Nyheter

Råde forbereder en ny asylpolitikk

Nå bygges Ankomstsenteret Østfold i Råde om for å forberede et nytt skritt i landets asylpolitikk. Alle asylsøkere skal inn på Ankomstsenteret, og behandlingstiden for søknader skal være maksimum 21 dager.

– Vi skal bygge om Ankomstsenteret Østfold, slik at det blir tilpasset en ny og langt raskere saksbehandlingen av asylsøkere, forteller mottaksleder ved Ankomstsenteret i Råde, Ole Valen.

– Bakgrunnen er at Sylvi Listhaug fikk vedtatt en raskere behandling av asylsøkere den gang hun var justisminister, forteller han.

Stortingsvedtak

Den daværende justisministerens forslag ble vedtatt av Stortinget i desember 2017. Vedtaket innebærer at det skal ta maksimalt 21 dager å vurdere om en asylsøker skal få innvilget søknaden sin. Alle asylsøkere skal da ankomme vårt mottak i Råde, og bli vurdert her.

- Dette betyr at vi må ha flere samtalerom. Både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU) blir stasjonert her. De nye samtalerommene må ha gode forhold med lys og god luftkvalitet. I dag oppholder asylsøkerne seg ved ankomstsenteret i ti dager før de blir sendt videre. Men nå vil de bli boende hos oss i tre uker. Det betyr at forholdene må utbedres, slik at de som kommer hit får best mulige boforhold, sier Ole Valen.

Ankomstsenteret Østfold driftes av selskapet Hero, og har en kapasitet på 1000 sengeplasser.

Mål: 80 prosent

Regjeringens mål er at åtte av ti asylsøknader skal bli behandlet i løpet av 21 dager. Dette er et anslag som er basert på hva UDI anslår at det er mulig å få til.

Leder i Østfold Arbeiderparti, Stein Erik Lauvås, er positiv til at det nå blir kortere behandlingstid for asylsøkere.

– Det er en forutsetning at regjeringen legger inn nok ressurser, slik at vi kan være sikre på at alle søknader blir behandlet forsvarlig, i henhold til våre lover og regler. Vi kommer til å ha et våkent øye på denne nyordningen, for det innebærer en vesentlig omlegging av asylpolitikken, sier Lauvås.

Grundig helsesjekk

Ankomstsenteret Østfold ble etablert i oktober 2015. Det året søkte 31.145 personer om asyl i Norge. I 2017 var det kun 3.560 personer som søkte om asyl. De siste par årene er flere asylmottak i Norge blitt lagt ned. Mens driften i Råde er blitt opprettholdt.

– Dette er et stort senter, og vi har   fått samlet en rekke viktige funksjoner på ett sted. Politiet er her med ID-kontroll og returer. Vi har helsepersonell på plass, og det er blant annet lovpålagt å gi samtlige flyktninger en tuberkulosesjekk. Det blir gjort hos oss, sier Ole Valen.

Han forteller at det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mange som kommer til Ankomstsenteret for tida.

– Noen dager er det ingen, andre dager kan det komme 15–20 asylsøkere. Vi er pålagt å ta imot overføringsflyktninger. Og da kan det komme mange samtidig.

– Hva er overføringsflyktninger?

– Det er det vi tidligere kalte kvote- eller FN-flyktninger. De kan ikke reise tilbake til hjemlandet sitt, og blir derfor overført til et tredje land. Når de kommer til Norge, er de allerede klarert for å bli overført til en norsk kommune. Men først går de gjennom rutinemessig sjekk hos oss, sier Ole Valen.

Raskere behandling av asylsøknader

  • I statsbudsjettet for 2018 foreslo regjeringen budsjettmessige rammer og fullmakter for en raskere behandling av asylsøknader.
  • 18. desember 2017 vedtok Stortinget dette som et budsjettvedtak.
  • Saken ble videreført ved statsbudsjettet for 2019.
  • Ankomstsenter Østfold i Råde blir nå klargjort, og det planlegges full drift innen sommeren 2020.
  • Dette vedtaket gir grunnlag for samlokalisering av Politiets utlendingsenhets (PU) og UDIs virksomhet i ankomstfasen for asylsaksbehandlingen.

Mer fra Dagsavisen