Nyheter

Premierer innbyggere som satser på solenergi

Råde kommune lokker med 5.000 kroner til de ti første husstandene i bygda som etablerer solcellepaneler på boligtaket.

– Vi lanserer denne ordningen fordi vi ønsker å premiere gode miljøtiltak i kommunen. Vindkraft og vannkraft er ofte i konflikt med andre naturhensyn, men solenergi bygges ut uten å komme i vesentlig konflikt med andre interesser. Dette gjelder særlig der anleggene legges på eksisterende takflater, sier miljørådgiver Kristine Skjæggestad Bergseng i Råde kommune.

Tidligere i måneden annonserte kommunen på sine egne nettsider at de ønsker å premiere privathus som etablerer solcellepanel. De ti første boligeierne som melder seg innen søknadsfristen 1. desember i år vil motta 5.000 kroner hver.

– Foreløpig begrenses utbyggingen av solceller av høye investeringskostnader, men kostnadene synker raskt. Flere innbyggere i Råde er interessert i solceller, og for å være en pådriver for å etablere solceller, vedtok kommunestyret i Råde å gi støtte til etablering av solceller på privathus, utdyper Bergseng.

Les også: Flere solcelleanlegg gir økt nettleie

Halveringsambisjon

Kriteriene for å være med i konkurransen er at tiltaket må være etablert innen utgangen av 2019, samt at det sendes inn dokumentasjon på gjennomføring eller bestilling av tiltaket. I søknaden ønsker kommunen også en beskrivelse av tiltaket, og at man forteller hvorfor man har valgt eller velger å etablere solceller på din bolig.

I Råde kommunes forslag til klima- og energiplan for 2019-2031, som for tida er ute på høring, listes følgende målsettinger opp:

  • Innen 2030 skal klimagassutslippene i Råde være redusert med minst 50% sammenlignet med 2016.
  • Råde skal bidra til at Østfoldregionen oppnår netto null CO2- utslipp innen 2050 ved både kraftig å redusere utslippene og øke CO2-opptakene i Råde.
  • For å bidra til det globale lavutslippssamfunnet innen 2050 skal Råde redusere forbruk og redusere klimafotavtrykk på varer og tjenester vi kjøper.

Solcellepremieringen er et ledd i arbeidet med å oppnå disse ambisjonene, og ett av delmålene med støtteordningen – og kanskje også en motiverende gulrot – er at de husstandene som blir med også kan produsere overskuddsstrøm.

Les også: Solkraft for eneboliger - Østfold er i tet

Kan få ytterligere støtte

Det praktiseres «førstemann til mølla»-prinsippet, og miljørådgiveren forteller at folk allerede har vist interesse.

– Vi har fått inn en søknad foreløpig. Det er også noen som har ringt og spurt om ordningen, sier Bergseng.

Ved siden av premieringen fra kommunen, er det også mulig å søke det statlige energiforetaket Enova om inntil 28.750 kroner i støtte ved etablering av solcellepaneler på boligen sin.

– Vi var i kontakt med Enova for å forsikre oss om at premieordningen ikke ville komme i konflikt med deres støtteordning. De svarte at det ikke ligger noen formelle føringer på at slik støtte ikke kan gis, og ettersom omfanget ved denne premieringen er svært begrenset var det greit, forklarer miljørådgiveren.

Les også: Solcellekirken

Mer fra Dagsavisen