Refser egne partitopper

– Våre egne yrkespolitikere på rådhuset gjør for lite for å få fortgang på nye Onsøyheimen. Vi krever at den står klar i 2021 – ikke ett eller flere år senere, sier Lisbeth Antonsen.

Hun er leder for de 83 medlemmene i Onsøy Ap-lag.

Nylig vedtok årsmøtet i partilaget enstemmig en resolusjon hvor man sier at det planlagte sykehjemmet på Ørebekk skal være innflyttingsklart om to år – det vil si i 2021. Opprinnelig gikk det rødgrønne flertallet, anført av Ap, ut med 2019 som åpningsåret da Onsøyheimen mer eller mindre plutselig ble fraflyttet i mai 2015.

Bekymret før valget

Senere ble innvielsen skjøvet til 2021 før kommunens administrasjon, uten å informere politikerne, gikk ut med 2022 i Demokraten for kort tid tilbake.

– For å si det som det er; jeg er flau når jeg beveger meg rundt på Gressvik eller i andre deler av Onsøy. Folk skjønner ikke hva vi i Ap driver på med. De gir seg levende over hver gang de hører om Onsøyheimen som aldri kommer. Derfor har vi på vårt årsmøte bedt om at partiledelsen på Rådhuset i Nygårdsgata nå setter alt inn på at sykehjemmet står klart til bruk før utgangen av 2021. Vi kan ikke vente lenger nå, sier Antonsen.

– Er du misfornøyd med ledelsen i Fredrikstad Ap?

– Ja, jeg er misfornøyd. Det virker som om det ikke haster med å komme i gang med byggingen. Sannheten er jo at vi ikke har skapt en eneste ny sykehjemsplass i kommunen på åtte år, samtidig som de eldre pleietrengende blir flere og flere. Nå var det jo også like før vi la ned Torsnes Sykehjem. Da hadde vi mistet ytterligere 25 plasser. Av nettopp den grunn må vi få spaden i jorda så fort som mulig, sier Antonsen.

73-åringen har vært aktiv i Ap siden 1970-tallet og har ledet Onsøy-laget i 20 år.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg er bekymret for det kommende kommunevalget. Vi har ikke vært gode nok på sykehjemsfronten på mange år og det tror jeg velgerne legger merke til. Nå må vi vise at vi duger, sier Antonsen og understreker:

– Hovedproblemet med både vårt parti og andre er at yrkespolitikerne våre ikke ser til distriktene. Ta Åledalslinja for eksempel. Det snakkes og snakkes, men ingen gjør noe. Da mister folk også interessen. Vi hadde over 500 medlemmer i Onsøy Ap for bare 25 år siden. Nå er vi nede i 83.

Spaden i jorda

– Byggingen av Onsøyheimen skal skje så raskt og effektivt som mulig, forventer Fredrikstad Ap-leder Siri Martinsen.

Hun kan imidlertid ikke love at institusjonen er innflyttingsklar før 2022, åpningsåret kommunaldirektør for Helse- og velferdsseksjonen, Wenche Halvorsen kunngjorde i avisa for kort tid tilbake.

– Spadestikket skal tas til høsten, rett etter åpningen av Østsiden sykehjem del to, som vi har sagt tidligere. Deretter forventer jeg at byggingen skjer så raskt og effektivt som mulig, sier Martinsen, som svarer slik på utspillene fra Antonsen:

– Vi følger opp partiprogrammet vårt og vedtakene som blir fattet. Onsøyheimen skal bygges på samme sted som tidligere, som også var et ønske fra Onsøy-laget. Det er et stort ønske at lagsledere møter i partistyret, hvor de har tale og forslagsrett. Representantskap og andre arenaer er også ønskelig at partilaga deltar i.

– Fredrikstad Ap ser ikke nok ut til bygdene i Fredrikstad, hevder Antonsen, og nevner Åledalslinja, og nedleggelsesutsatte sykehjem. Hva sier du?

– Vi har laget reguleringsplan for Åledalslinja, og Ap har kjempet med fylkeskommunen for å få planen godkjent. Jeg deler ikke synspunktet om at vi er for lite flinke til å se ut til bygdene, og mener vi får til mange gode tiltak ute i lokalsamfunnene i hele kommunen, svarer Martinsen.