Se oversikten: Slik spilles hele VM i fotball 2018

– Folkefest

Han håper på litt mer sommerlig vær under resten av mesterskapet.

– Alt her foregår ute, så det er klart det er væravhengig. Bare det blir opphold er det greit, det er ikke noen fordel om det blir sånn det har vært de siste ukene med 32 varmegrader heller. Vanlig norsk sommer er det beste, fastslår han.

Og Fostervoll er ikke i tvil om at Fredrikstad, med sine drøyt 80.000 innbyggere, er modne for denne typen arrangement.

– Dere har 4.000 på 2. divisjonskamper, og nå er det fotball-VM. Fredrikstad er stort nok, og vi håper å skape en folkefest, flirer han.

Les også: Dette er norsk fotballs eneste VM-spiller (+)

Håper på Messi

– Det er viktig å påpeke at dette i utgangspunktet er gratis for alle, men så har vi også bordreservasjoner mot betaling. Om du er ordentlig patriot for et land og vil sikre deg plass, så er det mulig.

I tillegg til at så godt som alle de 64 VM-kampene skal vises på storskjermen, legges det også opp til andre aktiviteter på festivalområdet.

– Man må ikke være «die hard»-fotballfan for å komme hit, det blir litt som på Kontraskjæret. Der er det mange som kommer for livet, stemningen og all annen moro som er rundt selve kampene – vi tror det kan bli enda enklere i mindre byer, fordi det blir et samlingssted.

– På de kampfrie dagene jobber vi med å fylle på med andre arrangementer, blant annet en rekedag med gratis reker til de som tar turen, lokker Fostervoll.

– Har du en favoritt til å stikke av med VM-gullet?

– Jeg håper på Argentina, smiler han.