Nyheter

Rammet av ekstremvær for tredje gang

Skademeldingene strømmer på etter styrtregnet som rammet Fredrikstad natt til søndag. På Kråkerøy fikk alle hus i samme gate kjellerne fylt opp med vann – ekteparet Lisbeth (69) og Arne (73) Olsen må for tredje gang rydde opp etter omfattende vannskader.

Bilde 1 av 3

– Denne gangen rakk vi ikke å få fjernet noe fra kjelleren før den var fylt opp med vann. Jeg våknet halv fem søndag morgen av noen rare surklelyder i avløpet på kjøkkenbenken. Med skrekk og gru tenkte jeg at nå er det i gang igjen, og fikk dessverre rett. Etter en rask kikk ned i kjellergangen så jeg med en gang hva som var i ferd med å skje, fikk vekket mannen min og ringte deretter til brannvesenet, forteller Lisbeth Olsen.

Kommunalt avløp

Ekteparet Olsen i Futerødveien på Alshus er lei av å rydde opp og sette huset i stand etter vannskader i kjelleren. Uværet sist helg medførte vannskader i boligen for tredje gang.

– Vi bygde huset i 1974 og har i alle år sett at det kommunale avløpsnettverket her i gata aldri har fungert som det skal, mener Arne Olsen.

– Siste vannskade hadde vi for fem år siden, og det var vel omtrent samtidig vi fikk pålegg fra Fredrikstad kommune om å legge nye rør fra huset og ut til hovednettet. Det har vi selvfølgelig gjort, men det hjelper jo ingenting når kommunens rørledninger er underdimensjonerte, hevder Olsen.

LES OGSÅ: Minst 35 kommunale bygg og anlegg fikk vannskader

Klager til kommunen

Olsen og naboene i Futerødveien på Kråkerøy samles nå om et felles skriv til Fredrikstad kommune. Budskapet er klart: «Nå må noe gjøres. Det må være lagt ned feil dimensjonerte rør i veien vår».

– Denne gangen kommer vi ikke til å gi oss før det blir ordnet, sier Lisbeth.

– Vi kan ikke fortsette å bo i et hus som gir oss engstelse hver gang det kommer en kraftig regnbyge.

LES OGSÅ: Søndagens uvær tok begge kunstgressbanene på Kråkerøy (Demokraten+)

Gjennomført tiltak

Forsikringsselskapene gir ofte råd til hva huseiere bør gjøre når flomvann eller kraftig regnvær er i anmarsj. Hos familien Olsen har de gjort alle tiltak som er anbefalt.

– Etter tidligere vannskader har vi byttet ut tregulvet i kjelleren med fliser og bygd opp både vaskemaskin, tørketrommel og fryseboks, forklarer Arne Olsen.

– Det hjelper dessverre lite når gulvet i løpet av få minutter står en halvmeter under vann, og vannet spruter som en fontene opp av sluket på vaskerommet, sukker han oppgitt.

Utmattet etter vannskader

Pensjonisten, treskjæreren og modellbyggeren Arne Olsen håper likevel det ikke tar altfor lang tid før han kan begynne å jobbe med sine kjære hobbyer igjen. I verkstedet som nå har flere vifter og avfuktere i gang på full speed.

– Ja, nå er jeg sliten, sier Lisbeth Olsen og ser utover alle gjenstandene som er skadet av fuktgjennomslag. – Vi har ryddet det vi orker, men resten av jobben overlater vi nok denne gangen til et profesjonelt skadesaneringsfirma. Søndag holdt jeg motet oppe ved å bruke en dose galgenhumor, mandag fikk jeg skjelven – nå orker jeg ikke flere vannskader i hjemmet vårt.

Skal finne en løsning

Etatssjef vann og avløp i kommunen, Marianne Holen, forteller at hele det kommunale avløpsnettet i Futerødveien ble lagt om for fire år siden.

– Vi gravde og separerte stikkledningene i Futerødveien i 2015. Alt kommunalt avløpsnett i området ved Futerødveien ble da lagt som separatsystem, det vil si separate ledninger for kloakk og for overvann. Det ble samtidig funnet feil på det private stikkledningsnettet, og vi ga derfor pålegg til huseierne om å separere sine private stikkledninger. Vi mottok ferdigmeldinger på at eiendommene hadde separert stikkledningene.

– Beboerne mener også at grøftene er i ferd med «å gro igjen», er grunne og har dermed en dårlig funksjon?

– Det er vanskelig å si hva som er årsaken til at beboerne har fått vann i kjellerne sine nå. Dette ønsker vi å finne en god løsning på sammen med beboerne. Vi bør se på helheten i området; hvilke veier overvannet renner, om det er noe takvann i området som feilaktig er ført i avløpsnettet, om grøftene er dype nok og så videre. Vi bør sammen se på hva kommunen kan gjøre og hva beboerne selv kan gjøre, sier etatssjef Holen.

Behov for oppgradering

Fredrikstad kommune har allerede i flere jobbet med å skifte ut store deler i vann- og avløpsnettet. En viktig oppgave er å skille kloakk og overvann.

– Arbeidet med å skille avløps- og overvann i Fredrikstad kommune er ett av våre viktigste fokusområder. Vi investerer omtrent 140 millioner kroner hvert eneste år til nye vann- og avløpsrør i Fredrikstad. Vi bytter ut gamle rør og røde som det er slitasje på. For å avdekke hvilke rør det er slitasje på, gjennomfører vi blant annet jevnlig lekkasjesøk på ledningsnettet vårt. I tillegg benytter vi anledningen til å bytte ut nett samtidig med for eksempel veiutbygging eller legging av fiberkabler, dersom det er hensiktsmessig, forklarer Marianne Holen, og fortsetter:

– Det er flere områder som er ferdig separert i Fredrikstad kommune. Samtidig er det mange områder hvor det vil være behov for å oppgradere nettet i tida framover. Dette utgjør omtrent en fjerdedel av rørnettet. Dette er et kontinuerlig og omfattende arbeid for hele vann- og avløps-Norge, og vi har flere tiårs perspektiv på dette arbeidet.

Når det gjelder overvannsproblematikken til ekteparet Olsen, og de andre naboene i Futerødveien på Alshus, håper etatssjefen at de sammen skal finne en løsning.

– Vi håper vi kan komme fram til en god løsning sammen med beboerne, slik at de unngår overvannsproblematikk i framtida.

Mer fra Dagsavisen